Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Küresel büyüme endişeleri altını öne çıkarıyor

11 Mart 2019, 09:33 - -

Küresel büyüme endişeleri nedeni ile altın öne çıkmaya başladı. Altının onsu 1.297 seviyesine çıkarak 1.300 dolar sınırına dayandı. Önümüzdeki dönemde altına yönelim artabilir.

Altın küresel büyüme endişeleri ile ön plana çıkıyor. Avrupa Merkez Bankası’nın Euro Bölgesi büyüme görünümünü sert düşürmesi, Çin'in zayıf büyüme, ithalat ve ihracat verileri, İngiltere’de Brexit, İtalya’da borç sorunu küresel ekonomiye ilişkin büyüme kaygılarını artırıyor. Altının onsu 1.297seviyesine yükseldi. 1.300 doların aşılması halinde ilk hedef 1.350 seviyesi olacaktır.

Öte yandan gündemde ticaret savaşları var. Türkiye’de ise Rusya’dan alınacak S-400 hava savunma sistemlerinin ABD-Türkiye arasında yeni yaptırımlara neden olma ihtimali piyasaları gerilim altında tutuyor. Bu nedenle güvenli liman olarak görülen yatırım araçları daha fazla ilgi görebilir.

Son 10 yılda Borsa İstanbul’da mart ayı getirileri

Borsa İstanbul son 10 yılda mart ayında sadece iki defa değer kaybetti. On yılın sekizinde değer kazandı. 31 Mart’ta yapılacak olan yerel seçimler nedeni ile 2019 yılının mart ayı dalgalı bir seyir izliyor. ABD ile olası bir gerginlik fiyatlara yansıyor.

Türkiye’ye uzun vadeli fonlar ne zaman gelecek?

Türkiye’nin kredi notları yatırım yapılabilir seviyenin altında bulunurken, spekülatif kategorisinde yer alıyor. Bu nedenle Türkiye şu anda uzun vadeli fonların tercih listelerinde bulunmuyor. Kredi notlarının spekülatif kategoriden çıkması, yeniden TL varlıkların uzun vadeli fonların yatırım tercihleri arasında yer almasına neden olacaktır.

Kredi notlarının dağılımına baktığımızda:

* Moody’s, Türkiye’yi Ba3 notu ile yatırım yapılamaz spekülatif kategorisinin en alt basamağında değerlendiriyor.

* S&P, Türkiye’yi B+ notu ile yatırım yapılamaz son derece spekülatif kategorisinde birinci sırada tutuyor.

* Fitch, BB notu ile Türkiye’yi yatırım yapılamaz spekülatif kategorisinin en alt basamağında bulunduruyor.

Kredi kuruluşlarının yatırım yapılamaz notlarına rağmen bazı hisselerde yabancıların oranı yüzde 90’a kadar çıkıyor. Borsada yabancı payı en yüksek 20 şirketin listesi şöyle:

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)