Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Efsane yatırımcıların 5 önemli özelliği

26 Temmuz 2016, 13:22 - -

Başarılı yatırımcılar dünya üzerindeki en akıllı insanlar değildir. Warren Buffet bir konuşmasında şöyle demişti:

“Roket mühendisi olmanıza gerek yok. Yatırım yapmak 160 IQ seviyesindeki birinin 130 IQ seviyesindeki diğer bir kişiyi yenmesi değildir.”

Bununla birlikte efsane yatırımcıların en önemli özelliklerini  daha başarılı olmak için kullanabiliriz.

WARREN BUFFETT:

  1. 1.LİDERLİK : Buffet’ın ekibi 24 kişiden oluşuyor. Sayıca çok değil ama gerçekçi ve Buffet’a sadık kişilerden kurulu ve Buffet’ın güvendiği bir ekip. Bu bir liderin etrafını kapasitesi yüksek ve güvenilir insanlarla donatmasının kanıtıdır.
  2. 2.BİLGİ AÇLIĞI: Buffet’a nasıl daha akıllı olunabileceğini sorun vereceği cevap bellidir: Okuyun daha çok okuyun. “Ofiste oturup bütün gün okurum”
  3. 3.SABIR: “Hisse senedi piyasası AKTİF yatırımcıdan SABIRLI yatırımcıya para transfer etmek için kurulmuş bir mekanizmadır.”
  4. 4.SERBEST DÜŞÜNCE: Bazı zamanlarda fikirlerimizi başkaları tarafından oluşturulmuş fikirlerin üzerine kurmak isteriz. Buffet g erçeklere ve düşüncelere bağlı olarak kendi fikrini oluşturmanın değerine inanır.
  5. 5.SADELİK: İnsanlar sadelik denince sadece ihtiyaç duyulan şeyleri almak için tasarruf yapmayı anlarlar. Sadelik Buffet için davranışsaldır, güdülerinizi kolay ve konforlu alanlara yöneltebilmekte ustalaşmayı ifade eder.

CHARLIE MUNGER:

  1. 1.DOĞRULUK, NAMUSLU OLMAK: Buffet Munger ile 54 yıldan bu yana birlikte çalışıyor. Bu Munger’ın dürüstlük, doğruluk ve güvenilirliğinin tasdiknamesi. Bu bir yatırımcı için çok önemlidir, doğrulu ve namuslu olmak sorunlara karşı açık alanda mücadele edebilme gücünü sağlar.
  2. 2.TEVAZU: Yatırımcıların iyi meta-bilişsel yetenekleri olmalıdır. (Meta bilişsel basit olarak düşünmeyi düşünmek olarak tanımlanabilir. Kendi ile ilgili değişkenleri bilmek, görevin gerektirdiği değişkenleri bilmek ve bilişsel-metabilişsel stratejileri bilmek ve uygulayabilmek). Pekçok insanda bu yenetenek bulunmaz dolayısıyla anlamadıkları konuları kabul ederler. Böylecek doğruluğu olmayan önermelere inanmaya devam ederler. Dünyada anlamadığımız ve bilmediğimiz pekçok şeyin olduğunu kabul edip tevazu göstererek bilgiye ulaşmaya çabalamak gerekir.
  3. 3.UYUM (adaptasyon): Munger uzman bir genellemeci olarak nitelenir. Böyle olan birisi değişimlere her zaman çok çabuk adapte olur. Munger’ın felsefesi daha iyi bir fikir ortaya çıktığında eskisinden vazgeçmektir. Munger kurallarını taşa yazmaz, etrafımızdaki herşeyin değiştiği gibi fikirlerimiz de ve inançlarımız da değişir.
  4. 4.ANALİTİK: Kafanızda modeller olmalıdır. Gerçekleri parça parça hatırlayarak bir şey kazanamazsınız. Eğer gerçekleri bir latis gibi kafanızda bir araya getirip modelleyemezseniz bilgiler kullanılabilir bir formda değildir. Başkalarının ve kendinizin tecrübelerini de modele entegre etmelisiniz.
  5. 5.ODAKLANMA: Burada yine Munger’ın kendisinden küçük bir alıntı yapalım: “Hayattaki başarısızlıkların önemli kısmı ne yapmaya çalıştığını unutmaktan kaynaklanır.”

BENJAMİN GRAHAM:

  1. 1.MÜKEMMELİYETÇİLİK: Girişimci bir yatırımcının özelliği ortalamadan iyi ve başarılı hisseleri seçmek için ilgi göstermesi ve zaman ayırmasıdır. Bu özellik sayesinde yıllar geçtikçe aktif yatırımcı paisf yatırımcıdan çok daha fazla getiri elde eder.
  2. 2.SAĞDUYU: Graham emniyet marjini kavramını icat etmiştir. Yatırım yaparken sağduyulu olmak olarak da nitelenebilir. Tekerleği yeniden icat etmeden yeni kavramlar geliştirmeden basit sağduyu ile yaklaşabilmiştir. Emniyet marjı, bir hisseyi değerinin belirli bir iskontosu ile almak demektir. Başka bir deyişe kaliteyi ucuza almak.
  3. 3.ÇALIŞKAN: Yatırımcı zamanını bu işe kanalize edebilmeli ve çok çalışmalıdır. Çalışmanın ödülü ortalamanın üzerinde istikrarlı getiri elde etmektir.
  4. 4.RİSK YÖNETİMİ: İnsanlar hisse senedi alana kadar paraları hakkında çok dikkatlidirler. Graham çeşitlendirme konusunda yazmış olsa da anlatmak istediğinin uygun bir alokasyon ile risk yönetimi olduğunu düşünmemiz gerekir. Tahvillerde olsun küçük pozisyonlarda olsun ya da bildiği hisselerde aldığı pozisyonlarda yatırımcı spekülatif güdülerine kapılıp bahis oynar gibi yatırım yapmamalıdır.
  5. 5.DUYGULARI KONTROL ETMEK: Hisse fiyatlarının kölesi olmamak gerekir. Piyasa sizin hizmetkarınızdır, efendiniz değil.

WALTER SCHLOSS:

  1. 1.DİRENÇ VE GERİ GELEBİLME KABİLİYETİ: Schloss 17 resessyon yaşadı ve değer yatırımı kitaplarında yazılı olan herşeyin üzerinde getiri sağlamayı başardı. Kolej mezunu değildi, bilgisayar kullanmazdı. Piyasanın darbeleri karşısında yalpalamadan temel prensiplerine sürekli bağlı kaldı.
  2. 2.BASİTLİK: Mottosu “Biz ucuz hisseleri alırız”. Komplike senaryolarla hiç uğraşmadı bununla birlikte süper yatırımcı olarak nitelendirildi. İşleri basit tutarak defter değerinin altındaki şirketlere yatırım yaptı. Yönettiği ortaklıkta ortalama %16 yıllık bileşik getiri elde etti.
  3. 3.GENELİN DIŞINDA KALMA: Schloss Graham prensiplerine tüm kalbiyle bağlıydı ev duygularını kontrol etmeye gelince bir makineden farksızdı. Bay piyasanın hisse fiyatlarına ve analist raporlarına köle olmamıştı.
  4. 4.DOĞRULUK: Wall Street’in iyi adamlarından biri olarak bilinen Schloss hakkında Buffettın söylediklerine kulak verelim: “Anormal bir getiri üretti ama bundan daha önemlisi yatırım yönetiminde dürüstlüğün, doğruluğun örneklerini oluşturdu. Walter yatırımcıları para kazanmadan kendisi tek cent kazanmadı. Sabit yönetim ücreti yansıtmadı ve sadece karlarını paylaştı.
  5. 5.KENDİNİ BİLMEK: Schloss Buffett’a benzetildiğinde “Ben daha çok Tweedy Browne tarafındayım. Warren çok akılı, onun gibi kimse yok ve gelecekte de olmayacak. Biz onun gibi olamayız. Yapmak istediklerinizle tatmin olabilmelisiniz” yorumunu yapmıştı.

PETER LYNCH:

  1. 1.TUTKU: Lynch neredeyse 24 saat çalışırdı. Haftada 6-7 işe giderdi. Bunun sebebi ise işleri tamamen kendisinin yönetmesi idi. Fidelity Magellan fonunu yönetirken 1400 hisse taşıdığı ve bunu sadece 2 asistanı ile takip ettiği biliniyor.
  2. 2.YETERLİLİK: Lynch’in temel prensibi bildiğine yatırım yap şeklindeydi. Herhangi bir anda 1400 hisseye yatırım yapmış olması hayatı boyunca pek çok hissryi gözden geçirmiş olması anlamına gelir. Bildiğiniz şirket ve sektörlere yönelin, bildiğiniz bir konuda yatırım yapmak her zaman daha kolaydır.
  3. 3.UZUN DÖNEMLİ DÜŞÜNME: Resesyonlar olacak, piyasalr düşecek. Bunun olacağını anlamazsanız piyasada iyi işler yapmaya hazır değilsinizdir.
  4. 4.ÖZEN: Lynch’in iş ahlakı inkar edilemez. Motivasyonu hep yüksektir. Bununla birlikte yatırım yapmanın eğlenceli olduğuna inanmaz: “Sallapati iş yapıyorsanız yatırım eğlenceli, heyecanlı ve tehlikelidir. Bu yüzden iş yerinde değer yatırımlarından bahsedersiniz ilgi çekmez. İnsanlar hisselerin yükselişlerini, düşüşlerini ani hareketleri konuşmayı severler.
  5. 5.MERAK: Yine Lynch’in sözleriyle aktaralım: “En çok kayayı kaldırıp altına bakan oyunu kazanır. Bu her zaman benim felsefem olmuştur.”

Mark Sellers’ın Harvard mezunlarına yaptığı ve bir sonraki Warren Buffet olmak için gerekli 7 özelliği de ekleyerek yazıyı sonlandıralım:

  1. 1.Piyasanın tersine hisse alabilmek ya da satabilmek
  2. 2.Tutku
  3. 3.Geçmiş hatalardan öğrenmek için istekli olmak
  4. 4.Sağduyulu bir risk yönetimi
  5. 5.Kendine güven ve inanç
  6. 6.Beynin iki tarafını da çalıştırabilme
  7. 7.Volatiliteye katlanabilme

Kaynak: http://goo.gl/huZ31C

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)