Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Piyasalar Trump’a kenetlendi

22 Mayıs 2017, 09:29 - -

Trump seçildi / seçilecek derken geçtiğimiz sene kasım ayında ABD Başkanlığını kazandı. Trump’ın kazanması halinde piyasalarda kriz çıkacaktı, her şey yerle bir olacaktı. Seçim günü SP500 kontratlarının fiyat hareketini hatırlayım:

O dönemde piyasaların umudu Hillary idi, bizim için de durum farklı değildi. Dönemin gazetelerini arşivden inceleme fırsatınızı olursanız Hillary’ye düzülen övgüleri rahatlıkla görebilirsiniz. Zaman hızla geçti ve Trump şu anda piyasaların kahramanı oldu. Fiyat hareketi bunu gösteriyor zaten:

Trump’ın alternatif gerçeğine süper çabuk alıştık ve vazgeçmek de istemiyoruz.

Trump’ın 100 günü dolarken enteresan gelişmeler de olmaya başladı. Önce kendi ekibinden insanlar soruşturmaya uğradı, bir bölümü görevlerinden istifa etti. Sağlık yasası mecliste akamete uğradı. Müslümanlara yönelik çıkarmak istediği düzenleme mahkemelerden geri döndü.

Son haftaların en bomba beklentisi vergi indirimleri ise deyim yerindeyse fos çıktı. Trump borç kıralı olarak biliniyor ve vergi indirimleri ile Amerikan borç stokunu daha da artıracak, 20 trilyon dolar bariyerini aşan başkan olarak tarihe geçecek.

Amerikan borçları ve GSMH’ sine oransal olarak bakalım bu politika anlamlı bir sonuç üretebilir mi:

Amerikan federal borç / GSMH %110’lara geldi. Trump’ın vergi indirimleri ile bu rakamın en az 23 trilyon dolar daha artması bekleniyor, bu da Amerika borç yükünü daha da artıracak.

Trump’ın alternatif dünyasına çok çabuk alıştık ve gidebileceği hakkında en ufak bir şey çıkarsa ki geçtiğimiz hafta kovulan FBI direktörü Comey adaletin Trump tarafından engellendiğini söyledi. Bunun üzerine DOW endeksi 2 günde 400 puan geriledi:

Sonra ortaya başka bir video çıktı ve bunun tam tersinin söylendiği iddia edildi. Yukarıda grafikte bu da görülüyor, düşüş tamamen geri alındı.

FBI Direktörü’nün seçimlerin hemen öncesinde Hillary için yaptıklarını hatırlayalım. Önce soruşturma açtı sonra soruşturmayı geri çekti daha sonra da ortalığa epostalar saçıldı.

Burada da benzer bir senaryo olabilir: Önce adaleti engelledi dedi, sonra engellemedi dedi şimdi de birtakım belgeler ortaya çıkabilir.

Görünen köy kılavuz istemez: ADB derin devleti ile Trump arasında önemli bir savaş var iki tarafın da uzlaşmaya niyeti yok. Trump kendi derin devletini inşa etmek istiyor, karşı taraf ise daha ılımlı olan yardımcısı Pence’i göreve getirmek istiyor.

DOW endeksi 21000 civarında ikili tepe yaptı, önemli bir yükselen destek 20500 test etti yukarı geldi:

Önümüzdeki 3-4 hafta işin şekli belli olur: Trump’a karşı CIA dizi konusu bile çıkar gelişmelerden!

Piyasalar Trump’a kenetlendiler ve bırakmak istemiyorlar. Gelirse kriz çıkar batar diyen analistler şimdi de giderse kriz çıkar piyasalar batar demeye başladılar. Algı tamamen değişti ve bir uçtan diğer uca savruldu. Bunun bize etkisi olur mu? Mutlaka olur o da TL tarafında kendini gösterir. Geçen hafta bu gelişmeler olduğunda TL roket gibi fırladı:

Trump’ın kaderi piyasaların kaderi, önemli gelişmelere hazırlıklı olmak lazım. ABD siyaseti piyasalar açısından hiç bu kadar önemli hale gelmemişti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)