E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisSatın al, birleştir, paraya dönüştür---

Satın al, birleştir, paraya dönüştür

Satın al, birleştir, paraya dönüştür
08 Ekim 2013 - 09:23 borsagundem.com

Borç ödeme konusunda sıkıntılar yaşayan bir şirket teknik iflas sürecindeki bir şirketi satın alıyor, milyarlar havada uçuşuyor

BORSAGUNDEM.COM
Latek Holding, Genpower birleşmesinde beklenen açıklama dün geldi. Banka borçları konusunda sıkıntı yaşayan, çekleri yazılan, teminat mektupları yanan Genpower’ın birleşme nedeniyle sermayesi 1 milyar 133 milyon 472 bin 667 lira tutarında artırılarak 1 milyar 218 milyon 472 bin 667 liraya çıkarılacak ve artırılan tutarı temsil eden paylar Genpower'ın mevcut pay sahiplerine bedelsiz olarak verilecek. Evet yanlış okumadınız, bir milyar, eski parayla bir katrilyon lira dolaylı halka arz yöntemiyle Genpower'ın mevcut pay sahiplerine bedelsiz olarak verilecek. Eğer otoriteler izin verirse kısa bir süre önce Mehmed Nureddin Çevik’in 7.5 milyon lira sermaye avansı vererek yüzde 6.9’una ortak olduğu şirket bir anda milyar liralık bir varlığa dönüşecek. Sihirli çubukla saman çuvallarına dokunarak paraya dönüştürmek bu olsa gerek!
Borç ödeme konusunda sıkıntılar yaşayan Genpower ile teknik iflas sürecinde olan Latek Holding’in birleşmesiyle milyarlar havada uçuşmaya başladı. Birleşme gerçekleşirse SPK teknik iflas halindeki bir birleşmeye onay vermiş olacak. Borç ödeme konusunda sıkıntılar yaşayan, normal yollarla halka açılmak yerine dolaylı yolları tercih eden bir şirket milyarlarca lira piyasa değerinden halka arz edilmiş olacak.
MATEMATİKSEL OLARAK İZAHI MÜMKÜN OLMAYAN İŞLEMLER
Benzer bir birleşme 2012 yılı sonunda yapılmış, Latek Holding aynı yöntemle halka açık hale getirilmişti. Birleşme esnasında şirkete yaklaşık 110 milyon lira değer biçilmiş daha sonra SPK’nın müdahalesiyle bu rakam 75 milyon lira seviyesine çekilmişti. Ortaya da 85 milyon lira sermayeli bir şirket çıkmıştı. Şimdi aynı şirket Genpower ile birleştirilmek isteniyor. Bugün Genpower’ın yapmak istediği gibi geçen yıl büyük umutlarla halka açık şirket konumuna gelen Latek Holding’e biçilen değer ise 46 milyon lira. 75 milyon lira değerlenerek halka açık bir şirketin içerisine konulan Latek Holding, teknik iflas sürecine girdi ve varlıklar 21 milyon liraya gibi bir rakama eski ortağa geri satılıyor. Matematiksel olarak izahı mümkün olmayan işlemler… Yatırımcı merak ediyor: “Bir yılda bu para nasıl buharlaştı?” diye sormazlar mı?
Şimdi benzer bir durum Genpower için geçerli; milyarlarca lira değerle teknik iflas sürecinde olan Latek Holding ile birleştirilmek isteniyor. Bunun için de SPK’ya gerekli başvuru dün yapıldı. SPK, bu konuda nasıl bir karar verir bilinmez ama son dönemde yatırım holdinge dönüşen şirketler, tahsisli sermaye artırımları, birleşme yoluyla yapılan halka arzlar yatırımcılara “Yeter artık, bunlara bir dur diyecek yok mu?” dedirtiyor. Bir taraftan halka arz sonrası buharlaşan paralar, diğer taraftan rekor değerleme fiyatlarıyla birleşme yoluyla halka açılmak istenen şirketler yıllarca hafızalardan silinmeyecek.
AYRINTILAR İNCELENDİĞİNDE ORTAYA ÇIKACAK
Bu arada, yapılan açıklamada Latek Holding’in piyasa değerinin de 127 milyon 500 bin lira baz alındığı vurgulanıyor, yani yatırımcılara büyük jest yapılmış! Ancak Latek Holding’in çoğunluk hisseleri yani yüzde 70.50’si zaten Genpower’ın sahibi Müjdat Uslu’nun elinde. Ayrıca birleşme ve satın alma işlemleri gündeme geldiğinde 0.50 kuruş seviyesinde olan Latek Holding hisseleri bir anda nasıl 1.80 lira sınırına yükseldi? Bu yükselişte kimler hisse aldı, kimler para kazandı?  İşte bu ayrıntılar incelenip de ortaya çıkarıldığında kimlere jest yapıldığı gözler önüne serilmiş olacak.
Borsa tarihine geçecek Genpower-Latek Holding birleşmesiyle ilgili çok önemli ayrıntılar yakında www.borsagundem.com’da olacak.
ŞİRKETTEN BİRLEŞME AÇIKLAMASI
İşte borsa tarihine geçecek o birleşme açıklaması:
“İştirakimiz Genpower Jeneratör Sanayi ve Ticaret A.Ş. (Genpower) ile Latek Holding A.Ş.'nin birleştirilmesine ve bu birleşmenin Genpower'ın bütün aktif ve pasifinin kül halinde tasfiyesiz olarak Latek Holding A.Ş. tarafından devralınması suretiyle Latek Holding A.Ş. bünyesinde gerçekleştirilmesine ve söz konusu birleşme için gerekli yasal işlemlere başlanılmasına karar verildiği 01-Ekim-2013 tarihinde duyurulmuştur.
Bu kapsamda Akis Bağımsız Denetim ve SMMM A.Ş.'ye (Uzman Kuruluş) 04.10.2013 tarihli "Birleşmeye İlişkin Uzman Kuruluş Raporu" hazırlatılmıştır. Söz konusu raporda Uzman Kuruluş raporuna göre yaklaşık olarak hesaplanan birleşme oranı %2.66, artırılacak sermaye 3.1 milyar TL ve değiştirme oranı 24.8 hesaplanmıştır. Yine söz konusu raporda Latek Holding A.Ş.'nin Piyasa Değeri 46.550.000 TL olarak hesaplanmıştır.
Bahsi geçen Uzman Kuruluş raporunu değerlendiren Genpower Yönetim Kurulu, ilgili raporda belirtilen şekilde gerçekleştirilecek bir birleşme işleminden Latek Holding A.Ş.'nin  halka açık hisselerini elinde bulunduran yatırımcıların piyasa fiyatının birleşme işlemlerinin açıklanmasından sonra artmış olması ve birleşme işleminin açıklandığı tarihe göre oldukça yüksek bir düzeye ulaşmış olması nedeniyle, bu fiyatla değerleme sonucuna göre oluşacak fiyat arasındaki farktan olumsuz etkilenmelerinin söz konusu olduğu sonucuna varmıştır. Bu durum Genpower ortakları ile paylaşılmış ve tamamından, Latek Holding A.Ş.'nin birleşmeye esas piyasa değerinin 127.500.000 TL olarak alınması ve bu şekilde hesaplanacak birleşme oranı, sermaye artırımı tutarı ve değiştirme oranı üzerinden birleşme sonrası oluşacak şirketten pay edinme haklarından feragat edeceklerine ve gerekirse konuya ilişkin olarak gerçekleştirilebilecek genel kurulda bu doğrultuda oy kullanacaklarına dair taahhütnameler alınmıştır. Bu şekilde birleşme sonrası Latek Holding A.Şirketinin  halka açık hissedarlarının birleşme sonrası muhtemel ortaklık oranı 0,67%'den 1,76%'ya yükselmiştir.
Latek Holding A.Ş. tarafından, bu kapsamda 7 Ekim 2013 tarihi itibarıyla birleşme sözleşmesi taslağının onaylanması amacıyla Sermaye Piyasası Kurulu'na yazılı olarak başvurulmuş. Söz konusu birleşme işleminin Sermaye Piyasası Kurulu tarafından onaylanması halinde Latek Holding A.Şirketinin 85.000.000 TL tutarında ödenmiş sermayesi birleşme nedeniyle 1.133.472.667 TL tutarında artırılarak 1.218.472.667 TL'ye çıkarılacak ve artırılan tutarı temsil eden paylar Genpower'ın mevcut pay sahiplerine bedelsiz olarak verilecektir.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (42)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • mecnun17 Ekim 2013 03:33

    1 milyar 133 milyon 472 bin 667 lira artırılarak Genpower'ın mevcut pay sahiplerine bedelsiz olarak verileceğini beyan ettiği PAY SAHİPLERİ KİMLER?

  • borsa09 Ekim 2013 00:53

    neden derinliği olan hisseleri almıyosunuz kimse kimseyi zengin etmez illa bırı akazanacaksa bu patrondur adam gibi kagıtlar varken hayal satın almayın

  • feniş neiş asıl vurgun burada09 Ekim 2013 00:20

    al sana altın vuruş: Arkadaşlar kar açıklayan batıyor bu şirket mi batmayacak feniş 6 aylık bilançoda 2.5 milyon kar açıkladı da ne oldu yabancı fona hisse satıyoruz dediler 3 ay sonra patron malları ky ye gömdükten sora battım dedi de kim hesap sordu.Burası bistmiş cistmis farketmez herhalukarda dümeni düzenbazlar tutuyor.SPK da ona ışık tutuyor.Maalesef kimsede işine gelmediği için hesap sormuyor.Düşerken açıklama istemeyenler biraz artınca ne oldu bizden habersiz nereye gidiyorsun der gibi açıklama istiyor.Bırakın bu ayakları borsa bize ters anlamak için kaybetmek lazım.

  • emekli borsacı09 Ekim 2013 00:08

    spk bu işe dur der 2013 de göreve gelen heyet buna müsade etmez

  • ali alp08 Ekim 2013 22:58

    gmg haka arzı için bilgi verebilirmisiniz

  • ömer08 Ekim 2013 22:43

    arkadaşlar niye bu kadar kendinizi üzüyorsunuz isteyen alır isteyen almaz sonra spk uygun görmüş bunları evlendirmiş oğlan bizim kız bizim çatlasın ....

  • Goldaszede08 Ekim 2013 21:22

    Sistem musayit Firsatini bulan acemi yatirimciyi halledip geciyor,

  • Goldaszede08 Ekim 2013 21:20

    Bosverin bu laflara, Ne oldu?Goldasdaki yapilan soygun??Ayni tas ayni hamam

  • MURAT08 Ekim 2013 21:17

    YA BİRİ BENİ AYDINLATSIN. ŞİMDİ BU SAÇMALIĞA SPK DİYELİMKİ ONAY VERDİ. O ZAMAN BU LATEK HOLDİNGİN FİYATI ABARTI DERECELERDE YÜKSELİRMİ YOKSA ABARTI ŞEKİLDE DÜŞER Mİ? NE OLUR SONUCU? SPK'NIN ONAY VERMESİNİ DÜŞÜNMÜYORUM. YANİ YARIN VE DİĞER GÜNLER HİSSEDE NE OLUR ACEP. BU HİSSEYİ ALMAK ELBETTE BU FİYATLARDAN İNTİHARDIR AMA NE OLUR BİLEN VARSA AMA BİLEN SÖYLESİN LÜTFEN.

  • kendin pişir kendin ye08 Ekim 2013 20:34

    Akis Bağımsız Denetim ve SMMM A.Ş.'ye (Uzman Kuruluş) 04.10.2013 tarihli "Birleşmeye İlişkin Uzman Kuruluş Raporu" hazırlatılmıştır.diyor...bu kuruluşun verdiği raporun doğru olma garantisi nedir?SPK niye demez ki benim belirlediğim 3-5 vs.. kurumdan ortak konsorsiyum kararı çıkacak,değerleme bunların ortak kararı ile olacak diye.Ben şirket birleştiriyorum değerlemeyi de benim seçtiğim kurum yapıyor.

  • örgütlü suçlardaki işlemler08 Ekim 2013 19:34

    Arkadaşlar 100-200 kişi cumhuriyet savcılıklarına ve Başbalanlığa örgütlü suç işlendiği ve nitelikli dolandırıcılıkların yapıldığı şeklinde resmi başvuru yaparsa, özel yetkili cumhuriyet savcıları yetkilerini kullanıp, hemen operasyon için düğmeye basabiliyor. Birlik olup, bu şirketlerin halka verdiği zararlar ispatlı suçlar olduğundan, arkamızda sağlam deliller olduğundan hep birlikte nitelikli suça karşı zarara uğratılmaktan tutuklu yargılanma isteyelim. Bu durumda SPK yönetimi de ciddi hesap verir.

  • BERAT08 Ekim 2013 18:47

    borsanın adını kirletti bu vicdansızlar

  • acil tutuklama talep edelim.08 Ekim 2013 18:11

    arkadaşlar. bu örgütlü bir suçtur. bu işin içinde kim varsa acil tutuklama isteyelim.

  • yalancı çoban08 Ekim 2013 18:01

    geçen sene 1.500 .000 tl zarar eden bir şirket 6 aylıktada zar zor 158 bin lira kar edebilmiş bu şirket birden bire 1 milyar piyasa ederine sahip oluyor

  • hakkı 08 Ekim 2013 17:55

    BU TİP KAĞITLARA ELİNİZİ SÜRMEYİN.

  • devran08 Ekim 2013 17:52

    sanmayın bu devran böyle devam eder elbet bunların hesabıda sorulur birgün

  • matruska08 Ekim 2013 17:17

    oyun icinde oyun,,benim seneryoma göre daha oyunun basindalar..tüm birlesme islemleri bittikten sonra kap.a 2-3 aciklama yabanci ortak görüsmesi veya satisini düsündükleri ve binlerce ky,yatirimci atlayacak hisseye sonra elindeki mallar bittiginde olmadi satis isi yeni proje gelistirtik bunu icin nakit lazim hooop bedelli sermaye artirimi,vs..vs..vs,,,,

  • CEM08 Ekim 2013 16:47

    birleşen şirketinde birleşme tarihi itibariyla mal tabloları yayınlanmalı. SPK bu konuda kural koymalı. yatırımcıda bilsin neyin neyle birleştiğini.

  • asi borsacı08 Ekim 2013 16:31

    vay uzman kuruluşmuş neyin uzmanı bu merak ettim .anlayan bizede anlatsın.bu şirket bu fiyatsa borsadaki tüm şirketlerin fiyatıda 50 X= bugünkü kapanış uzman yatırımcı haydee

  • gariban kemal08 Ekim 2013 16:25

    .bu birleşmeye izin çıkmaması lazım hocamm,,,,

  • gıyaseddin08 Ekim 2013 16:19

    allaha havele ettik sizleri

  • karahan08 Ekim 2013 16:13

    danışmanlık şirketi kervansaray holding e biçtiği degere bakın o günden bugune kağıt ne hale gelmiş bir bakın bu kağıtda da neler olacak anlayınız

  • zafer08 Ekim 2013 15:57

    Bir malin fiyati piyasa da olusur..Simdi ben dairem icin 1 milyar dolar istiyorum bunun bir anlami vari iste iste dur..O parayi veren olmadiktan sonra anlamsiz..Simdi bu adamlarda deger bicmisler bir sekilde ..Sizleri zorlayan mi var gidin bu fiyati verin diye...Almayin kardesim ne manyak bir Mantik bu bizim yatirimcilarin ki..Sanki bir sey almak zorundasiniz...Sonra yok dolandirildim yok battim bela okumalar falan filan ..iki günde köseyi dönsen kendi basarin aklin sayesinde olacak demi..Ayvayi yiyince suclu Hazir zaten..

  • hikmet avcı08 Ekim 2013 15:28

    Çeklerinin arkası yazılıyor bankalarla borç sorunları var ama 1 milyar lira değer biçiliyor bumudur bu şirket bu kadar değerliyse morgan stanleye gıtsınler bakalım o kaç lira eder diyecek görelimm inanın 20 de 1 fiyat etmez diyecektir

  • Bülent08 Ekim 2013 15:11

    Başbakanım sizden çok rica ediyorum biz küçük yatırımcıları koruyun kollayın bu oyunlar canımıza tak etti bu nasıl bir iştir hiç kimse bunlara dur demiyor ..

  • hilmi yarkın08 Ekim 2013 14:40

    spk bu işlemlere bir göz atsın bu kadar pis kokuların geldiği yerde muhakkak ki bir şeyler oluyor

  • rasim08 Ekim 2013 14:23

    kardeşler hep vicdansızlık peşindeler aynı numaralar aynı tezgahlar devam ediyor

  • ertugrul0608 Ekim 2013 13:34

    ne borsa sı kumarhane gel sende oyna ....

  • vatandaş08 Ekim 2013 13:27

    borsanın adı borsa kalmış sadece...borsa dedıgım zaman insanlar yüzüme acı acı bakıyorlar.

  • TEMEL REİS08 Ekim 2013 13:14

    Bu tam NİTELİKLİ DOLANDIRICILIK..............

  • kk08 Ekim 2013 13:10

    anel elektrik faciası hepsini basar bence.Sırket hıc almadıgı kadar ıhlae alabılıyor.Ve sonuc.tabııkı husran.borsa rekorlar kırarken fıyat yarı yarıya dusuyor.sonra da borsaya gelin falan deniyor.utanılmadan...

  • devran08 Ekim 2013 12:46

    bunların yüzünden borsada küçük yatırımcı kalmadı bitirdiler herkesi milletin parasını pul yaptılar

  • mehmet08 Ekim 2013 12:46

    memsa yatırımcısı kan ağlıyor borsa borsalıktan çıkmış atı alan üsküdarı geçiyor yazık bizlerde buraya yatırım yapıyoruz diyoruz

  • ahmet08 Ekim 2013 12:37

    Tüyü bitmemiş yetimin hakkını yiyorlar

  • bursalı08 Ekim 2013 11:59

    sayın başbakanım bu duruma lütfen el koyunuz

  • ramazan genç08 Ekim 2013 11:43

    BU KAĞITLARIN İÇİ BOŞ UZAK DURMAK LAZIM.DENTA GİBİ

  • kenan08 Ekim 2013 11:25

    Genpawer iflasa sürüklenen bir sirket..Latek ici bos hic bir faliyeti olmayan sürekli bilancoda zarar yazan inanilacak gibi degil ama bir Holding düsünün faliyet alani yok...Bu Kadar anlamsizlik zaten sadece türkiye gibi 5,dünya ülkesinde olur..Simdi bu iki cürük elmadan nasil oluyorda ortaya paha bicilemeyen bir elmas cikiyor?Adamlar kafalarina göre sirketlere deger bictiriyorlar..Söyleninlen rakaimin yüzde biri bile etmez bu sirketlerin degeri...Bir sonraki asamada tutturabildigin her fiyattan keriz yatirimciya ver hisseleri sonra biz iflas ettik malesef diyip cik isin icinden ne güzel tezgan demi..

  • Arbede08 Ekim 2013 11:22

    Küçük adamların yaptığı burda hemen yazı konusu oluyor ama ÜLKER lerin FONFK ta çevirdiği dolaplar hiç gündeme gelmiyor onlardan korkuluyormu yoksa.

  • REMZİ ÖZER08 Ekim 2013 10:24

    Altın vuruş bilmemde ANEL ELKTRİK YÜZLERCEMİLYON DOLARLIK İŞLERE İMZA ATIYOR,ANCAK HEM YERİNDE SAYIP HEM DÜŞÜYOR.BU NEDİR.BU KADAR BERBAT HAREKET EDEN KAÇ HİSSE VAR.

  • KORKUNÇ08 Ekim 2013 09:59

    SERMAYEYE BAKIN nasıl becerdeniz bu kadar şişirmeyi ''1 katrilyon 218 milyar'' bilmeyenler için söyliyeyim:öd sermeyesini borsa fiyatıyla çarparsanız şirketin piyasa değerine ulaşırsınız yani bu sermayeli bi şirketin borsa fiyatı 2 tl ise :2 katrilyon 516 trilyon ederi var demektir...korkunçççç yada bütün senetleri 0,10 kuruştan bile satsa cebine eski para 100 trilyonu koyar!!!buna izin verilirse yer yerinden oynaması lazımmm

  • Selim08 Ekim 2013 09:47

    Burası Tanzanya borsası mı!

  • mustafa08 Ekim 2013 09:30

    başkanıda uyusun aman haaa uyandırmayın kimse dürtmesin mazallah fakir fukara hakkı yeniyo nede olsa aman deyim aman....