Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Piyasalarda yeni rekorlar yolda

15 Kasım 2017, 11:24 - -

Piyasalarda risk iştahının azaldığı yönündeki tartışmalar güçlenirken yeni rekorlar kırılıyor. Döviz sepeti yeni zirve yaparken dolar/TL kuru 3,8903 seviyesine yükseldi. Faiz tırmanışta. BIST 100 kritik seviyede, 110 bin sınavı veriyor.

Piyasalarda döviz sepeti, dolar/TL kuru, euro/TL yükselişte. Kurda yükseliş ivme kazandı. Yükselen enflasyon, yüksek döviz borçlu şirketlerin borçlarını hedge etme için döviz talepleri ve Türkiye’nin kredi risk priminde meydana gelen artış kırılganlığı artırırken döviz kurlarında yeni rekorlar yaşanıyor. Dövizdeki çıkışla birlikte faizler de hareketli. Gösterge faiz 14 sınırına dayandı. 13,77 seviyesinde. Borsaya baktığımızda ise finansal tablolarda dokuz aylık sürecin tamamlanması bilanço beklentilerinin sonlanması anlamına geliyor. Borsa İstanbul’da yeni beklenti yerli kurumsal yatırımcı tabanından gelebilir. BES’ler güçlendikçe piyasayı da besleyebilir. Öte yandan kurdaki yükseliş Borsa İstanbul’u döviz bazlı daha ucuz bir seviyeye çekerken yabancı ilgisine de sebep olabilir.

Euro/dolar 1,18’e gidiyor

Euro/Dolar paritesi bollinger bandın desteğinden başladığı yükselişini sürdürüyor. Paritede hedef 1,18 seviyesinde bulunuyor.

BIST 100 Endeksi Bollinger’in orta bandından 108.000 seviyesinnden destek buldu. Yeniden yönünü zirveye çevirdi. Sanayi hisselerindeki alımlarla bir kez daha 115.000’e doğru çıkış devam edebilir. Endeks 110 bin seviyesinin altına kalıcı olarak kalmadıkça borsada yeni zirveler görülme ihtimali güçlü görünüyor. 110 binin altında kalıcı düşüş güçlü satışların bahanesi olacaktır. Bu anlamı ile 110 bindeki kiritik direnç izlenmeli.

Kaynak: Finnet Teknik Analist 4.0

0,5 Euro+0,5 Dolar’dan oluşan döviz sepeti yeni zirve yaptı.

Türkiye’nin kredi risk primi 215 seviyesinde bulunuyor. Bu oran Ocak ayında 299 seviyesine kadar yükselmiş dolar/TL kuru 3,94’ü test etmişti. Kredi risk priminin 200 seviyesinin üzerinde hareket etmesi kırılganlığın artmasına neden olurken dolar/TL kuru 3,89’a yükseldi.

Kaynak: Bloomberg.com

Hisselerde yüksek getiriler: Yılbaşından bu yana yüzde 421’lik getiri

Yataş yılbaşından bu yana yatırımcısına yüzde 421 oranında getiri sağladı. Hissede yılbaşında yabancı payı yüzde 30,12 seviyesinde bulunurken Kasım ayına geldiğimizde yabancı payı yüzde 49 seviyesine yükseldi. 2016 yılının 9 aylık döneminden bu yana dönemsel olarak büyüme oranları yüzde 90’ın  altına inmedi. 2017/09 döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre karını yüzde 326 oranında artırdı.

Borsanın zirvesine savunma sanayi şirketi Aselsan yerleşti

Sanayi, hizmet ve teknoloji şirketleri ataklarına devam ediyor. Aselsan 11 milyar 707 milyon dolarlık piyasa değeri ile borsada piyasa değeri en yüksek şirket oldu. Artık bir banka değil, savunma sanayi şirketi Türkiye’nin en değerli şirketi. Türkiye’nin piyasa değeri en yüksek 10 şirketi listesinde 6 şirket, sanayi ve hizmet sektöründe yer alıyor. Listede 3 banka ve bir holding yer alıyor.

Sanayi büyürken gözler sanayi hisselerinde 

Geçtiğimiz hafta açıklanan sanayi üretim verileri bir kez daha gözlerin büyüme verilerine dönmesine neden oldu. Sanayi üretimi Eylül ayında son 3 aylık geçmiş ortalamaların oldukça üzerinde açıklandı. Sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10,4 oranında arttı. Takvim etkisinden arındırılmış sanayinin alt sektörleri incelendiğinde; 2017 yılı Eylül ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,6, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 10,4 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 13 arttı. Sanayi üretimindeki artış, 2017 yılı üçüncü çeyrek büyüme verisine yönelik olumlu sinyal veriyor.

 

2017 yılı üçüncü çeyreğinde takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 10 oranında arttı.

Sanayi sektöründe yüzde 40’ın üzerinde kar artışı olan 13 şirket

Borsada sanayi şirketleri içerisinde karı ve satışları dönemsel, yıllık ve çeyreksel bazda artan şirketler içerisinde her üç dönemde birden yüzde 40’ın üzerinde kar artışı sağlayan sadece 13 şirket var. Bu şirketler: Tüpraş, Ereğli Demir Celik, Petkim, Borusan Mannesmann, Sasa Polyester, Çemtaş

Ulusoy Elektrik, Yataş, Sarkuysan, Erbosan, Jantsa Jant Sanayi, Bosch Fren Sistemleri, Gediz Ambalaj.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)