Ana SayfaPiyasaİşte yeni hafta, işte kritik beklentiler---

İşte yeni hafta, işte kritik beklentiler

2 / 7
İşte yeni hafta, işte kritik beklentiler
22 Ocak 2017 - 10:11 www.borsagundem.com

GÖZLER TCMB’NİN FAİZ KARARINDA

MURAT TUFAN / DESTEK YATIRIM ARAŞTIRMA MÜDÜRÜ

Yıl başından bu yana yaklaşık %8 yükselen ve rekorlar kıran kura geçtiğimiz haftalarda Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın bir biri ardında attığı adımlar TL’ye yeniden değer kazandırması açısından oldukça önemliydi. Bu adımlar kurda geri çekilmeleri desteklerken, piyasalarda gözer Trump’ın yemin törenine çevrilmişti. Trump’ın yemin töreninde piyasalara icraatları ile ilgili çok net sinyal vermemesi sonrası gelişen ülke kuraları geçtiğimiz Cuma’yı dolar karşısında değer kazanarak tamamladı.

Ancak Beyaz Saraydan yapılan açıklamada Donald Trump yönetiminin uygulayacağı politikalarla yıllık büyüme hedefinin % 4 olacağı açıklaması orta ve uzun vadede daha agresif dolar fiyatlamasının özellikle gelişen ülke kurları üzerinde baskı yaratmaya devam edebilir.

 Bu politikaların canlanan iç taleple birlikte Amerika Merkez Bankası (FED)’nın bu yıl için belirlediği 3 faiz artışına götürmeyeceğini ise zaman gösterecek. Bu hafta ise gözler 24 Ocak tarihinde Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın faiz kararında olacak. Kurum olarak Merkez Bankasından bir faiz hamlesi beklememekle birlikte Faiz dışı politikaların devam edeceğini düşünüyoruz. Haftanın son işlem günün de ise Fitch’in kararı piyasalardan tarafından takip edilecektir. Kararı öncesinde, bankalarımızı negatif izlemeye alan Fitch’ten gelecek olumsuz bir karar piyasalarda dalgalanmalara neden olabilir. Bu hareketin fiyatlanması, geçen hafta içerisinde görülse de mutlaka yerel piyasamız üzerinde yeni etkileri olacaktır.

Geçtiğimiz hafta açıklanan Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasının beklenti anketinde ise yıl sonunda kurun 3.86 seviyesinde tamamlanması öngörülmüştü.

Yurt içi ve yurt dışı gündemi dikkate aldığımız zaman kurda orta vadeli ana destek bölgesi 3.65- 3.75 olarak takip etmeye devam ediyoruz. Hafta genelinde beklenen haber akışlarının TL aleyhine açıklanması durumunda ise olarak kurda orta vadeli direnç bölgeleri 3.85 -4.00 olarak tahmin ediyoruz.

Petrol fiyatlarında ise OPEC ülkelerinden gelecek mesajlar önemini koruyor.

Zorlu bir haftanın habercisi olarak gördüğümüz gelişmeleri toparlar isek, Çarşamba günü açıklanacak Ham Petrol Stokları ve Cuma günü gelecek olan Baker-Hughes Sondaj Kuyu Sayısı petrol fiyatlarının yönü açısından önemli. Son 7 günde değer kaybı yaşayan Brent petrol fiyatlarında ana destek bölgesi ise 53.42- 51.62 seviyeleri. Bu hafta açıklanacak olan Petrol stoklarının ve sondaj kuyu sayılarının azalması durumunda ise takip edeceğimiz direnç bölgesi 56- 58 dolar olacaktır. Emtiada orta ve uzun vadede devam eden yükseliş trendin devam ettiğini belirtmek isterim.

Brexit’in gündemde yeniden yer alması ve Trump fiyatlamalarının kısa vadede dolar aleyhine olması altın onsunun 1200 dolar seviyesi üzerinde tutunmasını sağlıyor. Orta ve uzun vadede genel görünümün zayıf olduğu sarı metalde kısa vadede oluşan yukarı yönlü hareketlerde takip edeceğimiz direnç bölgeleri 1225 -1240 dolar seviyeleridir. Destek bölgesi olarak da 1195 -1183 seviyeleri önemini korumaya devam ediyor.

 Ons altının kısa vadeli yukarı yönlü hareketleri ise gram altın fiyatlarını gevşeyen kura rağmen 145 TL üzerinde olmasını sağlıyor. Gram altında kurda yaşanacak olası geri çekilmeler bir miktar düzeltme hareketleri getirebilir ancak orta ve uzun vadeli oluşan yukarı yönlü trendin bizleri gelişmelere bağlı olarak 150 TL seviyelerine götürebilir.

Bu haftanın diğer önemli ekonomik verileri ise:

23 Ocak

Türkiye Tüketici Güveni

Euro Bölgesi Tüketici Güveni

24 Ocak

Euro Bölgesi ve ABD PMI Rakamları

TCMB Faiz Kararı

25 Ocak

Türkiye Kapasite Kullanım Oranı ve İmalat Güveni

Ham Petrol Stokları

26 Ocak

İngiltere GSYİH Rakamları

ABD PMI ve Yeni Konut Satışları

27 Ocak

Japonya TÜFE

Fitch Türkiye Değerlendirmesi

ABD GSYİH

ABD Michigan Tüketici Hissiyatı

Baker-Hughes Sondaj Kuyu Sayısı


ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)