Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

4 kritik endeks sinyal veriyor

09 Ağustos 2017, 03:52 - -

Piyasalarda hızlı ve karmaşık algoritmaların inanılmaz bir performans sergiledikleri bir dönem yaşanıyor. 4 kritik endeks piyasaların dinamiklerinin olumlu sinyalini veriyor.

Her an yüzlerce veri akıyor ve bu veriler birbirini etkiliyor. Böylesi bir piyasada oluşan kaos artık algoritmik işlemlerle çözülüyor. Doğruluğu ve performansı önceden test edilen, risklerini ve eksik taraflarını fırsatlarını bildiğiniz, zarar kes noktalarını takip eden stop yöntemlerini belirlediğiniz bir algoritma sayesinde, piyasadaki kaostan kurtulabiliyorsunuz. Normal bir yatırımcı alım satım kararı verene kadar algoritmalar çoktan işlem yapmış oluyor. İşte bu ortamda bireysel yatırımcıların artık makinelerle yarışabilmesi günlük işlemler ve al-sat’lardaki başarısı çok daha zor. Bu nedenle trendleri takip etmek ve sinyal veren endeksleri izlemek artık bir zorunluluk halini aldı. Piyasalara yönelik stratejisi olan ve bunu uygulayanların mevcut sistem içerisinde ayakta kalabilmeleri biraz daha kolay. Trendlerin olduğu dönemlerde hisse senetlerinin geneline yayılan yükselişler trend dönüşlerinde çok büyük hüsranları getirebilmekte. İşte bu nedenle 4 kritik endeks mutlaka izlenmeli. Bu endekslerin dönüşüm seyirleri piyasalardaki ana stratejiler için zemin oluşturacaktır. Yılbaşından bu yana dört kritik endeks olumlu sinyal veriyor.

1- Risk Primi (CDS) Oranları

RİSK PRİMİ 8 AYIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNDE

Türkiye’nin risk primi 8 ayın en düşük seviyesine geriledi. Türkiye'nin 5 yıllık kredi temerrüt takas primi (CDS) oranını 172 seviyesinde. Risk priminin gerilemesi TL varlıklara olan talebin artmasını sağlıyor. Yabancıların takip ettiği önemli göstergelerden biri ve yükselişe geçmesi risklerin arttığına işaret ettiğinden piyasalardaki volatilitenin artacağı yönündeki en büyük sinyallerden biri olarak görülüyor. Dolar kurunun 3,94’lere tırmandığı 11 Ocak’ta Kredi risk primi 299 seviyesine yükselmişti. Şimdi Türkiye’nin CDS oranı 172 seviyesinde ve dolar kuru 3,52-3,53 seviyelerinde. Bu oranın düşmeye devam etmesi kurun yukarı hareketlerini de baskılayacaktır.

2 - Gelişmekte olan piyasalar endeksi

GELİŞMEKTE OLAN PİYASALARIN RALLİSİ SÜRÜYOR

Türkiye’nin de içerisinde yer aldığı gelişmekte olan piyasaların seyri önümüzdeki dönemde piyasaların seyri hakkında da sinyal üretiyor. Gelişmekte olan ülkeler endeksinde yaşanabilecek aşağı doğru sert dalgalanmalar elbette Türkiye’yi de etkileyecektir. Gelişmekte olan piyasalar endeksindeki rallinin devamı piyasaları rahatlatıyor. Yılbaşından bu yana gelişmekte olan ülkelere 40 milyar doların üzerinde para girişi yaşandı. Bu sıcak paranın yaratmış olduğu büyük dalga piyasalardaki riskleri görmeksizin borsaları yükseltiyor. Devam edecek mi? Şu anda devam ediyor. Kesileceğine dair sinyallerin gelmesinin zaman alacağını düşünüyorum. Bu nedenle büyük fotoğrafta ralli devam ettikçe Borsa İstanbul’da da çıkış eğiliminin devam ettiğini görebiliriz.

3 - VIX Endeksi

KORKU ENDEKSİ VIX YILIN EN DÜŞÜĞÜNE YAKIN

Korku Endeksi VIX 20’lere tırmandığında piyasalardaki tedirginliğin arttığının en önemli göstergesi. Endeks 40’lı seviyelere çıktığında ise artık aşırı fiyatlamaların yaşandığının göstergesi. 2017 yılında 10 ile 16 arasında dalgalandı şimdilerde dip seviyelere yakın seyrediyor.

4 - DOLAR ENDEKSİ (DXY)

DOLAR ENDEKSİ DİP SEVİYELERDE

Dolar Endeksi (DXY) yıl başında 102’li seviyelerde iken yıl boyunca düşüşünü sürdürdü ve 7 Ağustos itibari ile 93,44 seviyesine geriledi. Dolar endeksi, Dolar’ın diğer para birimleri karşısında değerini göstermektedir. 1973 yılında Bretton Wood’s sisteminin kaldırılması ve esnek kur sistemine geçilmesi ile birlikte oluşturulmuştur. Endeks, Japon Yeni, Euro, Kanada Doları, İngiliz Sterlini, İsveç Kronu ve İsviçre Frangı’ndan oluşmakta ve geometrik ortalama yöntemiyle hesaplanmaktadır. Başlangıç değeri 100 baz puan kabul edilmiştir.

Dolar Endeksinin düşüşünü sürdürmesi Dolar/TL kuru üzerinde de etkili. Bu nedenle yakından izlenmesi gereken göstergelerden biri.

BU DÖRT GÖSTERGE PİYASALARIN NABZINI TUTUYOR

Risk Primi (CDS) Oranları, Gelişmekte olan piyasalar endeksi, Korku Endeksi VIX, Dolar Endeksi (DXY) Piyasaların nabzını tutan göstergeler. Bu endekslerde meydana gelebilecek bir trend dönüşü piyasalarda volatiliteyi artırırken hisse senetlerinde satışları, dolar kurunda yükselişin ana sinyalini oluşturacak. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Strateji22 Ağustos 2017 22:15

    Değerli çalışmalarınız için teşekkürler.

  • Ozan10 Ağustos 2017 14:28

    Sayın ADNAN SALIH amerıkan 1o yıllık tahvıl fıyatlarınıda bunların arasına ekleyebılırmıyız sızce doların volatılıtesını anlamak acısından ?

  • Nick10 Ağustos 2017 07:38

    Bence en önemli oran faiz / kurdaki aylık volatilite , bu sene bizim borsanın güçlü performansının nedeni bu

  • Tahir Furkan09 Ağustos 2017 15:13

    Adnan Bey, bu endeksleri nereden takip edebiliriz ?

  • yeniçeri09 Ağustos 2017 09:08

    emeğinize sağlık. bu endeksleri nerden takip edebiliriz güncel

  • Mert09 Ağustos 2017 08:18

    Adnan bey, Algoritmik çalışmlar hakkında bizlere yardımcı olsanız cok mutlu oluruz. Nasıl bir çalışma yapmak gerekir. Hangi parametreleri kullanmak gerekir?