Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

TCMB’nin son faiz toplantısı ve piyasalar

23 Aralık 2020, 14:20 - -

TCMB yılın son toplantısında yabancı yatırımcılara olumlu sinyaller verecek.

2020 yılına küresel bazda pandemi damgasını vururken, ekonomide merkez bankalarının olağanüstü çabaları izlendi. Faizler düşürüldü. Para basıldı. Pandemiden kaynaklı ekonomik daralmanın getirdiği sıkıntılar atlatılmaya çalışıldı.

Türkiye’de İlk Kovid 19 vakasının 11 Mart’ta görülmesinin ardından yaşananlar ve kurdaki büyük dalgalanma, ABD seçimlerinde Biden’in kazanması ile birleşince ekonomi yönetimi değişti. Merkez Bankası'nın başına ise Naci Ağbal atandı.

Ağbal göreve geldiğinden bu yana piyasalarla güçlü bir iletişim kurdu. Gerek ilk faiz toplantısında gerekse “2021 Yılında Para ve Kur Politikası” sunumunda toplantı boyunca konuşma üslubu, sorulara tek tek cevap vermesi, piyasa dostu vurguları hem yerli hem de yabancı yatırımcıların takdiri ile karşılandı.

Şimdi son faiz toplantısı var. TCMB bu toplantıda faizi 150 baz puan artırabilir. 150 baz puanlık faiz artışı gerçekleştirmezse ve pas geçerse şayet, yıl sonu enflasyonuna vurgu yaparak güçlü mesajlar verecektir.

Her iki toplantıda da piyasa dostu mesajlar veren Ağbal yılın son faiz toplantısında ise yabancı yatırımcının TL varlıklara yönelmelerini sağlayacak mesajlar vermeye devam edecektir. 

IIF Baş Ekonomisti Brooks, “Türkiye'nin en büyük fırsatlarından biri yabancı yatırımcıları cezbetmek olur” diyor.

Yabancı yatırımcıların bakışı önemli. Çünkü bu kredi notlarına da yansıyacak. Kredi notlarında 2021 yılında yaşanabilecek bir iyileşme iyimserliği çok daha fazla artırabilir.

Ülkelerin CDS oranlarına baktığımızda 29 ülke içerisinde en yüksek risk priminin Türkiye’de olduğunu görüyoruz. İşte bu nedenle kredi notları artmıyor, yabancı sermaye gelmiyor.

TCMB’nin atacağı adımlar ve bunun maliye politikaları ile desteklenmesi bu tablonun değişmesini, Türkiye’nin finansal piyasalarda risk primi en yüksek ülke olmaktan çıkmasını sağlayabilir.

 

Kredi derecelendirme kuruluşlarının 2021 yılı takvimi

Kredi derecelendirme kuruluşlarının 2021 yılında Türkiye için yayınlamayı planladıkları gözden geçirme raporlarının tarihleri belli oldu.

Moody's'in 2021 yılı takvimine göre, Türkiye'nin planlı gözden geçirme tarihleri 4 Haziran 2021 ve 3 Aralık 2021 olacak.

Fitch'in 2021 yılına ilişkin açıkladığı takvime göre, Türkiye için ilk değerlendirme 19 Şubat 2021'de yapılacak. Fitch'in son değerlendirmesi 13 Ağustos 2021 tarihinde olacak.

S&P'nin 2021 yılına ilişkin takvimine göre ilk değerlendirme 22 Ocak'ta yapılacak. S&P'nin ikinci değerlendirme tarihi 28 Mayıs, son değerlendirme tarihi ise 22 Ekim olarak belirlendi.

KURUMLARIN HİSSE ÖNERİLERİ

İŞ YATIRIM'IN EN FAZLA BEĞENDİĞİ HİSSELER

AK YATIRIM MODEL PORTFÖY ÖNERİLERİ- ARALIK 2020

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)