Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Piyasaların dinamikleri

22 Nisan 2024, 10:20 - -

Ah, yine bir hafta daha dolu dolu geçti piyasalarda. Her köşede bir yenilik, her an bir haber...

Geçtiğimiz hafta, jeopolitik risklerin artması ve Merkez Bankalarının enflasyonla mücadelede attığı adımlar, piyasalarda nasıl bir etki yarattı, bir düşünelim. ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell’ın açıklamalarıyla faizlerin uzun süre daha yüksek seviyede kalacağının sinyalleri geldi. Bu, yatırım araçları üzerindeki etkileri göz ardı edilemez.

BIST 100(#XU100), son bir hafta zayıf bir performans gösterse de yılbaşından bu yana %29,76 ile ivmesini koruyor. Altın ise haftalık yüzde 2,09 ve yılbaşından bu yana %28,89 ile neredeyse aynı düzeyde değer kazandı. Dolar ve Euro'nun artışları ise, enflasyonun altında.

Ve altın... Her zaman olduğu gibi, yine yatırımcıların göz bebeği
Altın, bu hafta %2.09'luk bir artışla 17,465 TL'ye yükseldi. Küresel çatışmaların ve yüksek enflasyonun olduğu bu dönemde, altının cazibesi azalmıyor. Merkez Bankalarının da altın rezervlerini artırması, bu metalin ne denli değerli olduğunu bir kez daha ortaya koyuyor.

Dolar yine yavaş ama emin adımlarla ilerliyor
Dolar(#USDTRY) bu hafta %0.48'lik bir artışla 32.5122 TL seviyesine ulaştı. Bu sene genel olarak %10,31'lik bir artış gösterdi. Çeyrek bazda enflasyon yüzde 15,06. Ve biz 21 Nisan’dayız. Dolar enflasyonun gölgesinde kalmaktan kurtulamadı.

Euro'nun zayıf seyri ne anlama geliyor?
Euro(#EURTRY) ise, bu hafta %0,69'luk bir artışla 34.66784 TL'ye gelmesine rağmen aylık %1,79'luk bir düşüş yaşadı. Yıl başından bu yana %5,88'lik bir artış sergiledi. Avrupa'daki ekonomik yavaşlama belirtileri ve politik belirsizlikler, Euro'nun performansını doğrudan etkiliyor.

HİSSE NOTLARIM:

BIST 100’de en fazla yükselenlere baktığımda enerji şirketlerine olan ilgiyi görüyorum. Bu hisselerin yıllık kâr artışlarına baktığımda yükselişlerinin kaynağının ağırlıklı olarak beklentilerinden kaynaklandığı dikkatimi çekiyor.

Bankalar mı? Akbank öne çıkıyor. Net kâr büyümesi ve art arda beş haftalık yükselişi ile dikkat çekiyor. Haftalık %10,23'lük bir getiri sunan Akbank, yatırımcıların güvenini kazanmayı sürdürüyor.

En fazla kazandıranlarda %100 bedelsiz potansiyeli olan iki hisse
Bu hafta BIST 100'de en çok dikkat çeken diğer hisseler ise Anadolu Efes ve Doğuş Otomotiv oldu. Her ikisi de %100 bedelsiz potansiyeli ile yatırımcıların radarına girmeyi başardı.

Anadolu Efes (#AEFES) Anadolu Efes, tüketici ürünleri sektöründe bu hafta %2,14'lük bir haftalık getiri ile öne çıkıyor. 112.23'lük bir momentum ve %101,92'lik bedelsiz potansiyeli ile yatırımcıların dikkatini çekmeyi başarıyor. Şirket, %43,84'lük bir net kâr büyümesi göstererek sektörde öne çıkıyor.

Doğuş Otomotiv( #DOAS) Doğuş Otomotiv, otomotiv sektöründe %0.57'lik daha mütevazı bir haftalık getiri sunarken, 117.17'lik bir momentum ve %176.09'luk yüksek bedelsiz potansiyeli ile öne çıkıyor. Şirket, %25,68'lik sağlam bir net kâr büyümesi ile sektördeki rekabetçi durumunu koruyor.

Enerji şirketlerinde haftalık dikkat çeken yükselişler
Akfen Yenilenebilir Enerji (#AKFYE): Akfen Yenilenebilir Enerji, bu hafta %17,24'lük bir haftalık getiri ile enerji sektöründe öne çıkıyor. Şirketin 118.91'lik momentumu, hareketin ivmesini gösteriyor. Bedelsiz potansiyeli ise sadece %3,58.

CW Enerji (#CWENE): CW Enerji, %4,54'lük haftalık getiri ve 108.24'lük bir momentumla dikkat çekiyor. Şirket, %31,92'lik bedelsiz potansiyeli ile takip ediliyor.

Çan2 Termik (#CANTE) Çan2 Termik, %3,57'lik haftalık getiri ve 102.85'lik momentum ile yükselen enerji şirketlerinden oldu. Şirketin %16,89'lik bedelsiz potansiyeli bulunuyor, ancak -%82,87 net kâr düşüşü gözden kaçırılmamalı.

Banka sektöründen Akbank öne çıkıyor
Akbank(#AKBNK), finans sektöründe bu hafta %10,23'lük bir haftalık getiri ile dikkat çeken bir performans sergiliyor. 133.60'lık momentumu ve %252,91'lik bir yıllık getiri ile lider konumunu koruyor. Banka aynı zamanda %10,75'lik sağlam bir net kâr büyümesi gösterdi.

Son düşünceler
Peki, bu bilgiler ışığında önümüzdeki haftaya nasıl bir stratejiyle yaklaşmalı?

Küresel belirsizlikler ve piyasa dalgalanmaları devam ederken, güvenli liman arayışları ve borsadaki fırsatlar dengeli bir portföy yönetimi için kritik önem taşıyor. Önümüzdeki dönemde yatırım kararlarını şekillendirirken hem güvenliği hem de getiri potansiyelini gözeten bir yaklaşım benimsemek gerekecek.

Her hafta olduğu gibi, piyasaların dilinden anlamaya, yatırım notlarımı güncellemeye ve piyasadaki en önemli gelişmeleri yorumlamaya devam edeceğim. Gelecek hafta görüşmek üzere, sağlıklı ve kazançlı günler dilerim.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)