Ana SayfaPiyasaİşte yeni hafta, işte kritik beklentiler---

İşte yeni hafta, işte kritik beklentiler

4 / 7
İşte yeni hafta, işte kritik beklentiler
22 Ocak 2017 - 10:11 www.borsagundem.com

O ARTIŞ YAPILIRSA KURDA BİR RAHATLAMA GÖREBİLİRİZ

GİZMEN NALBANTLI / IŞIKFX BAŞANALİST 

Türk Lirası için kritik bir haftaya giriyoruz. Kuru durdurmak için çeşitli hamleler yapan Merkez Bankası 24 Ocak’ta faiz kararını açıklayacak.

Uygulanan politikalar kısa vadede kurun ateşini biraz alsa da asıl sorun eksi reel faizler. Gelişmekte olan ülkeler arasında tek eksi reel faiz veren ülkeyiz. Faiz artırımı ile bu pozitife geçmediği sürece TL’de kalıcı bir değerlenme görmemiz pek mümkün görünmüyor.

Merkez Bankası zor bir dönemden geçiyor. Bir tarafta ekonomik aktivitede bozulma ve enflasyonda yükseliş diğer tarafta ise kurdaki artış Merkez Bankası’nı zorluyor. 24 Ocak’taki toplantıda Merkez Bankası’nın politika faizi ve üst bantta 50 baz puan, geç likidite penceresinde ise 100 baz puan artış yapacağını düşünüyorum.

Mart ayına kadar 150-200 baz puan artış yapılması durumunda kurda bir rahatlama görebiliriz. Merkez Bankası’nın ufak faiz artışları yapıp alternatif politikalara devam etmesi ise kurdaki yükselişin devam etmesine neden olabilir.

27 Ocak’ta ise Fitch, not değerlendirmesini açıklayacak. Yatırım yapılabilir seviyedeki tek notun da kaybedilmesi Türk varlıklarından az da olsa yeni bir çıkışı tetikleyebilir.

3.70-3.75 bölgesi önemli destek olmakla birlikte 3.82’nin üzerinde 3.92-3.94 bölgesi yeniden test edilebilir. Merkez Bankası’nın radikal kararlar alması ise TL’nin kırılganlığını azaltacaktır. Radikal kararlar sonrası 3.70-3.75 bölgesinin altında gelen bir fiyatlama görürsek 3.55-3.60 bölgesine kadar devam eden bir hareket olabilir.

Faizlerde %11-%11.60 bölgesinde hareket devam ediyor. Yıl içinde önemli olan seviye %11.60. Bu seviyenin aşılmasını oldukça riskli görüyorum. Endekste yeni bir satış baskısı bu kırılma ile gerçekleşebilir.

Endekste 82 bin 800 üzerinde göreceğimiz kapanışlarda 83 bin 500 ve 84 bin 200 seviyeleri görülebilir. Ancak kritik hafta öncesinde bir düzeltme beklentim olduğundan temkinli olmakta fayda var. 80 binlere doğru bir geri çekilme olabilir.

Petrol tarafında kısa vadeli geri çekilmeler olsa da 53.70 dolar seviyesinin önemli destek olduğunu, bu seviyeye doğru düşüşlerin alım fırsatı olabileceğini düşünüyorum.


ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)