Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Yabancı çıkışı sürüyor, dolarizasyon eğilimi güçlü

11 Mart 2022, 16:10 - -

Kovid-19 salgın hastalığının ardından Rusya Ukrayna savaşı dengeleri değiştirdi. Yatırımda güvenli limanlar tercih ediliyor.

Pandemi sonrası Rusya ve Ukrayna savaşı tüm dengeleri değiştirdi. Beklentiler savaşın daha fazla uzamadan barışın tesis edilebilmesi. Ancak gelişmeler bunun pek de mümkün olmadığı yönünde sinyaller veriyor. Bu da global ölçekte olduğu kadar Türkiye bazında da etkileri kaçınılmaz kılıyor. Türkiye piyasasında 2019 yılından bu yana düzenli bir sermaye çıkışı yaşanıyor. Borsada yabancı payı Ocak 2019’da yüzde 66,16 seviyesinde bulunurken 2020 ve 2021’de hızlı bir çıkış yaşandı. Geçtiğimiz aralık ayında yabancı payı yüzde 44,02’ye geriledi. Rusya’nın Ukrayna’yı işgali öncesi ise çıkışlar ivme kazandı. 10 Mart itibariyle borsadaki yabancı payı yüzde 37,83’e gerilemiş bulunuyor.

Gerek sermaye çıkışı gerekse yeterli nakit girişin olmaması dolar kurunun yukarı eğilimini sürdürmesine sebep oluyor.

Dolar yataydan yükselişe döndü

Geçtiğimiz 20 Aralık günü 18,02 TL’den aşağı kayan dolarda tekrar harketlenme var. Yıl başından bu yana 13’lü seviyelerde işlem gören dolar kuru tekrar yönünü yukarı çevirdi.

Son 1 haftalık süreçte dolar kuru yüzde 5,07 değer kazandı. Gelişmekte olan piyasalar içerisinde Türkiye daha fazla etkilenmekte.

Mevcut düzlemde, dolarizasyon eğilimini ve kur korumalı mevduata olan talebi izlemeye devam edeceğiz.

Merkez Bankası'nın adımları önemli

Merkez Bankası ve ekonomi yönetimi nezdinde henüz ortodoks politikaya dönüş sinyali alınmış değil. Bu nedenle önümüzdeki hafta TCMB’den faiz konusunda herhangi bir değişiklik de beklenmiyor.

Dolarizasyon oranı geçtiğimiz hafta yüzde 56,77 seviyesinde bulunuyordu. Bir önceki hafta ise oran yüzde 57,34 idi. Veriler dolarizasyonda düşük de olsa bir gerileme olduğunu gösteriyor. Bunda kur korumalı mevduat hesaplarına geçişin etkisinin olduğu söylenebilir. Ancak henüz arzu edilen seviyede değil. Zira bu oran geçen yılın aynı döneminde yüzde 54,8 seviyesindeydi. 

Kur Korumalı mevduata ilgi var

Teşvik edici yapısı ile gerek bireyler gerekse şirketlerin kur korumalı mevduata bir yönelimde bulunduğu görülmekte. Son verilere göre korumalı mevduat büyüklüğü 539 milyar TL’ye çıktı.

Merkez Bankasının haftalık açıkladığı verilere göre toplam döviz mevduatı 4 Mart haftasında azalmış görünüyor. Döviz mevduatı parite etkisinden arındırılmış bazda 607 milyon dolar geriledi. Bir önceki haftaya göre bireylerin döviz mevduatı 518 milyon dolar azalırken şirketlerdeki düşüş 89 milyon dolar seviyesinde oldu.

Altın ve dolar eğilimi güçlü seyredebilir

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali beraberinde bir belirsizliği getirdi. Bu dönemde altın ve dolar eğilimi güçlü seyredebilir. Yatırımcılar bir süre güvenli limanda olmak isteyecektir. Yatırım fonları içerisinde tematik fonlar göz önünde bulundurulmalı.

Hisselerde seçici olunmalı

Hisse senetlerinde özellikle güçlü hisselerde olunması gerektiği bir dönemdeyiz. Enflasyonist ortamların enstrümanları altın, borsa ve gayrimenkuldür. Bu yönü ile BIST 30 hisseleri içerisinde güçlü temettü verimi olan hisseler yatırımcılar açısından bir seçenek olacaktır.

BORSA 30’DA 2022 YILI TEMETTÜ ÖDEMELERİNİ AÇIKLAYAN ŞİRKETLERİN TEMETTÜ VERİMİNE GÖRE SIRALAMASI

Not: Tüm şirketler için temettü ödemeleri tamamlandığında liste tekrar gözden geçirilmeli. Şirketlerin sadece bir defa değil birden fazla dönemde temettü ödemesi yapmaları göz önünde bulundurulmalı. Sektör seçimine dikkat edilmeli.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Şehmuz kurt13 Mart 2022 17:38

    Borsamız kelepir fiyatinda.Yil sonu hedefi enaz 3000

  • Yorum13 Mart 2022 12:47

    Temettü ne bana para verecek aynı anda hissenin fiyatını düşürecek hiç bir anlamı yok bu temettünün

  • Yorum13 Mart 2022 12:44

    Benzin mazot alın en çok o artıyor pandemi in başında 6 TL ydi şimdi kaç para birde bu savaş uzarsa o zaman ne olur görürsünüz

  • BORSACI13 Mart 2022 11:30

    altını al yastık altına koy bu iktidarada asla güvenme çünkü bunlar cebine ve çevresine 3,6 yerde maaş baglamış saltanat sürüyor .

  • Kaçan Grup12 Mart 2022 21:41

    kur korumalıya girenlere kazık atacaklar. bankalar öyle bir makas koyacak ki, merkezin ilan ettiği kurdan lirayı alacaksın, ama dolara çeviremeye yetmeyecek.

  • VS12 Mart 2022 11:18

    Bu haberleri 2000 yılından beri takip ediyorum bir kezde dedikleri tutsa bu dedikleri % 20 yükselirse örnek tukuru % 900 yükseliyor

  • Umut cansever 12 Mart 2022 10:11

    Tabiki borsa ne altın ne dolar