Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Piyasalar nefes alacak

25 Haziran 2018, 09:33 - -

Türkiye’de yapılan 24 Haziran seçimleri sonrasında piyasalar nefes alacak. Borsada 100 bine doğru ilk hareketin önü açılırken dolar kuru gevşeyecek. Fakat rehavete kapılmamalı. İlk üç günlük hareket sonrası fiyatlar asıl gelmesi gereken seviyelerde dengelenecek.

Piyasalar seçim sonrası güçlü bir seyir sergileyecek. Borsada yükseliş, dolar kurunda geri çekilme yaşanabilir. Fakat ilk üç gün içerisindeki fiyatlamalar sonrasında asıl dengeler kurulacak. Bu nedenle pozisyon alırken küresel gelişmeler mutlaka göz önünde bulundurulmalı. Kısa vadeli fırsat sonrası gelişmeler değerlendirilmeli.

Cumhurbaşkanı ve parlamento çoğunluğu
Seçimlerde en büyük kaygı cumhurbaşkanı ve parlamento çoğunluğunun farklı ellerde olması idi. Fakat seçim sonucunda Cumhur İttifakı ve Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı güçlü bir yürütme erki vurgusunu öne çıkardı. Bunun etkilerini hisse senetleri üzerinde göreceğiz. BIST 100 Endeksi 100 bin seviyesine doğru atağa geçerken dolar kuru 4,50-4,45 seviyelerine gevşeyebilir. Fakat ilk üç gün sonrasında asıl fiyat dengeleri oturacak ve yurtdışı gelişmeler izlenecek.

Borsa İstanbul neden 120 binden 95 binlere geldi?
Borsa İstanbul 29 Ocak’tan bu yana 25 bin puanlık bir düşüş yaşayarak 120 binlerden 95 bine geldi. BIST 100 Endeksi’nin bu değer kaybında kurdaki hareketle birlikte yabancıların satışları etkili oldu. Peki yabancı yeniden alım yapacak mı? Seçim öncesindeki verilere baktığımızda yabancıların hisse senetlerinde alım yaptığını görüyoruz. 289 milyon dolarlık alım az değil. Piyasaları yukarı taşıyabilecek güçlü bir alımın başlangıcı olabilir. Fakat henüz bunu söylemek için erken. İlk bir haftalık hareketten sonra bunu görebiliriz.

Riskler duruyor
Türkiye seçimini yaptı. Bununla birlikte riskler önümüzde duruyor. Peki nedir bunlar?

1- Kredi risk primi yüksek

Türkiye’nin kredi risk primi zirve seviyesi olan 325’e yakın bir seyir izliyor. Seçim sonrası düşecektir fakat yeniden 150’li seviyelere gelmedikçe piyasalarda kalıcı bir yükselişten bahsetmekzor.

 

2- Türkiye 188 ülke arasında dünyanın en yüksek faizini veren 7.ülkesi

3- Türkiye dünyada cari açığı en yüksek 59. ülke

4- Dünyada 188 ülke arasında enflasyonun en yüksek olduğu 16. ülke

5- Türkiye dünyanın en büyük 18. ekonomisi. Hedef ilk 10’a girmek.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)