Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

24 Haziran erken seçimi ve piyasalar

19 Nisan 2018, 13:30 - -

Seçim süreci başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın "Erken seçim 24 Haziran'da yapılacak" açıklaması sonrasında ilk tepkiyi olumlu yönde veren piyasalarda önümüzdeki günlerde oynaklık artabilir. Buna rağmen belirsizliklerin azalması, Türkiye’nin gündeminde 3 Kasım’a kadar seçim sürecinin kalmayacak olmasının olumlu etkileri görülecektir.

Piyasalar için yeni bir döneme girildi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin “Türkiye 26 Ağustos’ta erken seçime gitmelidir” önerisi ile birlikte seçim sürecinin başlaması ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Erken seçim için 24 Haziran’ı işaret etmesinin ardından piyasalarda yeni fiyatlar oluşmaya başladı. Seçim kararı, tarihinin yakın olması belirsizliklerin daha kısa sürede azalacak olması nedeni ile piyasalara olumlu yansıyacaktır.

Dolar kurunda göstergeler satışta
Dolar/TL kurunda RSI göstergesi satış baskısının ağır bastığını gösteriyor. Psikolojik direnç 4 seviyesinde. Bu seviyenin altına kayılması halinde satışlar güçlenebilir. Ancak 4 seviyesinin üzerinde beklentiler güçlü olacaktır. İlk hedef direnç seviyesi ise 4,20’de bulunuyor.

Geçmiş verilere bakıldığında seçim dönemlerinde Borsa İstanbul’un seçim süreci boyunca aşağı yönlü bir seyir izlediğini görüyoruz. Fakat bu defa daha farklı bir eğilim görebiliriz. Seçim sonrası güçlü hükümet beklentisi satın alınabilir. 25 Nisan TCMB’nin kararı sonrasında borsa ve kurda daha net hareketleri görebiliriz.

Borsada kısa vadede 110.500 seviyesinin altına sarkılmadığı sürece yukarı yönlü hareketler güçlenecektir. Endekste 113.700-114.250 aralığı ilk güçlü direnç bölgesi olarak izlenebilir. Önümüzdeki günlerde ekonomiye yönelik söylemler daha fazla etkisini gösterecek. Yatırımcılar seçim sonrası dönemde alınacak yapısal önlemlere odaklanacaktır. Buna göre uzun vadeli pozisyonlar alınacak.

Hisselerdeki düşüşler alım fırsatı
Borsa İstanbul’da hisse senetlerindeki düşüşler alım fırsatı olarak değerlendirilebilir. Burada yabancıların tavrı da önemli olacak. Yabancıların ağırlıkta bulunduğu hisselerde satışların yaşanmaması endeksin orta ve uzun vadeli ortalamalarının üzerinde tutunmasını sağlayacaktır.

BIST 30’da son bir yılın dip ve zirvesindekiler
Borsa 30’da son bir yılın dip ve zirve seviyelerini görerek aşırı değer kaybeden hisseleri izleyebilirsiniz. Bunlardan en dipte olanların bu seviyelerde bulunmasının temel nedenleri var. Ancak bu hisseler içerisinde beklentisi olan hisseler olası yükselişlerde hızlı yükselecektir. Borsanın 121,531 seviyesinden 112.000’lere gelmesi sırasında dip seviyelerine çekilen hisseler yeni hareketin öncüleri olabilir. Momentumunu kaybetmeyerek zirvede kalmayı başaranlarda ise yabancıların hareketi yön belirleyici olacak. 65 günlük sürede yabancıların hisselerde ciddi satışlar yapması beklenmemeli.

DİPTEKİ 10 BIST 30 HİSSESİ

ZİRVEDEKİ 10 BIST 30 HİSSESİ

Yabancıların Borsa 30 hisselerinde Nisan 2018 itibari ile payları

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)