Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Küçük şirketler strateji test alternatif yöntem

15 Haziran 2017, 10:10 - -

Son 2 yazıda piyasa değeri küçük şirketleri portföye dahil edip taşıma üzerine kurulu stratejileri test etmiştim.

Stratejiler

Sene başında 100-250-500-750 milyon TL altında piyasa değerine sahip şirketleri portföye alıp bir yıl taşımak

Her 3 ayda bir 100-250-500-750 milyon TL altında piyasa değerine sahip şirketleri portföye alıp bir çeyrek taşımak

 İki stratejide de küçük şirketlere yatırım yapmanın çok da karlı olmadığını gözlemlemiştik. Dünkü yazıya gelen yorumları aşağı aldım, son derece değerli buluyorum ve teşekkür ederim:

Önce en kolay olana cevap vereyim: “Bugüne kadar olanlar aynen tekrar etmez” Bu yaklaşım klasik portföy yönetimi yaklaşımıdır ve en sonunda sadece ölçüt endeksinde ne varsa onu alıp taşıma ile sonuçlanır. Diğer sonuçları da biraz azalalım, biraz artalım abi piyasa gider abi piyasa düşer ee sen ne diyorsun ben risk var diyorum vb. olur. Geriye yönelik testler eğer şeffaf ise, hitap ettiği kitle tarafından aynı rakamlar bulunabiliyorsa o zaman geleceğe yönelik olarak kullanılabilir.

Diğer yorumlara ise aynen katılıyorum, bugün piyasa değeri belirli aralıkta olanı aynı dosya ile birlikte test edeceğiz. Stratejinin iyi olup olmadığını rakamlara bakarak kontrol etmek en doğrusu.

Testi iki piyasa değeri arasına nasıl uyarlayabiliriz?

Test sayfası A2 hücresindeki formül şöyleydi:

=EĞER(VE(dates!C2>test!C$1;mcap!C2<test!$A$2);1;0)

ozetTablo sayfasında mcapYuksek ve mcapDusuk isimli iki hücre tanımlayıp buraya değerleri gireceğiz:

Bunu yaptıktan sonra formülü şöyle değiştireceğiz:

=EĞER(VE(dates!C2>test!C$1;mcap!C2<mcapYuksek;mcap!C2>mcapDusuk);1;0)

Eğer hisse hala daha borsada işlem görüyor ve yüksek piyasa değerinden daha az değerli ve düşük piyasa değerinden daha fazla değerli ise al, yoksa alma.

Formülü değiştirdikten sonra istediğimiz aralıkları test etme imkanımız oluşacak.

Excel veri analiz konusunda son derece becerikli. Piyasa değeri aralıklarını tablo kullanarak analiz edebiliriz.

Bunun için veri menüsünden durum çözümlemesi altındaki veri tablosu adımı kullanılabilir.

İki boyutlu bir tabloda sütuna alt limiti, satıra ise üst limiti koyabiliriz. Sütun ve satırı çakıştırmadan boş kalan yere de analiz edeceğimiz formül gelmeli.

=portföy!BO7

Tablo şöyle görünmeli:

Tabloyu incelediğimizde eğer rakamlarda bir yanlışlık yok ise küçük şirketleri dışarı çıkarmak getirileri azaltıyor. Küçük şirketleri tek başına almak da çok karlı değil. En iyi strateji küçük ve orta boylu şirketleri bir arada kullanarak yatırım yapmak.

Küçük şirketlerde bazen hepimizin bildiği gibi akıl almaz getiriler ortaya çıkabiliyor. Bir çeyrekte %400 giden hisseler olabiliyor. Portföyde bu hisse %2 oranında varsa katkısı %8 oluyor.

Tablo değişik aralıkları test etmek için kullanılabilir. En karlı 750 milyon TL ve altındaki hisseleri almak olarak hesapladım. Kolay olan ise 500 ve /veya 250 milyon TL altındaki şirketlere yatırım yapmak.

Dosyayı buradan indirip inceleyebilir, istediğiniz stratejileri test edebilirsiniz:

https://goo.gl/N8dlpl

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ckync15 Haziran 2017 23:31

    Sonmezler usas bu kriterlere uyar ve ileride güzel yerlerde olabilir diye düşünüyorum.ytd

  • Adnan Salih15 Haziran 2017 12:30

    Sayın Flamenco72: Dediklerinize %100 katılıyorum. Bununla birlikte bahsettiğiniz şekilde şirket borsada çok bulunuyor diyemeyeceğim. Bu strateji ile gerçekleştirmek istediğim aşırı fiyat hareketlerine maruz kalan hisselerden çok risk almadan kabul edilebilir bir getiri elde edeceğimiz strateji geliştirmek.

  • Adnan Salih15 Haziran 2017 12:28

    Sayın Patates: Sadece piyasa büyüklüğü değil, zamanlama ve portföyden ayrılan pay da getirileri etkiliyor. Dosya ekte. Eğer müsait olursa dediğiniz histogramı oluşturun ve gerekirse ilave analizleri yazın köşede yayınlayalım.

  • flamenco7215 Haziran 2017 12:03

    2-) Yeterki adam gibi bir işe ve/veya geleceğe ortak olmuş olalım...Her türlü karmaşık hesabın ve stratejinin tersine bence BOrsa; "Hacı şu meydana bi umumi tuvalet açsak, günde 500 kişi gelse 2 liradan 1000 lira ayda yapar 30000 lira, e kirası falanı filanı zaten 10 000i geçmiyor..vayy kıyakmış"açalım ozaman geyiği kadar basit bir karar verme coğrafyası..Yeter ki geleceği görelim

  • flamenco7215 Haziran 2017 12:02

    1-) Önünde yeteri kadar büyüme alanı olmayan ve/veya kalmamış şirketler; gerek temettü verimi, gerek sermaye kazancı bağlamında yüksek beklentileri pek fazla karşılamayacaktır..Özellikle Süper Nova evresinde olanlar..Bu Süper Novalar ancak ve ancak yüksek türbülans dönemlerinde (2008 gibi) alınırsa kıyak diyebileceğimiz kazançlar vaad edebiliyorlar..Bence Büyük şirket küçük şirket diye kategorize etmekten çok, geleceği hakkında mantıklı ve ayağı yerebasan hikayeler yazabildiğimiz, Ve bu hikayelerin hayata geçtiğini, zaman içinde görebildiğimiz şirketlerin yatırımcıları olmaya devam etmeliyiz...BU şekilde 10 yıl perspektif içinde sermaye kazancını 20 ve üstüne katlamak, 6-8.yıllarda gelen temettülerle Anaparayı geri almak gibi düşler, sıkça rastlanan gerçekliklere dönüşebiliyor..

  • IEYHO.ZEDE15 Haziran 2017 11:55

    guzel bir analiz

  • patates15 Haziran 2017 11:32

    Bir değerin altı yerine iki değer arası kullanılsa daha da iyi sonuç vermez mi? Örneğin 500altı yerine 250-500 arası gibi... Küçükler getiriyi bozuyor çünkü Adnan bey aslında bu analizlerde yapmaya çalıştığınız şeyin özü şirketlerin piyasa değerleriyle getirileri arasında korelasyon olup olmadığını incelemek. Olayı basitleştirmek için piyasa değerlerini grupluyorsunuz ama testin doğruluğu azalıyor. Şirketlerin tamamını kullanıp piyasa değerlerini getirilerine göre tek grafikte çizdirirsek (histogram) tüm resmi kolay görürüz ve hangi piyasa değeri aralığı en iyi ortaya çıkar.