Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Yabancı payı dipte iken analistler hangi hisseleri öneriyor

05 Temmuz 2018, 13:01 - -

Borsa İstanbul’da yabancı payı yüzde 62,57 ile tarihi dip seviyelere geriliyor. Bu durumda analistler hangi hisseleri öneriyor?

Yabancı yatırımcıların 28 Ağustos 2017’de yüzde 66,08 olan payları 4 Temmuz itibari ile yüzde 62,58 seviyesine geriledi. Yabancıların borsadaki payları azalmaya devam ediyor. Bu düşüş hisse senetlerindeki yükselişin önüne geçen en büyük engel.

Yabancı yatırımcının sermaye piyasası hareketleri üzerindeki etkisine baktığımızda pek çok çalışmada incelendiğinde yabancı yatırımcıların yatırım faaliyetlerinin etkisinin neredeyse tüm sermaye piyasaları açısından fiyatlama unsurunu etkilemekte olduğunu görüyoruz.
Yabancı yatırımcılar 3 kritik göstergeye bakıyor:

1-Hisse senetlerinde şeffaflık
2-Likit hisseler
3-Mali açıdan güvenli hisseler

Bu üç kriterin sağlandığı hisseler yabancı tercihlerinde öne çıkıyor. Peki, ne oldu da yabancı borsadaki payını azaltıyor?
Hisse senetlerinde şeffaflık ve likidite olmasına rağmen, mali açıdan şirketlerin önümüzdeki dönemde sıkıntıya girme ihtimali yabancılar tarafından satılıyor.
Bu satışlar büyük bir satış mı? Hayır, büyük bir satış değil. Yabancıların payı hala yüzde 62’nin üzerinde. Ancak halka açık piyasa büyüklüğü 52 milyar dolar. Bu nedenle çok düşük oranlı satışlar bile piyasaları etkilemeye hareketlerin düşük soluklu olmasına yetiyor.

Yabancıların önemli kriterleri

Yabancı yatırımcılar, bir ülkede yatırım yaparken, getirilerinin yanı sıra o ülkedeki yatırımlarda karşılaşacakları risk oranını da göz önünde bulundururlar. Dolayısıyla, o ülkedeki ekonomik ve siyasi istikrarın sağlanması, mülkiyet haklarının korunması ve yabancı yatırıma karşı engellerin bulunmaması çok önem taşımakta. Ülkede risk priminin yükselmesi yabancıların paylarını düşürmelerinin en büyük nedeni.

20’nin üzerinde analist hisse senetlerini değerlendirdi. Analist önerilerinde yüksek getiri beklentileri ile öne çıkan hisselerden 28 tanesini belirledik. İşte getiri potansiyeli ve tavsiye yoğunluğuna göre öne çıkanlar: 

Not: Tabloda 5’ten fazla analistin öneride bulunduğu hisselere yer verilmiştir.

En fazla tahmini yapılan hisseler içerisinde işlem hacmi ile de dikkat çeken hisse Türk Hava Yolları. Türk Hava Yolları’ndaki yabancı payına baktığımızda son dönemde yabancı payında bir artış eğilimi başladığını görüyoruz. Hissenin güçlü bir hareket gösterebilmesi için işlem hacminin güçlenmesi ve yabancı payının yükseliş seyrini sürdürmesi önemli.

Analistlerin öneride bulunduğu 64 hisse senedi




Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Hasan Paşa 07 Temmuz 2018 22:27

    Yabancı payını asla %60 ın altına indirmez.

  • KIZILBAŞ MİLLETİNDEN ALEVİ DİNİNDENİM05 Temmuz 2018 22:54

    BEYFENDİ EMEĞİNİZE YÜREĞİNİZE SAĞLIK.TEŞEKKÜR EDERİM.

  • KIZILBAŞ MİLLETİNDEN ALEVİ DİNİNDENİM05 Temmuz 2018 20:10

    ÇOK ÜFÜRÜLMÜŞ HEDEFLER VAR . MAVİ O FİYATI GÖRÜRMÜ ZANNETMİYORUM BİR AN İÇİN ALMAK İSTEDİM BİR AN İÇİN 28 GELİRMİ DİYE ŞÜPHEYE DÜŞTÜM.ALMADIM.**** kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir. ****

  • Hasan05 Temmuz 2018 16:14

    BIST 30 121000 de iken ekgyo 2,17 deydi. Bugün 121800 ü aştı ama 1.99 da. Bu hissede normal olmayan hareketler var.