Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Dolar yılı hangi seviyeden kapatacak?

08 Kasım 2019, 13:54 - -

Dolar/TL kuru 2018 yılındaki 7,23’lük zirveden bu yana düşüşte. Aralık 2018’de 5,12’leri gören dolar kuru Kasım 2019’da 5,7580 seviyesinde. Peki yılı nasıl kapatacak?

Dolar kuru için önümüzdeki üç yıla ilişkin kurum tahminleri netleşti. Yapılan tahminlere bakıldığında hemen tüm kurumların dövizde yükseliş yönündeki hareketin sürmesini beklediklerini görüyoruz.

Peki kur nasıl hareket edecek. Hem kurumların değerlendirmelerini gözden geçirelim. Hem de bizim değerlendirmemizin sonuçlarını paylaşalım:

Continuum Economics Gelişen Piyasalar Kıdemli Ekonomisti Francesca Beausang 08 Mart 2019'da dolar/TL'de yılsonu tahmininin 5.75 olarak belirtmişti. Dolar kuru şimdiden bu seviyelere tırmanmış durumda.

Son yapılan anketlere bakıldığında. Reuters anketine göre TL’nin 12 ay sonra dolar karşısında %10 değer kaybederek 6.42’ye yükselmesi bekleniyor. Reuters’ın gelişmekte olan piyasa para birimlerine yönelik gerçekleştirdiği ankette TL tahmini veren 20’den fazla kurumun tahminlerinin medyanına göre ise dolar/TL’nin bir ay sonra 5.80, üç ay sonra 6, altı ay sonra 6.2335, 12 ay sonra ise 6.4150 olması bekleniyor. Ekim anketinde dolar/TL’nin 12 ay sonra 6.30 seviyesinde olması bekleniyordu.

2019 yılına bakıldığında Dolar/TL kuru Şubat ayı başında 5,16 TL ile yıl içerisindeki en düşük seviyesini görmüştü. Yaptığı dip seviyesinden sonra yönünü yukarı çeviren dolar/TL, 26 Ağustos’ta 6,33 TL ile yıl içerisindeki zirvesini yapmış oldu. Yılın ikinci yarısında sonra ise dolar/TL genel olarak 5,64-5,91 TL bollinger bandında hareket ediyor. Kur zaman zaman bu bandın dışına çıksa da gerek destek gerekse de direnç seviyeleri kıramayarak tekrar bu bandın içine döndü.

Yılın son iki ayına girdiğimiz bu günlerde ise dolar/TL 5,70 TL seviyesinin üzerinde ve 5,78 TL bollinger bandın orta direnç seviyesine yakın bir seviyede bulunuyor. Peki doların bundan sonraki hareketi ne olacak? Bandın içinde kalmaya devam mı edecek yoksa direnç seviyelerini kırıp yeni bir trende mi başlayacak?

Yabancı kuruluşlar dolarda yükselişe işaret ediyor. Ficth ve Goldman Sachs’ın dolar/TL kurundaki tahminleri şöyle:    

Fitch’in 2019 yılsonu tahmini 6 TL

Türk ekonomisinin 2019 ikinci çeyrekte beklentilerden daha güçlü bir büyüme gösterdiğine işaret eden Fitch, dolar/TL kurunun 2019 sonunda 6,00 TL, 2020 yılında ise 6,60 TL olacağının öngörüyor. Fitch’in 2021 yılı yılsonu dolar/TL tahmini ise 7,20 TL.

Goldman Sachs’a göre Dolar orta vadede zayıflayabilir

Goldman Sachs, doların orta vadede zayıflayabileceğini, ancak gerek Türkiye içi dinamiklerin gerekse yurt dışı gelişmelerine bağlı olarak kaybın sınırlı kalabileceğini belirtiyor.

Doların dip seviyesi 5,64’lü seviyeler

Verilere ve grafiklere baktığımızda 5,75 TL seviyelerinde olan dolar/TL kurunda olası yukarı yönlü hareketin devamı için 5,78 TL direnç seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlanması gerekiyor. Kurun yönünü aşağı çevirmesi halinde ise 5,70 TL destek seviyesi önemli. 5,70 TL aşağı yönlü geçilirse olası bir satış dalgası yaşanabilir. Kurun 200 günlük hareketli ortalaması ise 5,64 TL seviyesinde bulunuyor. Bollinger bandın destek seviyesi de 5,64’te.

Bollinger bandın destek seviyelerinin çalıştığı ve kurun her geri çekilmede bu seviyede alımla karşılaştığı görülüyor. Bu nedenle marjlar daralsa da ana ivme yukarı yönlü seyrini koruyor. Bu nedenle geri çekilmeler alım fırsatı olarak değerlendiriliyor.

Borsada sabır ve strateji kazandırıyor

Borsada bir stratejiniz var ve sabırlı iseniz hisse senetleri her zaman size kazanma fırsatını verecektir. Aldığınız hisse üzerinde satış baskısı yaratacak çok ciddi gelişmeler mevcut değilse hisseler güçlü hisseler ise endeksteki düşüşe rağmen mutlaka toparlar ve yeniden yükselişe geçer. Burada dikkat etmeniz gereken önemli kritik noktalardan biri aldığınız hissenin endekste ağırlığının yüksek olup olmadığıdır. Endeks üzerinde ağırlığı yüksek olan hisse senetleri endeksin sert düşüşlerinde endeksten hızlı gerileyebilir. Yeni gelişmelerin etkilediği hisseler de sert ataklar yapabilir. Fakat hisselerin temel verileri güçlü ise bu hareketler geçici olacaktır.

Borsada olumlu senaryoda endeks güç toplayarak yeniden zirveye doğru atağa geçebilir.

GEDİK YATIRIM MODEL PORTFÖYÜ

Gedik Yatırım’ın model portföyünde 8 hisse bulunuyor. Bu hisseler içerisinde 3 banka hissesi bulunuyor: Akbank, Garanti Bankası ve Yapı ve Kredi Bankası. Aygaz, Migros, Petkim, Tofaş ve Türk Telekom ise sanayi ve hizmet sektöründe öne çıkan borsa şirketleri.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ülkemi tanıyorum10 Kasım 2019 14:12

    aylar önce Dolar 5,75 seviyelerindeyken sayın Ahmet Zorlu'ya sordular Dolar kaç olur diye o da "ben bilmem Trump bilir dedi" sonra da ekledi "bu seviyelerde kalırsa memnun olurum" dedi. Demek ki Türkiye'nin zenginleri bu seviyeden memnun ise bunun altına düşmez diye hep düşünürüm içim rahat.. ben zenginlerin düşüncesini merak ederim onları takip ederim, onların hoşuna gitmeyen şeyler olmaz diye düşünürüm. Tabi ki tamamen yanlış olabilir yatırım tavsiyesi değildir.

  • Cemil berke09 Kasım 2019 22:17

    ateks teknik olarak Cuma günü son 15 dak da al verdi

  • Metin Yıldırım 09 Kasım 2019 19:04

    Borsa da hisse ye odaklı yatırım yapacaksın.endeks çok önemli değil.Potansiyel taşıyan hisseler var.örneğin ATEKS bugünlerde arsası ile gündemde.52 bin metrekare arsa Bakırköy’de kamulaştırma açıklanacak gibi..Büyük şehir Beledye tarafından.şu an masada.rakamların hisse fiyatına yansıması kaçınılmaz

  • Borsada ayvayı yıyen 09 Kasım 2019 17:42

    Borsa ucuz ama sıkıyorsa al yabancılar 20 den aldıgı faizi i12.5 ,13den çaktılar borsadada çaktıkları zaman biz alıcı oluruz

  • hay da09 Kasım 2019 00:42

    inanılır gibi değil başka ülkenin parasına nasıl yatırım yapılır akıl almıyor.şimdi amerika bir gün kalkıp derseki ben kripto paraya geçiyorum.herkesin elindek dollar ?peçete  :D  :D  :D  :D  :D  :D  :D 

  • kenan08 Kasım 2019 19:26

    borsadan kazanmanın yolu krizde alacaksın coşkuda satacaksın