Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Merkez Bankası’nın magazin boyutundan parapolitikasına odaklanma dönemi

23 Ocak 2024, 12:50 - -

Perşembe günü 25 Ocak’ta Merkez Bankası’nın faiz kararı var. Ancak kurumun para politikası yerine magazin boyutu gündemi doldurdu. Peki, faiz kararı ne olacak?

Ekonomi dünyası, sıklıkla karmaşık terimler ve beklenmedik gelişmelerle doludur. Ancak bazen, finansal kurumların iç dinamikleri ve liderlik figürleri, sayıların ve grafiklerin ötesinde bir ilgi odağı haline gelir. Merkez Bankası'nın magazinsel boyutu da tam da bu noktaya işaret ediyor. Son dönemde para politikası gündemden düşerek yerini Merkez Bankası’nın magazinsel boyutu aldı. Ancak önümüzde 25 Ocak faiz kararı ve önemli bir enflasyonla mücadele programı var.

EKONOMİK VERİLER VE DIŞ PİYASALARIN ROLÜ

Ekonomide izlenen sıkı para politikası Moody's gibi kuruluşların Türkiye'nin kredi notu görünümünü pozitife yükseltmeleri, piyasalar için olumlu bir sinyal üretiyor ve yatırımcı güvenini artıracak gelişmeler. Bunların devamı kredi notunda artışı getirebilir.

MERKEZ BANKASI VE GELECEĞİNE DAİR BEKLENTİLER

Merkez Bankası para politikasının uzun vadeli perspektifi ve istikrarlı politikaları hem yerel hem de uluslararası yatırımcılar için belirleyici olacaktır. Burada önemli olan, geçici dalgaların ötesine bakarak, ekonomik kararların ve politikaların sağlam bir temel üzerine oturtulmasıdır.

MERKEZ BANKASI YILIN İLK FAİZ TOPLANTISINDA HANGİ KARARI ALACAK?

Merkez Bankası’nın yılın ilk faiz toplantısında faizi 250 baz puan artırarak faiz artırım döngüsünü sonlandırması bekleniyor. Kurumun daha önceki toplantı metninde yaptığı iletişim de bu yöndeki beklentiyi güçlendiriyor. Peki, gelişme hangi yönde olur? Merkez Bankası “pas” geçebilir mi? Seçim nedeni ile bu da gündeme gelebilir. Ancak piyasalar ile kurulan iletişimin gücü açısından 250 baz puanlık artırım daha pozitif bir sinyal üretecektir. Bu yöndeki beklenti daha güçlü.

YATIRIM ARAÇLARI ARASINDA BORSA ÖNE ÇIKIYOR

Yatırım araçları arasında yılbaşından bu yana yüzde 7,23 değer kazanan borsa öne çıkıyor. Borsanın hemen ardından dolar kuru yüzde 2,72 oranındaki yükselişi ile dikkat çekerken Cumhuriyet altını yüzde 1,63 ile üçüncü sırada yer alıyor. Euro ise yüzde 0,91 getiri ile dördüncü sırada bulunuyor.

BORSADA İLK 22 GÜNDE EN FAZLA KAZANDIRANLAR

Borsa cephesine baktığımızda ilk 22 günde en fazla kazandıranlar seçici sektörler ve hisseler. Gayrimenkul, teknoloji, iletişim, enerji, perakende ticaret, ulaştırma, bankacılık sektörü hisseleri öne çıkıyor. Hareket bu sektörlerde yoğunlaşarak devam edebilir.

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • katmerist23 Ocak 2024 14:50

    bu katmer dadlı diilmi ya katmerci hasan katmerci şefket falan yazılar görüyom caddelerde bu o katmermi.dadlıcının ne işi var borsada hayret .

  • şabalaplapa gıdbuldak şefket23 Ocak 2024 13:55

    polisana bakın garibim polisan memed mi ne garibbim ne yapcanı şaşırdı gıvranıyo bi öle bi böle 

  • şabalak gıl boyatır şefket çok gıllı 23 Ocak 2024 16:40

    asıl sen gsdho ya bak vapurcu turgut.sen git bankayı sat vapur al bana ne baname ben vapur alcam de vapur al şirketi batır .auhauhauhau gsdho nun yatırımcı yazışma sitelerine git nasışl gaz veriyolar birbirlerine yok ucusa hazurlanıyo acapp alım oldu bu ucusun başlangısı ayakları fakan ahuhauhauhauha 

  • Hikaye23 Ocak 2024 13:47

    Ne anlar olanları bile yanlış yazıyor

  • Katmerciler23 Ocak 2024 13:12

    Katmr özelinde bir analiz yaparmısınız? Araç ekipmanı üreten anlaşmalar yapan bir şirketin 10 yıldır fiyatı neden 1-3 arası gidip geliyor. Şuan 2.22 tl olan fiyatı enflasyon, aldığı iş anlaşmaları ve üretim potansiyelini ve bilançosunu değerlendirirmisiniz?Yatırımcıya ve piyasaya düzgün bir fiyat politikası borçlu olduklarını düşünüyorum. Birde bu tür bencil şirketlere spk bedelli izni asla vermemeli. Bedelli talebinde bulunan her şirketin yatırımcıya sorumluluğunu yerine getirmesi ve güven vermesi gerekir.Onlar Spk ve Cumhurbaşkanına ağlıyor, yatırımcı kime ağlasın...

  • Acemoğlu23 Ocak 2024 14:57

    🤭🤭🤭🤭🤭🤭🤭🦾🦾🦾🦾🦾🦾🦾🦾