Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Karlı şirketler yarışıyor Excel Sistem Test Dosyası

31 Temmuz 2017, 10:21 - -

Son altı yazıda karlılık metriklerine göre hisseleri değerlendirmiş ve olası portföy getirilerini incelemiştim.

Serinin ilk yazısında tüm hisseler için yatırım karlılığı incelenmişti:

https://goo.gl/Zk2bZS

İkinci yazıda öz sermaye karlılığını incelemiştik:

https://goo.gl/4G16rG

Üçüncü yazıda aktif karlılığını incelemiştik:

https://goo.gl/mWWCVC

Dördüncü yazıdan itibaren ilk 3 yazıda ele aldığım stratejileri şirket büyüklüklerine göre incelemeye başlamıştım. Dördüncü yazıda yatırım karlılığı şirket büyüklüklerine göre incelendik:

https://goo.gl/fLttAh

Beşinci yazıda öz sermaye karlılığının şirket büyüklükleri ile etkileşim içinde olup olmadığını inceledik:

https://goo.gl/iJCsFe

Altıncı ve son yazıda ise aktif karlılığı ile şirket büyüklükleri arasındaki ilişkiyi gözden geçirip tüm modelleri karşılaştırmıştık:

https://goo.gl/2QmRyg

Serinin bugün okuduğunuz son yazısında ise testleri gerçekleştirmek için kullandığım Excel dosyasını paylaşacağım.

Önce dosyanın yerleşimini inceleyelim.

Excel ile test yapmak görsel açıdan çok faydalı, neyin nerede olduğu hata var mı yok mu görmek çok kolay. Veri arttığında ise olay tam bir kabusa dönüşebiliyor. 40000 satırlık 3-4 sayfadan oluşan bir Excel dosyasının açılması rahatsız edici derecede uzun sürebilir.

Sayfalarda ilk 4 numarayı metrikler oluşturuyor:

Sonraki sayfalarda hesaplamalar gerçekleştiriliyor:

Kar rasyo hesaplama sayfasında hücrelerde aşağıdaki gibi bir formül var:

=mcap!B7*(aktifKar*EĞER(EBOŞSA(aktifKarlilik!D5);-9999+SATIR();aktifKarlilik!D5)+ozSermayeKar*EĞER(EBOŞSA(ozSermayeKarlilik!D5);-9999+SATIR();ozSermayeKarlilik!D5)+yatKar*EĞER(EBOŞSA(yatirimKarlilik!D5);-9999+SATIR();yatirimKarlilik!D5))

Yazılardan hatırlayacaksınız metrikleri ağırlıklandırabiliyor, piyasa değerine göre portföye dahil edip çıkarabiliyorduk; formül tam da bu dediğimizi gerçekleştiriyor. Eğer ilgili metrik hücresinde değer yoksa o zaman -9999+Satır numarası getiriyor ki o hissenin değeri sıralamada çıkmasın ya da hata olmasın.

Hatasil sayfasında hataları siliyoruz.

Tipik formül:

=EĞER(YADA(EHATA(karRasyoHesaplama!B7);B$5<aktifKarlilik!$B5);-9999+SATIR();karRasyoHesaplama!B7)

Bu formülde ilave olarak hissenin ilk işlem tarihine de bakıyoruz; ilk işlem tarihi bizim test tarihimizden sonra ise portföye girmiyor. Bunu neden koydun diye sorabilirsiniz, kullandığım programda bazı hisselerin metrikleri ilk işlem tarihinin öncesinde hesaplanıyordu bu da problem yaratıyordu.

Hataları sildikten sonra değerleri büyükten küçüğe sırala sayfasında sıraladım. Tipik bir formülü inceleyelim:

=BÜYÜK(hataSil!I$7:I$417;sirala!$A387)

Bu şekilde sıralama yaptıktan sonra endekslemek gerekiyor. Bu değerler orijinal veride kaçıncı sırada? Bunu da kaçıncı sayfasında gerçekleştirdim. Tipik formüle bakalım:

=KAÇINCI(sirala!B7;hataSil!B$7:B$417;0)

Tüm hisse performansları takip eden sayfada, formül yok.

Sonraki sayfalar:

Hisseleri stocks olarak isimlendirdiğim bir alandan alarak kaçıncı sayfasındaki sıraya göre gösteriyorum. Formül şöyle:

=İNDİS(stocks;kacinci!B7)

Portföy performans sayfasında bu hissenin performansı buluyorum. Formül:

=İNDİS(stocksPerform;kacinci!B7;portfoyPerformans!C$1)

Hisse performanslarını stocksPerform olarak adlandırdım. İNDİS formülünde kaçıncı sayfasından gelen satır numarası ile ilgili dönemin sütununu kullandım.

Bu sayfada A120 civarında aşağıdaki formülleri göreceksiniz:

Tüm dosya bu değerler ile şekilleniyor. Aktif karlılığına 1 girilirse o zaman tamamen aktif karlılığına göre portföy oluşturuluyor. Üst persentil ve alt persentil yukarıdaki resimdeki gibi girilirse en küçük 100 şirkette analiz yapılıyor. Tüm karmaşık formüller ve sayfalar buradaki 5 hücreyi kullanabilmek için!

Değerleri girdikten sonra hesaplamalar otomatik olarak gerçekleşecek.

Özet tablo önemli. Burada Excel pivot tablo fonksiyonunu kullandım. Çözemediğim bir konu ise performans sayfasındaki değerleri değiştirdikten sonra özet tablolar otomatik olarak güncellenmiyor. Bunun için özet tablo sayfasına gidip pivot tablolardan birine tıkladıktan sonra aşağıdaki menü adımını çalıştırmanız gerekecek:

Bunu da yaptıktan sonra analiz tamamen hazır.

Özet tabloları performans sayfasına da kolaylık olması için kopyaladım:

Dosyayı istediğiniz gibi kullanın, analizlerinizi gerçekleştirin kendi stratejilerini oluşturun. İsterseniz dosyayı daha da geliştirip benle ve diğer okuyucularımızla paylaşabilirsiniz. El elden üstündür, ortak akıl tek akıldan daima daha yaratıcıdır.

Geldik yazının sonuna. Dosyayı aşağıdaki bağlantıdan indirebilirsiniz:

https://goo.gl/v9RoxA

Dosya tamamen eğitim amaçlıdır, yatırım tavsiyesi değildir. Bu dosyayı kullanarak yapılacak işlemlerden işlemi gerçekleştirenler sorumludur.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (14)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kaan01 Ağustos 2017 21:35

    Adnan bey bir öneri yada ricam olsun sizi önemle takip edenler adınada çok faydalı olacağına inanıyorum. En başından vidyolu anlatım yapsanız neyi nerden alıyoruz nasıl listeliyoruz nasıl sonuç çıkarıyoruz hangi programları kullanıyoruz. Sizinle birlikte bu işi özüyle öğrensek. Saygılarımla.

  • Adnan Salih01 Ağustos 2017 06:42

    Sayın Kaan: Excel elimizdekilerin en kolayı. Paylaştığım dosyayı inceleyin, kendiniz denemeler yapın. Excel'i kod ile birleştirirsek daha da karmaşık hale gelir. Bir süre sonra Excel de yetmeyecektir.

  • Kaan01 Ağustos 2017 01:52

    Adnan bey sanırım excel konusunda piyasko olan bizleriz yani excel nedir nasıl kullanılır şahsen bilmeyince çok anlamsız geldi ama eminimki bu benim yetersizliğimden yoksa çok değerli paylaşımlar elinize sağlık.. Excel harici daha kolay nasıl detaylara inebilecegimiz konusunda yardımızı bekliyoruz. Saygılarımla.

  • Nick31 Temmuz 2017 17:31

    Adnan bey eleştirilere aldırmayın, yazılarınızı ilgiyle takip ediyoruz.

  • Nick31 Temmuz 2017 15:22

    Anil beye katılıyorum.Senedin betası 1'in üzerine çıkınca çok fazla piyasa riski alınmış oluyor.Yalnız standard sapma değerini volatilite ölçme açısından beta'ya göre daha başarılı bulanlar da var.

  • Adnan Salih31 Temmuz 2017 15:11

    Sayın Ahmet Koc: Bem kazanıyorum okuyucular da kazansın diye paylaşıyorum. Siz herkesi kendiniz gibi sandınız galiba. Buradaki felsefemiz "bilgi paylaştıkça cogalir" Bu arada okuduğunuzu anlamak konusunda problem yaşıyor olabilir mısınız?

  • ahmet koç31 Temmuz 2017 14:28

    analizlerden çıkan sonuçlar getiriler iyi olsa, yazar evinde oturduğu yerden trade eder, burada yazmazdı heralde. zaten çok karmaşık birşey anlaşılmıyor.

  • Adnan Salih31 Temmuz 2017 14:19

    Sayın Borsacı: Saygı lütfen. Gereksiz anlamsız polemikleri gidin başka yerde yapın. Copy-paste iddianızı buyurun kanıtlayın. Meydan sizin. Başkaları neyi anlamadı siz neyi anladınız onu da söyleyin aydınlatın bizleri.

  • Adnan Salih31 Temmuz 2017 14:08

    Sayın Nick, Anıl: Rakamlara bakmadan bir şey demek zor. Deneyelim.

  • Borsacı31 Temmuz 2017 14:05

    La yürüyün gidin işinize saçma sapan bir analiz oluşturuyor Adnan deden adam. Ne kadar kopy paste varsa yığmış. Kimsenin birşye anladığı yok.

  • Adnan Salih31 Temmuz 2017 13:49

    Sayın Kerim: Arkadaşınıza diye buraya yazdınız galiba :)

  • Anil31 Temmuz 2017 13:07

    Hocam nick adli arkadas gibi bende betasi dusuk ozelliklede 0.40 ile 0.60 betaya sahip hisselerin endeksden iyi performans gosterdigini dusunuyorum. Ama bu hisseleri 1ay mi yoksa 3ay mi tasima konusunda kararsizim..

  • kerim31 Temmuz 2017 12:06

    Yaptığın araştırmadan sen bir şey anlıyor musun Sayın İTİRA

  • Nick31 Temmuz 2017 11:32

    Adnan Bey, bist'de düşük volatiliteli portfoy oluşturmak nasıl sonuç veriyor ? Amerikada örnekleri var.S&p 500 endeksi içindeki en düşük volatiliteye sahip senetlerden oluşan yatırım fonları var (splv etf'i gibi) , uzun vadede endeksten iyi getiri sağlamış.Özellikle küçük şirketlerde volatilite yüksek olduğu için düşük volatiliteli olanları seçmek ilginç olabilir.