Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Dolar rekor denemeye hazırlanıyor Borsa direniyor

27 Ekim 2016, 12:06 - -

Yılın son çeyreğinde TL’nin dolara karşı performansı daha da fazla gerilemeye başladı. Aşağıdaki grafikte mavi trend çizgisi 3,05 seviyesinden geçiyor. Bu seviye TCMB’nin faizleri düşürmemesi sonrası oluşan olumlu atmosferde denenmişti, destek olarak çalıştı. 3,05 seviyesinin önemi daha önce çeşitli defalar denenmiş ve aşılamamış olmasından kaynaklanıyor son deneme sonrası önemli destek oldu.

Yukarıdaki grafikte yükselişi 2 aşamalı olarak trend yardımı ile gösterdim. İlk aşamada 2,88-2,95; sonrasında ise 2,95-3,11 hareketini gözlemliyoruz. TL karşısında doların gücü daha da artmaya başladı.  Kur yeniden zirveye hareketlendi, zirvede pek fazla alıcı isteği olduğunu bu aşamada pek göremiyoruz.

Borsanın aşırı yükseldiği dönemlerde olduğu gibi TL’nin de aşırı değer yitirdiği dönemlerde yeni gelecek yatırımcılar varolan trende katılmakta çok istekli olmuyorlar.

TL değer yitirmesine rağmen borsa bundan çok da etkilenmişe benzemiyor. TL değer yitirdikçe borsa değer kazanmaya devam etti/ediyor.

Yukarıdaki grafikte BİST ve USDTL grafiklerini birlikte gösterdim.

Bizde TL’nin değer yitirmesi geçmişte hep risk olarak kabul edilirdi, şimdi fırsat olarak mı kabul ediliyor acaba?

BREXIT sonrası yatırım şeklinde bir anormallik var, bu FTSE100 ve GBPUSD grafiklerine de yansıdı:

Pembe grafik GBPUSD, diğeri FTSE100. Pound değer yitirdikçe borsayı aldılar ve tarihi rekor seviyelere çıkardılar. Geçmişte bu durum tam tersi idi, pound değer yitirdiğinde borsa da genel olarak gerilerdi.

BİST100 grafiğine tekrar dönersek ve grafiği dolar bazında yıllık olarak gösterirsek aslında borsanın 2007 yılında zirveyi gördüğünü, 2013 yılında tekrar aynı seviyeye ulaştıktan sonra oluşan yükselişlerin zayıf kaldığını görüyoruz:

Daha önceki yazılarda da ele aldığımız gibi 2013 yılı pekçok açıdan milat olarak düşünülmeli, bu milatlardan biri de finansal piyasaların sürüklenme/gerileme dönemine girmiş olmasıdır. Sürüklenme gerileme dönemlerinde de maalesef klasik yatırım stratejileri çalışmıyor. Var olan geniş yatırım havuzundan işimize en çok yarayacak olanları seçmemiz gerekiyor.

TL yavaşça yükseldikçe veya yükselip / geri geldikçe bir risk olarak algılanmayacak ancak bir gün 3,10, ertesi gün 3,20 sonraki gün 3,50 olur ve herhangi bir müdahale falan gelmezse o zaman risk olarak gelir tam merkeze oturur.

Biz yatırımcılar olarak o risk bu risk şu risk vs demeden kahinlik de yapmadan yatırımlarımıza devam etmeliyiz.

Borsa, TL gözden geçirdik, çok kurcalanan faize de bakmak gerekiyor:

Faiz yıllık grafik bize Türkiye’de ölçüt tahvil faizinin %8-11 arasına park ettiğini gösteriyor. %11 üstüne hareket bir krizin habercisi olabilir, %8 altına inmek için ise tekrar yatırım yapılabilir seviyeyi almak gerekebilir.

Borsa için Kasım ayları pek iyi geçmez, istatiksel olarak kasım aylarında düşüşler çoğunluktadır. Kasım ayında da Amerikan başkanlık seçimleri var. İki aday da bizim için pek hayırlı algılanmayacak gibi görünüyor. Hillary genelde basın tarafından olumlu algılanıyordu ama son zamanlarda çevresindeki FETÖ elemanlarının ortaya çıkması kuşkuları artırıyor. Suriye ve Irak’ta yaşanan gelişmeler de bize negatif yansıyabilir.  Kasım ayında nakit kalmak fena olmayabilir.

2016 yılında TL değer yitirdi diye satanlar sürekli zarar ettiler, bunun yerine karma stratejiler kullananlar ise risklere rağmen kar ettiler.

Dünyanın gelmiş geçmiş en zengin adamı olan (müteveffa) Standart Oil kurucusu John D. Rockefeller’in sozleri ile bitirelim:

Ben daima kimsenin bilmediği para kazanma yöntemlerini bilirim.

Beni en çok sevinderen şey nedir biliyor musunuz?

Temettülerimin hesabıma akması.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Aziz Ersin27 Ekim 2016 19:16

    3.10 kuvvetli direnç noktası 3.12 yi kırarsa bence zor 3.12 den elinde dolar kalan çok buralardan satış yer. (al-sat tavsiyesi değildir)