Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Ralli mi bu! Yoksa sadece bir haftalık bir çıkış mı?

15 Nisan 2024, 09:32 - -

HAFTANIN ÖNE ÇIKAN HİSSE ŞİFRELERİ
YATIRIM NOTLARIM

BORSADAKİ YÜKSELİŞ SAYILARIN ÖTESİNDE

Bayram arefesinde borsanın canlanan ritmi, %8,5'lik etkileyici bir artışı ve taze para akışını temsil ediyor. Ama acaba, jeopolitik risklerin gölgesinde bile yatırımcıların ilgisi devam edecek mi? İşte bu, hepimizin cevabını merak ettiği soru.

Ah, BIST 100 yine yükselişte. Bakalım bu sefer yatırımcıların yüzünü ne kadar güldürecek?

Peki ya ben? Günlüklerimi karalarken, 9,814 TL'lik kapanış fiyatıyla BIST 100'ün bu haftaki yüzde 8,55'lik artışını görmek, içimde bir heyecan uyandırıyor. Ralli mi bu, yoksa sadece bir haftalık bir çıkış mı? Aylık yüzde 7,20'lik ve özellikle üç aylık yüzde 26,86'lık artışlarla bu performans sürpriz değil aslında.

Bu beklenen bir yükselişti. Özellikle enflasyonun yıllık yüzde 68,50 olduğu bir ortamda gecikmiş bir getiri. Gecikmesinin nedeni ise sıkı para politikasına dair belirsizlikler, seçimlerin gölgesiydi. Ancak artık biliyoruz ki; sıkı para politikası devam edecek ve bu da uzun vadede ekonomide toparlanma ve yatırım ikliminde iyileşme demek. Yatırım notlarımda borsa ilk sırada yer alıyor.

Ve altın? O her zaman olduğu gibi, sessiz ve derinden.

Evet, altın! O, istikrarın ve güvenin metali. Haftalık yüzde 5,62'lik artışıyla, 17,107 TL'ye kapanış yaparak, yine güven arayanların göz bebeği. Aylık ve üç aylık performansları da yüzde 6.,1 ve yüzde 24,03'le parlıyor. Yılbaşından beri yüzde 26,25'lik bir artış... Güven arayanlar daha fazla toplanıyor.

Doları unutma, o da kendi hikayesini yazıyor.

Ah, dolar. Her zaman olduğu gibi yavaş ama emin adımlarla ilerliyor. Haftalık yüzde 1,00'lİk bir artışla 32.3512 TL'ye ulaştığını görüyorum. Aylık yüzde 0,88 ve üç aylık yüzde 7,45'lik artışlarla yavaşça yükseliyor. Ve yılın başından beri yüzde 9,77'lik bir performans... Dolar bu yılın en zayıf performansları arasında ve öyle kalmaya devam edecek gibi görünüyor. Notlarıma henüz bunu değiştirecek bir gelişme olmadığını kaydediyorum.

Euro ne alemde? Onu da es geçme.

Euro, evet. Haftalık yüzde 0,73'lük bir düşüşle 34,46195 TL'ye gerilemiş. İlginç, yılbaşından beri yüzde 5,25'lik bir artış var ama aylık yüzde 1,79'luk bir düşüş yaşamış. Yatırım dünyasında her para birimi kendi yolunda yürüyor. Avrupa en zayıf seyrinde ve para birininin yılbaşından bu yana seyri bize 2024’ün de hiç kolay geçmeyeceğini gösteriyor.

Hisse notlarına geçmeden önce, bu rakamların arkasında ne yatıyor diye düşündün mü?

Tabii ki. Her rakam bir hikâye anlatıyor. Umutlar, hayal kırıklıkları ve stratejiler... İnsan hayatlarının bir yansıması bu rakamlar. Peki, hisse sarkacında bugün hangi hikayeler var?

HİSSE NOTLARIM

Hisse notlarımın vazgeçilmez tablosunda momentum, yıllık getiri bedelsiz potansiyeli ve net kâr büyümesi var. Gelin hisse notlarımın detaylarında şirketleri inceleyelim.

Akbank'la başlayalım, her zaman olduğu gibi önde gidiyor.

Akbank, %15.01'lik haftalık getiri ve %129.13'lük momentumuyla liderliği bırakmıyor. %251.55'lik bir yıllık getiri ve %10.75'lik net kâr büyümesi... Rakamlar güçlü, ama piyasa dengeleri sürekli değişiyor.

Tüpraş nasıl peki? O da sıradışı bir yıl geçirdi.

Evet, Tüpraş. %13.89'luk haftalık getiri, %99.87'lik bedelsiz potansiyel ve bir yıllık %173.42'lik getiri. Net kâr büyümesindeki %12.62'lik düşüşe rağmen, hala pek çok yatırımcının gözdesi.

Peki ya diğerleri? Yapı ve Kredi Bankası, Turkcell, İş Bankası (C)...

Onlar da... Yapı ve Kredi %13.47'lik haftalık getiriyle güçlü bir oyuncu. Turkcell'in %82.46'lık net kâr büyümesi umut vaat ediyor. İş Bankası (C) ise %12.34'lük haftalık getiri ve %119.55'lük momentum ile sağlam duruyor.

Aselsan ve Astor Enerji gibi şirketler ne durumda?

Aselsan, olağanüstü %468.70'lik net kâr büyümesiyle dikkat çekiyor. Astor Enerji de %10.37'lik haftalık getiriyle yatırımcısına güven veriyor.

Şişe Cam ve Ereğli Demir Çelik sıradan hisseler mi?

Hiç de öyle değil. Şişe Cam, sakin ve düşük profilli ama stabil. Ereğli Demir Çelik ise %8.12'lik haftalık getiriyle küçük ama özgüvenli adımlar atıyor.

Sizler de yatırım ve hisse günlükleri tutarak gelişmeleri kaydedin. Bu gelişmelerin stratejinizi belirlediğiniz göreceksiniz. Gelecek hafta görüşmek üzere.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • kaportacı salim usta sanayiden15 Nisan 2024 15:50

    erdemirde oyak sorunu devam ediyor .maaşlı elemanlar maveddi şirketi .ne halde .çöküş devam ediyor erdemirde .acil oyak maaşlı elemanlar izlnemli incelenmeli .oyakta neler oluyo diyo herkes .bu maaşlı elemnalar oyaktan acil kaayum atanmalı .