Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Fitch başlangıç, kredi not artışlarının devamı gelir

11 Mart 2024, 09:52 - -

Fitch Türkiye’nin kredi notunu artırdı. Fitch Türkiye’nin kredi notunu artıran ilk kurum oldu. Devamı gelecek.

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, 12 yıl sonra Türkiye için ilk kez not artırımına gitti. Türkiye'nin kredi notunu "B+"ya yükselirken, görünüm "pozitif"e çıkardı. Bu ilk not artışı parasal sıkılaştırmanın devamı yeni not artışlarını beraberinde getirecek. Kademeli olarak bu beklenti borsada satın alınacaktır. Faizlerin yüksek seyri bir alternatif oluştursa da yabancı para girişinin olması hisse senetlerine olumlu yansır.

Altının performansı yüksek

Altın fiyatları hareketli seyrini sürdürüyor. Altının Ons fiyatı 2.195’e tırmanırken yurt içerisinde gram altın bir ayda yüzde 16,15 oranında değer kazandı.

Altına yönelimin sürmesi beklenebilir. Zira altın riskleri en fazla fiyatlayan yatırım enstrümanlarından biri. Her gerilim altın fiyatlarına yukarı bir basamak olarak yansıyor. Elbette kâr satışları da yaşanacaktır. Ancak yıl genelinde altın gündemimizde olmaya devam edecek.

Piyasalar hangi veriye odaklanacak?

Bu hafta, ekonomik verilerin yoğunluğu ile piyasalar için hareketli bir dönem olacak. Yurt içinde odaklanılacak konular arasında Merkezi Yönetim bütçesi, ödemeler dengesi ve sanayi üretimi gibi makroekonomik göstergeler varken, yurt dışında gözler ABD'nin tüketici fiyat endeksi verilerine çevrilecek. Bu veriler, ekonominin genel yönünü ve eğilimleri gösterecek.

Yurt içindeki işgücü istatistikleri, ticaret satış hacmi ve ciro endeksleri gibi veriler, ekonominin iç dinamikleri hakkında bilgi verecek. İnşaat maliyet endeksi, konut satışları ve özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu gibi göstergeler, iç piyasada yatırım ve tüketici güveninin seyrini ortaya koyacak. TCMB'nin "Piyasaya Katılımcıları Anketi" sonuçları ise piyasanın nabzını tutmak için önemli bir referans olacak.

Yatırımcılar temkinli ancak adım adım geliyor

Pay senedi piyasasında yatırımcı ilgisi sürüyor; Merkezi Kayıt Kuruluşu’nun raporuna göre, pay senedi yatırımcı sayısında dördüncü hafta da artış kaydedildi. Bu artış, önceki haftalara kıyasla daha mütevazı olsa da, yatırımcıların hisse senetlerine olan ilgisinin devam ettiğini gösteriyor.

8 Mart 2024 itibarıyla pay senedi yatırımcı sayısı, bir haftalık dönemde 120 bin 69 kişi artarak 8 milyon 226 bin 431'den 8 milyon 346 bin 500’e yükseldi. Bu sayı, son dört haftalık dönemde toplamda 1 milyon 146 bin 64 kişilik bir artışa işaret ediyor, ki bu oldukça dikkate değer bir büyüme.

Halka arzlardaki kayıplar ve borsadaki düzeltme ile uzaklaşanlar borsaya yeniden geri dönme eğiliminde. Yatırımcılar bu noktada getiriye odaklanıyor.

Haftanın en fazla yükselen sektörleri

Borsa İstanbul'da haftalık performanslara göre, sigorta sektörü yatırımcılarının yüzünü güldüren sektör oldu ve %8.09'luk bir artış ile zirveye oturdu. Madencilik sektörü, güçlü bir performans sergileyerek %7.17'lik artışla ikinci sırada yer aldı. Menkul kıymet yatırım ortaklıkları da %6.17'lik bir değer kazancıyla dikkat çeken sektörler arasında yerini aldı. Bunun yanı sıra, orman, kağıt ve basım sektörü %3.47 ile ve spor sektörü de %3.43'lük artışla haftayı tamamladı.

Bu sektörlerdeki artışta özellikle maden sektöründeki artışta altının yükselişinin etkisi büyük. Öte yandan sigorta sektörü hisseleri talep görüyor. Fitch sonrası daha genele yayılan bir hareket görebiliriz.

Haftalık olarak hacim hareketi yaşanan hisseler

SASA, KOZAL ve FROTO hisseleri listede dikkat çekiyor. SASA'nın haftalık değişimi %5,1, yılbaşı itibarıyla değişimi %11,91 ve yıllık değişimi ise %-14,89. Ortalama üç aylık hacmi yaklaşık 3,1 milyar TL iken, son hacmi 7,4 milyar LT ve hacim ile üç aylık ortalama hacim farkı %139.00.

KOZAL için haftalık değişim %10,62, yılbaşı değişimi %29,03 ve yıllık değişim %30,96. Ortalama üç aylık hacmi yaklaşık 1,9 milyar TL ve son hacim 3,9 milyar TL. Hacim farkı %107,46.

FROTO'nun haftalık değişimi %10,12, yılbaşı değişimi %50,1 ve yıllık değişimi ise %88,18. Ortalama üç aylık hacmi 1 milyar TL'den biraz fazla. Son hacim 2 milyar LT ve hacim farkı %97,08.

Listede ALARK yüzde 82’lik, THYAO ise yüzde 58’lik hacim artışı ile dikkat çekenler arasında yer alıyor.

Bu tablo nasıl okunmalı?

Bu tabloyu inceleyen yatırımcılar için önemli olan, hisselerin işlem hacminin 3 aylık ortalama işlem hacmine göre artış gösterip göstermediğidir. Hisselerin performansını değerlendirirken, yatırımcıların hacim değişimlerine dikkat etmeleri önemlidir, çünkü bu değişimler yatırımcı ilgisinin bir göstergesidir. Bununla birlikte, hisse senetlerine yatırım yaparken sadece işlem hacmine değil, aynı zamanda şirketin finansal göstergelerine fiyatının zirve seviyeden olan uzaklığına da bakılmalı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)