Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Borsa gelişmekte olan ülkelere göre yüzde 39 ucuz

18 Ekim 2017, 14:06 - -

Piyasalarda riskler artıyor. Fakat gelişmekte olan ülke borsalarına göre yüzde 39 iskontolu olan Borsa İstanbul’da hisseler hâlâ ucuz.

Piyasaların gündemi oldukça yoğun. Artan jeopolitik riskler, Türkiye’nin yaşadığı vize krizi, gelişmekte olan ülkeleri bekleyen FED tehlikesi, yatırımda karar verme süreçlerini daha fazla zorlaştırmaya başladı. Dolar/TL kurunda, borsada, faizlerde kritik eşiklere gelindi. Böylesi bir durumda yatırımcı neleri öncellemeli. Hangi göstergelere bakmalı?

Risklerin arttığı dönemlerde biraz daha geriye doğru çekilerek fotoğrafın sadece bir kısmına değil bütününe bakma zamanı. BIST 100 Endeksi’nin uzun vadeli seyri, diğer ülkelerin borsa endeksleri ile karşılaştırmalı grafikleri, gelişmekte olan piyasaların fiyat/kazanç oranları bakılması gereken öncelikli göstergelerden biri.

Borsa 107 binde fakat hisseler yüzde 39 ucuz
Pay piyasasında hisse senetlerine baktığımızda BIST 100 Endeksi 107 bin seviyesine tırmandı. Yeniden gözünü 110 bin seviyesine dikti. Hisseler zirveye yakın fakat Borsa İstanbul diğer gelişmekte olan ülke borsalarına göre yüzde 39 oranında iskontolu. MSCI Türkiye F/K çarpanı MSCI Gelişmekte olan ülke F/K çarpanına göre yüzde 39 iskontolu durumda. Geçmiş dönem ortalamalarına bakıldığında iskonto ortalama olarak yüzde 17 seviyesinde gerçekleşti. Türkiye’nin yaşadığı gerilimler azaldıkça hisse senetlerinde çok daha ciddi yukarı ataklar yaşanabilecek. Türkiye’deki şirketlerin 2017 yılsonu büyüme beklentileri de olumlu. Bu nedenle borsa diğer yatırım enstrümanlarına göre gözde olmaya devam edecek.

Dünya borsalarında yükselişe uyum
Dünya borsalarında yükseliş dalgası devam ediyor. Dow Jones Endeksi tırmanışta. Dünya borsalarındaki olumlu seyir devam ettiği sürece BIST 100 Endeksi’ndeki çıkış da devam edecektir.

Yılın kur ortalaması ne olur?
Hafta başında TCMB Beklenti Anketi yayınlandı. TCMB Beklenti Anketi'ne göre yıl sonu dolar tahmini 3.7165 TL oldu. Katılımcıların bu yıl sonu Döviz kuru (Dolar/TL) beklentisi bir önceki anket döneminde 3,6323 lira iken, bu anket döneminde 3,7165 lira oldu. 12 ay sonrası Döviz kuru beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla 3,8255 lira ve 3,8757 lira olarak gerçekleşti. Yılın geneline bakıldığında 2017 sonunda dolar kuru 3,70’lere doğru tırmansa bile ortalama döviz kuru 3,55’lerde kalacaktır.

KREDİ RİSK PRİMİ 180’İN ALTINDA


YILIN EN FAZLA KAZANDIRAN ÜÇÜNCÜ BORSASI
Borsa İstanbul yılbaşından bu yana en fazla değer kazanan üçüncü borsa oldu. İlk sırada Moğalistan borsası yer alırken ikinci sırada Arjantin en üçüncü sırada ise Türkiye yer aldı. Türkiye, yüzde 36,9’luk getirisi ise aynı kulvarda yer alan Brezilya borsasının üzerinde kazandırdı.

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Anil20 Ekim 2017 21:20

    Ozan bey bu soru cok basit. Izninizle cevaplamak isterim. Genellikle hacimle alakalidir. Yani islem miktari falan ama bazi endeksler de sadece hacim yetmez ornek temettu endeksleri.

  • Ozan20 Ekim 2017 11:32

    SAYIN ADNAN SALIH merhaba ıntra beyden cevap alamadım sıze sormak ıstedım cevaplarsanız cok sevınırım bır sırketın endeksı hangı krıterlere gore degıstırılır ?