Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Enflasyon beklentileri neden iki katına çıktı?

28 Ocak 2022, 17:41 - -

Bundan sonra seyri nasıl olacak?
Yatırımcı ne yapmalı?
Yatırım araçlarının performansları

Enflasyonda beklentiler bozuldu. Merkez Bankası yılın ilk enflasyon raporunda 2022 yıl sonuna ilişkin enflasyon tahminini yüzde 11,8'den yüzde 23,2'ye yükseltti. TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu sunumunda liralaşma stratejisini açıkladı.

Bu hafta biraz kapsamlı olarak enflasyon beklentilerindeki bozulmayı, bundan sonraki seyri ve yatırımcı olarak ne yapılması gerektiğini değerlendirelim.

Önce raporda gözümüze çarpanlarla başlayalım.

Enflasyonun yüzde 70 olasılıkla 2022 yılı sonunda orta noktası yüzde 23,2 olmak üzere, yüzde 18,6 ile yüzde 27,8 aralığında kalması bekleniyor.

Enflasyon 2021 yıl sonu itibari ile yüzde 36,08 seviyesinde Merkez Bankası’nın yayınladığı enflasyon raporuna bakıldığında mayıs ayına kadar yüksek enflasyon etkisini hissettirmeye devam edecek. Sonrasında kademeli bir düşüş bekleniyor.

Peki gerçekleşebilir mi?

Bunun gerçekleşebilmesi için ciddi bir enflasyonla mücadele programının devreye girmesi gerekir. Mevcut para politikası araçları ile bunun gerçekleştirilmesi zor. Enflasyonun 2022’de yüzde 30’un üzerinde kalması şaşırtıcı olmayacaktır.

Enflasyon raporunun detaylarında neler var?

ENFLASYONDAKİ YÜKSELİŞ BEKLENENDEN UZUN SÜRECEK

Yüksek küresel enflasyonun, enflasyon beklentileri ve uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkileri yakından izlenmekle birlikte, gelişmiş ülke merkez bankaları artan enerji fiyatları ve arz-talep uyumsuzluğuna bağlı olarak enflasyonda görülen yükselişin beklenenden uzun sürebileceğini değerlendirmektedir.

EKONOMİDEKİ FAALİYET HER ŞEYE RAĞMEN SÜRÜYOR

Kapasite kullanım seviyeleri ve diğer öncü göstergeler yurt içinde iktisadi faaliyetin, dış talebin de olumlu etkisiyle güçlü seyrettiğine işaret etmektedir.

BÜYÜMEDE SÜRÜDÜRÜLEBİLİRLİK BİLEŞENLERİ ARTIYOR

Büyümenin kompozisyonunda sürdürülebilir bileşenlerin payı artarken, cari işlemler dengesinin 2022 yılında fazla vermesi öngörülmektedir.

ENFLASYONDAKİ YÜKSELİŞİN 3 NEDENİ

Enflasyonda yakın dönemde gözlenen yükselişte;

1- Döviz piyasasında yaşanan sağlıksız fiyat oluşumlarına bağlı döviz kurlarına endeksli fiyatlama davranışları,

2- Küresel gıda ve tarımsal emtia fiyatlarındaki artışlar,

3- Tedarik süreçlerindeki aksaklıklar gibi arz yönlü unsurlar ve talep gelişmeleri etkili olmaktadır.

DEZENFLASYONİST SÜREÇ NE ZAMAN VE NASIL BAŞLAYACAK?

Kurul, sürdürülebilir fiyat istikrarı ve finansal istikrarın tesisi için atılan adımlar ile birlikte, enflasyonda baz etkilerinin de ortadan kalkmasıyla dezenflasyonist sürecin başlayacağını öngörmekte.

FİYAT İSTİKRARI ÖNCELENECEK

Alınmış olan kararların birikimli etkileri yakından takip edilmekte ve bu dönemde fiyat istikrarının sürdürülebilir bir zeminde yeniden şekillenmesi amacıyla TCMB’nin tüm politika araçlarında Türk Lirası'nı öncelikleyen geniş kapsamlı bir politika çerçevesi gözden geçirme süreci yürütülmektedir.

“LİRALAŞMA” STRATEJİSİ OLUŞTURULACAK

Kavcıoğlu, “Liralaşma stratejisi”ni TCMB’nin politika gözden geçirme sürecinin asli unsurlarından biri olduğunu söyledi.

"Liralaşma Stratejisi” yeni finansal ürünler, teminat çeşitlendirilmesi ve likidite yönetimi uygulamaları vasıtasıyla, Türk Lirası'nın sistemdeki kullanımını merkeze alan bütüncül bir yaklaşımla oluşturulmakta.

2021 yılı Aralık ayında yabancı para ve altın mevduatların TL’ye dönüşümü desteklenerek, TL mevduat tercihinin güçlenmesi yönünde bir adım atıldı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın tamamlayıcı ürünü devreye girdi.

TCMB’nin politika gözden geçirme sürecinde liralaşma stratejisi çerçevesinde, yakın, orta ve uzun vadede devreye alınacak tüm uygulamaların odağı, fiyat istikrarının sürdürülebilir bir zeminde
yeniden şekillenmesi.

Enflasyon raporu detaylarından bir enflasyonla mücadele programının devreye girmeyeceği ve bu nedenle de enflasyondaki güçlü seyrin korunacağı görülüyor.

ENFLASYON DÖNEMİNDE YATIRIM ÖNGÖRÜLERİM

1- Nakit olarak TL’de kalmak paranın erimesi anlamına geliyor. Bu nedenle mutlaka birikimler yatırıma dönüştürülmeli. Süreklilik gösteren enflasyonist dönem yatırım alışkanlıklarınızı tekrar gözden geçirmeniz gerektiğini gösteriyor.

2- Enflasyona karşı kapsayıcı bir önlemin alınmamış olması mevcut enflasyon oranlarının da aşılacağı anlamına geliyor. Böylesi bir durumda sığınak güvenli limanlar olacaktır.

3- Jeopolitik riskler ve merkez bankalarının sıkılaştırma politikaları da gündemde. Bu nedenle altın da göz önünde bulundurulacaktır.

4- Gayrimenkul ve arsa fiyatlarında yükselişler olacaktır göz önünde bulundurulmalı.

5- Yüksek enflasyon ortamında, düşük seyreden reel faizler ile birlikte, borsaya da ilgi güçlenecektir. Enflasyonun yüksek seyrettiği yılları takip eden dönemlerde BIST’e olan ilgide de artış yaşanıyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Merhaba Ben Yüksek Enflasyon29 Ocak 2022 12:51

    Tl de kalsan yüksek enflasyon var dolar alsan ABD de bile yüksek enflasyon var paran senelik yüzde 7-15 arası eriyecek. Yüksek enflasyon ekonomik durgunluk getirebilir borsa tehlikeli, ev arsa araba alsan millette para yok kime satıcan aldığım arabayı 3 ayda sattım. bana en mantıklısı el klasiko olan Altın geliyor.

  • Merhaba ve sen29 Ocak 2022 09:33

    Fıkralarda Türkiye diye program var di o aklıma geldi

  • Sfr29 Ocak 2022 08:28

    Geniş zamandan şimdiki zamana geçiş galiba hiç olmayacak

  • Yorum29 Ocak 2022 00:31

    Bu ülkeye döviz girmesinin yollarını arayın doğru yolu bulursunuz

  • Kaçan Grup28 Ocak 2022 18:41

    muhtemelen bu saçmalıkları sürdüremeyecekler ve büyük bir faiz artışı yapacaklar. gerekli fetvayı verecek hoca da bulurlar.

  • ALİ HAYDAR YEZİDSEVMEZ29 Ocak 2022 11:05

    faiz artışını neden yapsın.zaten liralaştırma proğramları ile bu yapılmaktadır.