Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Tüm yatırım araçlarında yükseliş dönemi

26 Mart 2022, 10:33 - -

Enflasyonun yüksek seyri tüm yatırım araçlarında yükselme dönemini başlattı. Hisse senetleri, emtialar, gayrimenkul, otomotiv, fonlar hemen tüm enstrümanlarda yükselişler görülecek. Peki, reel olarak hangileri kazandıracak?

Enflasyon Şubat 2021’de yüzde 15,61 seviyesindeyken Şubat 2022’de 54,44’e yükseldi. Bir yıl içerisinde üçe katlandı. Enflasyonun yüksek seyri tüm enstrümanlarda yükselişi de beraberinde getiriyor.

Rusya ile Ukrayna savaşının da etkisi ile riskten kaçış eğilimi güçlü. Belirleyici faktör ise enflasyon. Yatırımcılar enflasyondan korunmak için reel getiri sağlayacakları enstrümanlara yöneliyor.

Reel Faizde negatif seyir paraya yön çiziyor

Yüzde 54,44 oranındaki enflasyonun yanında yüzde 14 olan politika faizi yatırımcıların dolar, altın, gayrimenkul ve hisselere yönelmesine neden olmakta. Borsada hisse senetlerine yönelim ise güçleniyor.

Önümüzdeki dönemde döviz, altın ve hisselerdeki hareketli seyir devam edebilir. Nakit olarak tutulan para enflasyon karşısında durduğu yerde eriyecektir.

Yılbaşından bu yana en fazla kazandıran sektörler

Rusya ile Ukrayna savaşına rağmen yılbaşından bu yana en fazla kazandıran sektör ulaştırma sektörü oldu. Ulaştırma sektörü hisseleri ortalama yüzde 32 oranında değer kazandı.

Madencilik, ticaret, metal ana sektörü hisseleri talep gören sektörler. Borsada yabancı satışı sürüyor ancak yerli bireysellerin talebi, negatif reel faizden kaçış daha fazla tasarruf sahibinin borsaya yönelmesini sağlayabilir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kaçan Grup27 Mart 2022 18:56

    kriz paniği ve ağır bir faiz artışı gelecektir. ekonomi kamyonu şarampolden aşağı uçacak, ekonomi gemisi alabora olacak, şaşırmayın

  • Mevsim25 Mart 2022 12:11

    Gıda,ambalaj-kağıt ve ilaç sektörü

  • Vanilyalı Kek25 Mart 2022 11:32

    Gezicilerle otobüsçüler abi en iyi kazandırıyor şu anda yanına çok yakında ekeltürükçü ve apaçilrin deri oymaları eklenecek :))))

  • Mucise Reis ;)25 Mart 2022 11:05

    En iyi yatırım ev.. ev aldığında işsizde kalsan barınırsın ekme yer hayatta kalırsın. Taaa ilk çağda bile hiç bir gelişim olmadan önce, barınma +sonra ısınma+ kurulu ev düzeni aile yaşantısı +güvenlik. günümüzde de ev olduğunda her ay borç kira ödeme sorunun ortadan kalkacaktır. Ev yoksa ev al. ama kesinlikle sigorta yap. sigorta evin guvencesi otomobil gibi. 

  • Bir dost25 Mart 2022 10:52

    Bir kere olsun ihlas i enine boyuna inceleyin degerlendirinde ky bilnclensin. Kimse gidip yoneticilerle roportaj bile yapamiyor. On yillardir borsada degerlendirme inceleme arastirma yapilmaz hep ayni sirketleri raporlayip duruyorlar. Donulamayana dokununda nedir ky de bilsin