Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Dolarda yukarı hareket bitti mi?

31 Mayıs 2018, 10:01 - -

Dolar/TL kuru 2008 krizinden bu yana en hızlı yükselişlerinden birini yaşayarak 4,9221 seviyesini test etmesinin ardından Merkez Bankası para politikası rejimini sadeleştirmesi ve Londra görüşmeleri ile gerilemeye başladı. Pekli kurdaki yukarı hareket bitti mi?

Dövizde yaşanan güçlü erozyon sonrası Merkez Bankası’nın adımları ve Londra görüşmeleri ile Dolar/TL kuru gerilemeye başladı. İçerisinde hareket ettiği uzun vadeli yükselen kanalın direnç seviyesini test eden dolar kuru kanal içerisindeki hareketine geri döndü.
Dolar kuru geçtiğimiz hafta 4,9221 seviyesine kadar çıkarak tarihi rekor seviyeyi görmüştü.

Londra görüşmelerinin olumlu etkisi
Yatırımcılarla görüşmek üzere Londra'da bulunan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya'nın yatırımcılara güven vermesi, TL'nin değer kazanmasında etkili oldu. 100’den fazla yatırımcı ile görüşmeler yapıldı.

Merkez Bankası Başkanı ve Başbakan Yardımcısı, toplantılarda enflasyonun kötüleşmesi halinde geçtiğimiz hafta yaşanan büyük faiz artırımından sonra Türkiye'nin para politikasını sıkılaştırmaya hazır olduklarını belirttiler. Enflasyon 10,85 seviyesinde bulunuyor. Kurdaki yükseliş nedeni ile enflasyonun bir süre yüzde 11 seviyesinin üzerinde gerçekleştiğini görebiliriz.

Yüksek faiz oranlarını “her kötülüğün hem anası hem de babası” olarak nitelendiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sert söylemleri sonrasında yatırımcılarla gerçekleştirilen bu görüşmelerde havanın yumuşadığı gözleniyor. Öte yandan (TCMB) 23 Mayıs'ta gerçekleştirdiği olağanüstü politika toplantısına ilişkin özet yayınladı. Para Politikası Kurulu'nun (PPK) toplantı özetinde ihtiyaç duyulması halinde ek parasal sıkılaştırmaya gidilebileceği belirtildi.

Yabancı için reel getiri önemli
Merkez Bankası’nın altığı adımlar şimdilik Türk Lirası üzerinde bir rahatlama sağlamış gibi görünüyor. Fakat yeterli değil. Yabancı yatırımcılar reel getiriye odaklanmış durumda. Türkiye’yi diğer gelişmekte olan ülkeler ile kıyaslayan yatırımcılar için alternatifler olduğu sürece Türkiye’ye para girişi sınırlı olacaktır.

Dolar/TL’de 4,50 izlenecek
Dolar/TL’deki harekete baktığımızda zirveden hemen inmeyeceği gözleniyor. Gerek yurtdışı gelişmeler gerekse yurt içerisindeki seçim süreci tansiyonu yüksek tutuyor: Kurun bundan sonraki ataklarında hareket marjları daha sınırlı olabilir. Bu seviyeler orta vadede zirve olarak kalabilir. Fakat kırılganlığın yüksek olduğu unutulmamalı. 7 Haziran’daki TCMB toplantısı ve verilecek mesajlar önemli.  

Dolar kurunda 4,50 seviyesinde direnç oluştu. Bu seviye aşılmadığı sürece kurda yatay ve aşağı trend beklenebilir. İlk güçlü destek 4,40 seviyesinde. 4,40’ın aşağı kırılması bir rahatlama sağlayacaktır. O zaman dolar/TL içerisinde hareket ettiği kanalın desteğine doğru geri çekilmeye devam edecektir. Ancak 4,50 ardından 4,70 aşılır ve hareket güçlenirse dolar/TL’de son bir atak ve 5’in üzerine doğru son bir yükseliş görebiliriz.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yatırım tavsiyesi değildir 06 Haziran 2018 22:20

    Dolarda 3. 20 yolculuğu başladı. 4 üstü dolar alanlar çuvallar.

  • POLAT ALEMDAR31 Mayıs 2018 18:10

    o zaman ikinci tura bırakmıyalım RTE ortak noktada buluşalım.diğerleri gelir ise maaşları dahi alamayız.ülkeyi paramparça ederler.

  • Hbvvcc04 Haziran 2018 22:54

    Hast

  • vatandaş31 Mayıs 2018 20:47

    polat alemdar sen biraz daha dizi izlemeye devam et. döviz artışının sebebini analiz etmeden a haber izleyip yorum yapıyorsunuz.

  • oslocu31 Mayıs 2018 19:25

    ekonomiyi felakete götüren Tayyip zaten. makul bir ekonomi yönetimi devralsa, komşularla kavga edilmese, inşaat yerine teknoloji ihalesi açılsa ekonomi düzelir

  • Ağlıooo bu 31 Mayıs 2018 17:48

    Dolar seçim 2 tura kalırsa 530 olur göreceksiniz

  • Tamam31 Mayıs 2018 19:45

    Ufak rakamlar seçim öncesi 5.50 üstünü görecek