Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Yeniden halka arzlara odaklanma dönemi

01 Şubat 2024, 17:52 - -

Faiz kararı sonrası politika metninde yer alan faiz artış döngüsünün bittiğine dair mesajlar borsada alımları getirdi. BIST 100 Endeksi 8.500’ün üzerinde. Yeniden halka arzlar start alıyor. Yatırımcıların gözü halka arzlarda olacak.

Son faiz kararı sonrası borsa yeniden hareketlenmeye başladı. Faizin tepe yaptığı yönünde oluşan genel kanı hisse senetlerinde alımları güçlendirdi. Faiz bir süre yüksek kalmaya devam etse de artık yükseliş yönündeki marj bitmiş görünüyor. Merkez Bankası PPK metninde verdiği mesajla ek sıkılaştırma tedbirleri uygulayabileceğini ancak parasal sıkılaştırmada sona gelindiği mesajını verdi.

Yatırımcılar bu noktada gelecek beklentilerini satın almaya başladı ve yılın ilk iki halka arzı onaylandı.

YILIN İLK HALKA ARZLARI

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Pasifik Donanım ve Yazılım ile Bor Şeker'in halka arz başvurularını onayladı, bu onay ile her iki şirket de finansal piyasalarda yeni bir döneme adım atıyor.

Teknoloji sektörünün oyuncularından biri olan Pasifik Donanım ve Yazılım, hisse başına fiyatı 35 TL’den halka arz edilecek. Yıldız Pazarda işlem görecek olan şirketin halka arz miktarı 27 milyon adet ve toplam büyüklüğü 945 milyon TL olarak açıklandı. Toplanan fonların%45'lik kısmı yatırım harcamalarına, %35'lik kısmı Ar-Ge yatırımlarına ve %20'si ise işletme sermayesine yönlendirilecek.

Bor Şeker de halka arz edilecek bir diğer firma. Hissenin fiyatı 26,54 TL olarak belirlendi ve halka arz edilecek toplam 70 milyon adet hissenin büyüklüğü 1,86 milyar TL'ye ulaşıyor. Yıldız Pazarda işlem görmeye başlayacak olan Bor Şeker, topladığı fonların %50'sini GES ve gübre yatırımlarına, %5'ini Ar-Ge faaliyetlerine ve %45'ini işletme sermayesine aktaracak.

HALKA ARZLAR YILA HIZLI BAŞLADI

Halka arz endeksi ocak ayında yüzde 27,82 oranında yükseldi. BIST Ana Sektör Endeksi’ndeki yükseliş yüzde 20,40 oldu. Ancak BIST 100 Endeksi sadece yüzde 13,74 yükseldi. BIST 100 diğer endekslere göre daha yavaş yükselmesine rağmen tüm yatırım enstrümanlarının üzerinde kazandırdı.

BİLİŞİM SEKTÖRÜ İLGİ GÖRÜYOR

Bilişim sektörü ocak ayında yüzde 31,89 oranında getiri sağladı. KOBİ Sanayi yüzde 30,32 yükselirken BIST Turizm Endeksi ise yüzde 26,29 oranında yükseldi.

SON YAYINLANAN RAPORLARDA GETİRİ BEKLENTİSİ EN YÜKSEK HİSSELER

Kurumların son yayınladıkları raporlarda getiri beklentisi en yüksek hisseler Şok Marketler Ticaret, Garanti Bankası, Yapı ve Kredi Bankası, Turkcell, Ford Otosan, Bim Mağazalar, Ereğli Demir Çelik ve Migros Ticaret oldu. Ağırlıklı olarak banka ve perakende ticaret şirketleri dikkat çekiyor.

Yatırım yaparken kurumların hedef fiyatlarını göz önünde bulundurmakla birlikte bu hedef fiyatların şirketlerin finansal tabloları sonrası değişebileceği göz ardı edilmemeli. Öte yandan hareketli olan küçük hisselerde kurumların rapor yayınlamamaları en büyük handikaplardan biri. Bu hisselerde özellikle şirketlerin sermaye yapılarına kârlılıklarına ve karlılığın sürdürülebilir olmasına odaklanmalı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • AZİMET GERÇEKKALE02 Şubat 2024 11:38

    1 Sene öncede Erdeğli söyle uçak söyle kaçak dedin bana alttın 1 sene önce 10 000 adet Ereğli hisse senetlerini 41 00 TL den altın bozdurarak aldım fakat hiç yükselmiyor bir sürü zarardayım

  • ALİ KODUŞ02 Şubat 2024 11:34

    Neden risk alayım ki altın alın sene sonu gr TL si 4000 TL olacak en az.

  • kamil02 Şubat 2024 08:35

    Pasifik Donanımın öz kaynağı ne kadar?

  • kaportacı salim usta sanayiden02 Şubat 2024 07:19

    aselsan yok .maveddiler şirketi .aselsan acil koç grubuna satılmalı .çok starejik ülke için önemli savunma şirketi acil koç grubuna satılmalı ve gerçek dfeğerini bulmalı .

  • HASAN HÜSEYİN KARTAL02 Şubat 2024 11:34

    cahilmisin ne sin devletin sırları özel şirkete satılırmı hiç.

  • VS01 Şubat 2024 18:09

    1 hafta önce vestel için % 135yükseliş verdiler şimdi vestel yok o zaman vestel 48tl idi şuan 65 tl