Ana SayfaPiyasaİşte yeni hafta, işte kritik beklentiler---

İşte yeni hafta, işte kritik beklentiler

7 / 7
İşte yeni hafta, işte kritik beklentiler
22 Ocak 2017 - 10:11 www.borsagundem.com

SATIŞLAR TETİKLENEBİLİR, HIZLI BİR GERİ ÇEKİLME SÜRECİ YAŞANABİLİR

CEREN BAKÇAY / GEDİK YATIRIM YATIRIM DANIŞMANI 

Dolar/TL 

Dolar/TL geçen hafta en düşük 3,7237 ile en yüksek 3,8434 seviyeleri arasında hareket ederek azaltmış olsa da volatilitesini devam ettirdi. Bu hafta ise Trump, TCMB ve ve Fitch üçgeninde volatilitenin çok daha sertleşmesini bekliyoruz. Geçtiğimiz haftalarda olağandışı önlemlerle kurlardaki sert yükselişlerin önüne set çeken TCMB’nin, bu hafta alacağı kararlarla attığı bu adımları desteklemek zorunda olduğunu düşünüyoruz. Aksi durumda kurlarda başlayacak yeni bir yükselişi durdurmanın çok daha zor olacağını düşünüyoruz. Bu nedenle TCMB Para Politikası kurulu toplantısının ardından kurlarda aşağı yönlü hareketler görülme ihtimalinin daha kuvvetli olduğunu düşünüyoruz ancak Cuma günü açıklanması beklenen Fitch’in Türkiye değerlendirmesi burada oluşacak iyimserliği sınırlayabilir ve olası bir not indirimi gelecek hafta kalıcı olmasa bile kurlarda kısa vadeli yükselişlere neden olabilir. Kurlardaki yüksek volatilite ve kritik gündem ksıa avdelid estek ev direnç seviyelerini bizce anlamsız kılmaktadır. Bu tür zamanlarda oluşan trendleri takip etmek destek ya da direnç aramaktan daha faydalı olabilmektedir. Bununla birlikte yüksek volatilite riski nedeniyle kaldıraç kullanımında aşırı özenli davranmak gerektiğinin de altını çizmekte fayda var. 

BIST 

Orta ve uzun vadeli değerlemelere göre oldukça cazip seviyelerde olduğunu düşünmemize rağmen, devam eden belirsizlikler nedeniyle kısa vadede BIST’te yaşanan son yükselişe karşı temkinli yaklaşmak gerektiğini düşünüyoruz. Bu süreçte mevcutta pozisyonu olanların ya da yeni pozisyon almayı düşünenlerin günlük işlemlerde 82.000 biraz daha orta vadede 80.500 altında bu pozisyonlarını yeniden gözden geçirmeleri faydalı olacaktır. Göstergelerin aşırı alımı işaret ettiği endekste bu seviyelerin altında olacak kapanışlar, satışların tetiklenmesine neden olabilir ve hızlı bir geri çekilme süreci yaşanabilir. Yukarı yönlü hareketlerde marjın daraldığını düşündüğümüz endekste yükselişlerde karşılaşılacak en güçlü direncin 84.500’te olduğunu düşünüyoruz. 

Faiz 

Geçen haftaya hafif yükselişle %11.32 seviyesinden başlayan 2 yıl vadeli gösterge faiz hafta içinde en yüksek %11.45, en düşük %11.24 seviyesini görerek haftayı %11.34 seviyesinden tamamladı. 10 yıllık tahvil faizi ise haftaya %11.32 seviyesinden başlayarak en yüksek %11.48, en düşük %11.18 seviyelerini görerek haftanın kapanışını %11.36 seviyesinden yaptı. Özetle, hafta boyunca kısa vadeli tahvil faizlerinde hafif yukarı yönlü bir eğilim dikkat çekerken, uzun vadeli tahvil faizleri daha yatay bir görünüm sergiledi. Geçen hafta açıklanan ekonomik veriler tahvil faizleri üzerinde önemli bir etki bırakmazken, 24 Ocak Salı günü gerçekleştirilecek kritik Para Politikası Kurulu toplantısı öncesinde, Merkez Bankası’nın Türk Lirası’nı desteklemek adına attığı adımlarla tahvil faizlerinde oynaklığın azaldığını söyleyebiliriz. TCMB, önceki hafta perşembe gününden itibaren haftalık TL repo ihalesi açmayarak, bankalara faiz koridorunun üst bandı olan %8.5’dan ve %10.0 olan geç likidite penceresinden fonluyor. Böylelikle, 12 Ocak’ta %8.34 olan ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin 19 Ocak itibariyle %9.09’a yükseldiğini görüyoruz. İlaveten, TCMB’nin Türk Lirası ve döviz likiditesi yönetimindeki esnekliğin ve araç çeşitliliğinin artırılması amacıyla Türk Lirası Depoları Karşılığı Döviz Depoları piyasasının açılmasına karar verdiğini not edebiliriz. Ayrıca geçen hafta salı günü Hazine tarafından düzenlenen 13.12.2017 itfa tarihli hazine bonosu ihalesi takip edildi. Hazine, %10,98 ortalama bileşik faizle 844,9 milyon TL borçlanma gerçekleştirdi. Yayınlanan iç borçlanma takvimine göre Hazine tarafından bu ay başka borçlanma aracı ihalesi gerçekleştirilmeyecek. 

Petrol 

Haftaya 55,54 Dolar seviyesinden başlayan Brent Petrol’ün 53,75 Dolar ile 56,92 Dolar seviyeleri arasında dalgalı bir seyir izlediği görüldü. Brent Petrol haftanın son işlem gününde akşam saatlerinde 55 Dolar fiyat seviyelerinden işlem görmekte olup, sınırlı bir kayıp yaşamıştır. Hafta içinde Trump’ın Dolar’ın Çin Yuan’ı karşısında aşırı değerli olduğu ve bu durumun ABD ekonomisine zarar verdiğine yönelik açıklamaları sonrasında küresel piyasalarda değer kaybeden Dolar’ın Brent Petrol fiyatlarını desteklese de, Fed Başkanı Janet Yellen’in yaptığı açıklamalar sonrasında Dolar’ın tekrar değer kazanarak küresel piyasalarda dengelenme sürecine girmesi Brent Petrol fiyatlarının da dalgalı bir seyir izlemesine neden oldu. Hafta içinde Suudi Arabistan’dan OPEC ve diğer üreticilerin üretim kısıntıların sonucu piyasanın haziran ayına kadar dengeye kavuşacağına yönelik gelen açıklamalar Brent Petroldeki kayıpların sınırlı kalmasını sağladı. 2017’de petrol fiyatlarının arz tarafındaki kısıtlamalar nedeniyle destek bulmasını beklerken, talebin düşük seyretmeye devam etmesi de yukarı yönlü marjı sınırlamaya devam edebilir. 30 Kasım tarihinde OPEC toplantısı ve arz kısıntısı kararı sonrasında 52 – 58 Dolar bandında hareket eden Brent Petrol fiyatlarında ekstra bir gelişme olmadıkça orta vadede bu bandın genel olarak korunacağını düşünüyoruz. Küresel piyasalardaki (özellikle Çin tarafındaki petrol talebi) petrol talebinin artış göstermesi ve arz kısıtlamasında bir sorun ile karşılaşılmaması durumunda 60 – 65 Dolar bandı gündeme gelebilecekken, talebin azalış göstermesi, arz kısıntısının uygulanabilirliği konusunda problemlerin yaşanması veya Trump dönemindeki ekstra gelişmeler neticesinde bu bandın aşağı yönlü kırılması durumunda 48 – 50 Dolar bandının tekrar gündeme gelebileceğini düşünüyoruz. 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)