Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Merkez Bankası başkan değişimi sonrası piyasalar

09 Şubat 2024, 16:51 - -

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan'ın ilk enflasyon raporu toplantısındaki açıklamaları, piyasa aktörleri tarafından yakından takip edildi. Başkan Karahan'ın bankanın beklentilerini sabit tutma kararı ve sıkılaşma çerçevesindeki şahin söyleminin altını çizmesi, gelecek dönem para politikaları açısından önemli ipuçları veriyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yılın açılış enflasyon raporu toplantısında, yılsonu enflasyon beklentisini koruyarak piyasadaki öngörülerini sabit tuttu. Ancak, bankanın para politikası söyleminin daha katı ve tedbirli bir hale gelmesi, ekonomi çevrelerinde öne çıkan bir nokta oldu.

Bu durum, TCMB'nin mevcut enflasyon seviyelerini kontrol altına alma konusunda daha aktif bir tutum sergilemeye hazır olduğunun bir göstergesi olarak yorumlanabilir.

Karahan'ın ifadeleri, mevcut parasal sıkılığın enflasyonla etkin bir mücadele için elzem olduğunu ve bu duruşun, enflasyon hedeflerine ulaşıncaya kadar sürdürüleceğini gösteriyor.

Peki, bu durumda piyasalar nasıl seyredecek?

Enflasyonla mücadele noktasında etkin adımların atılması, risk priminin düşmesini sağlayabilir ve bu sıcak para hareketlerini hızlandırabilir. Piyasalarda da bunun fiyatlaması olumlu yönde olur. Önümüzdeki günlerde atılacak adımlar ve para politikasını destekleyecek yeni araç setleri önemli olacak.

BORSADA BİLİŞİM DÖNEMİ

Bilişim sektörü hisseleri bir haftada yüzde 13 bir ayda yüzde 38 oranında kazandırdı.

Haftanın getirilerine göz attığımızda, teknoloji ve bilişimin hız kesmeden yoluna devam ettiğini görmekteyiz. "Haftalık En Fazla Değer Kazanan 5 Sektör" bu tezi güçlü bir şekilde destekler nitelikte.

BIST'in bilişim sektörü, haftalık %13,95'lik bir artışla zirvede yer alıyor ve bu rakam, bilişim sektörünün sadece güncel bir trend olmadığını, aynı zamanda aylık bazda da sürdüğüne işaret ediyor.

TEKNOLOJİ SEKTÖRÜ YÜZDE 7,61 YÜKSELDİ

Teknoloji, %7,61 ile ikinci sıradaki yerini alıyor ve bu, yatırımcıların teknoloji hisselerine ilgisinin yüksek olduğunu gösteriyor.Metal Eşya ve Makina sektörünün %6,85'lik artışı, endüstriyel üretimin ve ağır sanayinin hala ekonomide sağlam bir yer tuttuğunun bir göstergesi.

Gıda ve İçecek sektörü, temel tüketim mallarına olan talebe işaret ediyor. Yükseliş %6,79 oldu.

Elektrik sektörü ise yükselen ilk beş sektörde %6.47 ile liste sonunda yer almakla birlikte, enerji sektörünün geleceği ve sürdürülebilirlik konusunda önemli bir potansiyele işaret ediyor. Bu beş sektörün performansı, ekonominin genel resminde önemli bir yer tutuyor ve sektörel dinamiklerin anlaşılmasında kritik bir rol oynuyor.

BİLİŞİM SEKTÖRÜNDE EN FAZLA KAZANDIRAN HİSSELER

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)