Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Aktif karlılığı

24 Temmuz 2017, 12:20 - -

KARLI ŞİRKET STRATEJİSİ (III)

Geçen hafta başladığımız “karlı” şirketler seri yazısında yatırım karlılığı ve öz sermaye karlılığı açısından spor şirketleri dahil ve spor şirketleri hariç analizi tamamlamıştım. Bu analizleri şirketleri piyasa büyüklüğüne göre 4 eşit parçaya bölerek katman bazında incelemek (spor şirketleri hariç) sonuçları daha da rafine etmeye fayda sağlayabilir. Serinin tamamını bitirdikten sonra bu konuda araştırmaya devam etmek istiyorum. Bugün aktif karlılığı yüksek şirketleri mercek altına alacağım.

Bir seri olarak planladığım yazılarda Borsa İstanbul’da işlem gören tüm hisseleri herhangi birini dışarıda bırakmadan 3 çeşit karlılığa göre test edeceğimi söylemiştim, ilk ikisini gerçekleştirdik:

  1. 1. Yatırım karlılığı: Şirketin elde ettiği karları (dağıtmadığı) yeniden yatırıma yöneltmesinin getiri oranı. Şirket eğer karlarını dağıtmıyor ve yeniden yatırıma yönlendiriyor bu yatırımlarda da çok başarılı ise bugün vermediği temettülerin çok daha fazlasını ilerleyen dönemlerde dağıtacaktır.
  2. 2. Öz sermaye karlılığı: Öz sermayesini yüksek karlarla büyüten şirketlerin de temettü/bedelsiz potansiyelleri yüksek olacaktır.
  3. 3. Aktif karlılığı: Bu metrik toplam karların toplam aktiflere oranı ve endüstride yaygın olarak kullanılıyor.

Aktif karlılığını incelemeye başlayabiliriz.

Strateji adımları:

Yatırım karlılığı 12 aylık döneler için her çeyrek hesaplanacak (trailing)

Bu metrikte en iyi 100 şirketi portföye dahil edeceğim. Bu dilimi 10-20-50-75-100 olarak ayrı ayrı inceleyeceğim.

Bilanço verileri her zaman yaptığımız gibi 1 çeyrek gecikmeli kullanılacak.

Portföye bugün XUTUM endeksine dahil hisseler alınacak, spor hisseleri alınmayacak.

Portföy her zaman %100 yatırımda olacak.

Testler 2011 sonunda başlayacak, bugüne kadar devam edecek.

Alım ve satım işlemleri her çeyrek son gününde yapılacak.

Hemen incelemeye geçebiliriz.

Portföy getiri grafiğine bakalım:

100 TL değerindeki portföyün ulaştığı son değerler:

Portföy 10-20 hisse ile çok başarılı görünüyor. Ayrıştırıp inceleyelim:

Portföye aktif karlılığı en yüksek 20 hisseyi dahil etmek risk/getiri açısından daha iyi; 10 hisse ise 2014 yılından itibaren daha iyi.

Bu metrik kullanılarak yapılan yatırımlar her dönemde BİST’e göre daha iyi, fark 2014 yılından itibaren katlanarak artıyor. Kalite arayışının öne çıktığını ve aktif karlılığı yüksek şirketlerin borsada yatırımcısını sevindirdiğini söyleyebiliriz.

Spor hisseleri olmadan son 6 çeyreğin ilk 50’deki hisseleri:

Performansları:

Aktif karlılığı yüksek şirketler stratejisi 3 yöntem içerisinde en başarılısı görünüyor. Bununla birlikte spekülatif olarak nitelenebilecek şirketlerin de listeyi bir hayli doldurduğunu görebiliyoruz.

Ele aldığımız 3 modelin birlikte getirilerini inceleyelim, fark 20 hisse kategorisinde belirginleşiyor

En ideal getiri profili %85 aktif karlılık + %15 yatırım karlılığı ile ortaya çıkıyor:

Aktif karlılık kriterine göre seçilmiş portföyün detay getiri tabloları:

Stratejileri piyasa değerleri ile incelemeye devam edeceğim.

Yazıda ele aldığım strateji eğitim amaçlıdır. Yatırım tavsiyesi olarak kabul edilemez. Yatırımcı kendi kararlarından sorumludur ve kendi kararlarını kendi analizleri sonrasında vermek zorundadır. Yorumlarınızı bekliyorum. Serinin sonunda Excel dosyasını paylaşacağım.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (16)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mehmet Baydar31 Mart 2020 11:03

    Toplam Aktif büyüklüğü yönünden baktığımızda Milpa nın İstanbul Pendik Sultanbeyli Devlet Hastanesi yanıbaşındaki 1,700.000 m2 büyüklüğündeki devasa arazisi ile bir çok şirketin önünde gelir. 

  • TUNA TURKMEN 06 Aralık 2019 00:48

    Merhabalar hangi programı kullanıyorsunuz acaba ?

  • Adnan Salih26 Temmuz 2017 08:27

    Sayın Rıfkı Cicek: Bu daha önceden yapmış olduğum bir analiz değildi ama yurtdışı örneklerini görünce bizde neden olmasın dedim. Strateji yeterince geriye gidiyor ve şeffaf ne alındığı satıldıği belli. Ben yatırım tavsiyesi vermiyorum siz de yatırım yapmama tavsiyesi vermemelisiniz. Yazı sonunda dosyayı paylaşacağım okuyup inceleyip kafasına yatan yatırım yapar kafasına yatmayan yatırım yapmaz. Yatırımcıların tercihlerine saygı duymak gerekir.

  • Adnan Salih26 Temmuz 2017 08:27

    Sayin Mustafa: Yorumunuza katılıyorum. ROIC terimini CASH ilave edip CROIC olarak da kullanıyorlar

  • Mustafa25 Temmuz 2017 21:21

    Yabancılar ROIC yani return on investment capital'e çok daha fazla önem veriyorlar ama yalnız sanayi şirketleri için

  • Rıkfı Çiçek25 Temmuz 2017 14:44

    Sayın Salih, Üzülerek söylüyorum bu tip analizler borsada işe yaramaz. Siz de sanıyorum bu analizler ile iyi bir getiri sağlayamadınız. Sayın okurlar sakın bu tip analizler ile yatırım kararı vermeyin. Saygılar

  • Anil24 Temmuz 2017 22:10

    Adnan Bey bir onerim var.. 100 haftalik hareketli ortalamasina gelen hisseleri alip 1yil tasisak sonuc ne olurdu acaba?

  • Adnan Salih24 Temmuz 2017 21:32

    Sayın Bülent Tunc: Çeşitli defalar model Excel dosyası paylaştım inceleme firsatınız oldu mu? Genelde gelistirilen stratejierin tamamina yakininda dosyaları paylaşıma açıyorum. Sadece Excel değil Matlab da paylasiyorum. Bir zamanlar Warren Buffet da küçük yatirimciydi. Gelişim bu işin temeli siz biraz biz biraz birlikte sürekli ileriye gidebiliriz.

  • Adnan Salih24 Temmuz 2017 21:26

    Sayin Anil : Ingizlice karsilik versem :No pain no gain! PD/DD cok çalışılmış ve herkes tarafından bilinen bir strateji. Bu çerçeveden bakınca yüksek getiri potansiyeli barindirmadigini dusunuyorum. Arayisimiz diğerlerinden bizi bir adim one çıkarabilecek yöntemler bulabilmek.

  • Adnan Salih24 Temmuz 2017 21:25

    Sayın Bülent Tunc: Hesaplamalar biraz karmaşık haklisiniz. Son stratejide yaptığım Excel kullanarak Excel de sıralamak ve performanslara bakmak. Sorabildiginiz kadar soru sorun lütfen. Küçük yatırımcının anlayacağı şekilde anlatamıyor olabilirim beni yonlendirirseniz yardımcı olmaya çalışırım.

  • Bülent Tunc24 Temmuz 2017 19:00

    Sizin bu hesaplarinizdan bugüne kadar hicbirsey anlamadim. Küçük yatirimci anlayabilecegi gibide yazabilirmisiniz? Saygilar

  • Anil24 Temmuz 2017 18:53

    Adnan Bey piyasa degeri biz acemi borsacilar icin daha iyi olacak gibi geliyor bana.. cunku piyasa degerine gore siralama yapmak basit digerleri icin ugras gerekiyor

  • Adnan Salih24 Temmuz 2017 15:02

    Sayın Ibrahim Kara: Şirket piyasa değerine göre siniflandirarak ilerlemeyi planliyorum. Endeks bazında da degerlendirebilirim.

  • Adnan Salih24 Temmuz 2017 14:58

    Sayın Biri: Tabii ki mümkün. Yarin karşılaştırma sonuçlarını yazarim.

  • Biri24 Temmuz 2017 13:48

    Merhaba, 3'lü yazı diziniz için teşekkürler. Sizden bir şey rica etsek. 3'lü yazı dizinideki getirileri 12 Aylık Tolpam FAVÖK değişimleri stratejisi ile karşılaştırma şansınız olaiblirmi ? Açıkça hepsi bir aray getirildiğinde hangisinin getirisi daha yüksek oluyor. Bundan sonraki testlerde yine aynı şekilde hepsini bir arada sunma şansınız olabilirse seviniriz. İyi Çalışmalar.

  • ibrahim kara24 Temmuz 2017 12:48

    güzel yazılarınızı ilgiyle takip ediyorum. rica etsem bist 50'den aktif karlılığı yüksek 10 adet hisse önerebilir misiniz adnan bey