Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Piyasalarda korku tırmanışta

12 Mart 2020, 10:06 - -

Petrol fiyatlarındaki şok düşüş ve Korona virüsünün etkileri devam ederken merkez bankalarının alacağı önlemler bekleniyor.

Korku endeksi tırmanışta. Borsada likide geç, güvenli limanlarda park et işlemeye başladı. Dolar kurunda 6,25 kritik. Aşılırsa dolara yönelim artabilir.

Son gelişmelere baktığımızda Trump’ın Avrupa'dan ABD'ye tüm seyahatleri 30 gün boyunca askıya alacağını söylemesi ile birlikte yurtdışı piyasalarda satışlar arttı. Finansal koşullarda bir rahatlama yok. Yeni faiz indirimlerinin de bunu tek başına değiştirmesi beklenmiyor.

Dünya borsalarında değer kayıpları artarken piyasalar güne düşüşlerle başladı.

Brezilya          % -7,64
Rusya            % -6,36
ABD               % -5,86
Polonya         % -5.54
Macaristan     % -4.81


Korku tırmanışta
Korku Endeksi VIX 53 seviyesine tırmandı. Küresel bazda durgunluk ve enflasyonun aynı anda yaşanma riski fiyatlanıyor.

Likit hisseler için zorlu dönem
Borsada işlem gören likit hisseler için zorlu bir dönem yaşanıyor. Nakde geçmek isteyenlerin ilk yaptıkları bekleyip görebilmek için likit hisse senetlerinde satışlar yapmak.

Borsadaki düşüşe rağmen ayrışan iki hisse
Banka dışı likit hisseler içerisinde Aselsan ve Bimaş yılbaşından bu yana getirileri ile öne çıktı. Aselsan Suriye sınırındaki sıcak gelişmelerle öne çıkarken Bimaş Korona virüsü nedeni ile perakende ticaret sektörü hisselerinin değer kazanması ile yükselişini ivmelendirdi. Aselsan’ın yılbaşından bu yana getirisi yüzde 24 olurken Bimaş’ın getirisi yüzde 18,73 oldu. Piyasalardaki değer kayıplarına rağmen sektör ve hisselerde farklılaşmalar bundan sonraki süreçte devam edecektir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • erdal12 Mart 2020 23:41

    bir haber kanalında 100 yaşında bir vatandaşın  koranavirüsün den öldüğünü dinledim. candır değerlidir.eyvallah. adeta panik yaratılmak için ateşe benzin dökülüyor...! 

  • erdal12 Mart 2020 23:32

    biliminde bir ahlakı vardı o da kalmadı! istatistik siparişi verenin isteğine göre şekillenir. korona virüsün den ölenlerin yaş gruplarına göre dağılımı nedir? öncesinde bir hastalıkları varmıdır?

  • Bika12 Mart 2020 18:15

    1 Ocak 2018 'de Aselsan fiyatı 32, kazanç bu mu.

  • $$$$$$$$$$$$$$$$$12 Mart 2020 18:08

    Adnan Salih bey.bu yaşadıklarımız daha krizin ucuz bir ortası bir de bunun sonu var.bizim borsa düşmediki tam olarak daha.hisse senetleri haksız yere 3-50 kat yükselmiş idi.daha ekim ayındaki fiyatlara dahi gelmedi.umarım sazanlar buradan yüklenmezler.2001-2008 deki hisse senetleri fiyatlarını düşündüğümde bu yaşanan olaylara kriz değil bayram derim.eğer endeks 35 000 lere gelir ise o azaman kriz var derim.

  • Yorum12 Mart 2020 10:29

    Adnan Salih boş konuşma bu sadece korku endeksi yoksa Çin borsası nı örneklesene niye o listede Çin yok en çok insan orada ölmedimi öyleyle çini de göster gırafigiyle olurmu

  • Yorum12 Mart 2020 10:26

    Bide şangay borsasını göster orayı burayı gösteriyorsun çinde 3000 insan öldü şimdi şangay borsasını gösteride ne olmuş orada anlayalım insanlara korku salmayın elinizdeki hisseleri abd lilere kaptırınca ne olacak iyimi olacak sanıyorsunuz