Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Piyasalarda asıl sıcak dönem yaz sonunda

17 Temmuz 2018, 11:18 - -

Piyasaların sıcak dönemi asıl yaz sonunda başlayacak. 24 Temmuz Merkez Bankası toplantısı ve yeni ekonomi yönetiminin yurtdışı ziyaretleri sonuç vermezse dış konjonktürdeki dalgalanmalara karşı kırılganlık artacak.

Borsa, döviz ve faizde tansiyon düşmüyor. Dolar/TL kuru yeni ekonomi yönetiminin açıklanmasından sonra verilen ilk mesajlarla birlikte 4,80’in üzerine yerleşti ve aşağı inmiyor. Borsa 90 bin seviyesinin altında ve dolar bazında 20 bin seviyesinin altına geriledi. Euro/TL kuru 5,68 seviyesinde bulunuyor. 24 Temmuz Merkez Bankası toplantısından Merkez Bankası’nın bağımsızlığının sorgulanmasına neden olacak bir sonuç çıkması halinde ağustos ayında başlayan ve yaz sonunda şiddetlenen bir sermaye çıkışı görebiliriz.

Öte yandan Fitch’in Türkiye not kararından sonra gerilim tırmanmış durumda. Fitch, Türkiye’nin notunu ‘BB’ye indirdi, görünümünü de ‘negatif’e çevirdi. Fitch son olarak ocak sonunda, Türkiye’nin yatırım yapılabilir düzeyin bir altındaki kredi notunu teyit etmiş, durağan görünümünde de değişiklik yapmamıştı. Fitch’in not kararı ile birlikte yabancı raporlardaki olumsuz değerlendirmeler arttı. Financial Times, kredi notuna ilişkin gelişmeyi değerlendirdiği haberini “Fitch Türkiye’yi iyice hurdalığın dibine itti” başlığıyla duyurdu. Türkiye kredi derecelendirme kuruluşlarına göre yatırım yapılabilir ülke notunun altında. S&P’ye göre yatırım yapılabilirliğin üç not, Moody’s ve Fitch’e göre ise iki not altında. Böylesi bir durumda ekonomi yönetimi ve Merkez Bankası’nın verdiği sinyaller daha önemli hale geldi.

Özel sektörün yurtdışı borcu 222.8 milyar dolar

Verilere baktığımızda özel sektörün borçlanırken ağırlıklı olarak ABD doları ve Euro’yu tercih ettiğini görüyoruz. TL’nin bu para birimlerine göre değer kaybetmesi borçlanmanın maliyetini artırıcı bir unsur. Kurdaki yükselişin devam etmesi bir çok şirketi batış noktasına getirebilir.

Gelişmekte olan piyasalardaki zayıf seyir devam ediyor
Gelişmekte Olan Piyasalar Endeksi (MXEF) düşüş trendinde. Bu piyasalardan para çıkışı yaşanması MXEF endeksinin yukarı ataklarını da sınırlıyor. Gelişmekte olan piyasalarda satışlar devam ettikçe Türkiye’de de piyasaların baskı altında kaldığını görebiliriz.

Yüzde 30’luk prim yaşanabilir
Türkiye’de piyasalardaki fiyatlamalar gelişmekte olan ülkelerde satışlar yaşanmasına rağmen kendine özgü nedenlerle benzer ülkelere göre yüzde 30 aşağıda. Yeni ekonomi yönetimi İngiltere ve ABD’de gerçekleştireceği toplantılarda iyi bir iletişim kurabilir, yurt içerisinde Merkez Bankasının bağımsızlığı gösterecek adımlar atılabilirse, piyasalar gelişmekte olan piyasalar ile arasındaki makası hızla kapatabilir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)