E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımcılar ‘siyah kuğu’yu bekliyor---

Yatırımcılar ‘siyah kuğu’yu bekliyor

Yatırımcılar ‘siyah kuğu’yu bekliyor
02 Nisan 2024 - 10:56 borsagundem.com

ABD opsiyon piyasalarında ‘siyah kuğu’ beklentisi yükseliyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarındaki dev rallide sona yaklaşılmış olma ihtimali giderek artıyor. Yatırımcılar bir sonraki adımı düşünürken daha ihtiyatlı davranıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yatırımcılar S&P 500'ün rekor ilk çeyreğinin ardından bir sonraki hareketin ne olabileceğine odaklanıyor. İhtiyatlı iyimserlik, olası bir ‘siyah kuğu’ olayının bahisleri terste bırakma ihtimaline göre hazırlanıyor.

Küçük düzeltmelere yönelik endişeler azalıyor ama…

Benzinga’dan Piero Cingari’nin haberine göre, S&P 500 Endeksi'nin onlarca yıldır en iyi başlangıçlarından birini yaşadığı güçlü ilk çeyreğin ardından yatırımcılar, piyasanın tüm zamanların en yüksek seviyesinde, atacakları bir sonraki adımı düşünüyor. Bloomberg'e göre, opsiyon piyasasında son zamanlarda yaşanan hareket, küçük düzeltmelere karşı koruma hamlesi yerine aşırı volatiliteye karşı korunmanın tercih edildiğini ortaya koyuyor.

Türev analitik firması Asym 500'ün kurucusu Rocky Fishman, temel risklerden korunmaya yönelik eksikliğin, ciddi piyasa dalgalanmalarına karşı artan korunma talebiyle çeliştiğini söylüyor.

Bu, yatırımcıların küçük piyasa düşüşleri konusunda aşırı endişe duymadıklarını ancak boğa piyasasının momentumunu istikrarsızlaştırabilecek öngörülemeyen riskler konusunda temel bir endişeye sahip olduklarını gösteriyor.

Ekonomiye dair iyimserlik piyasa kazanımlarını artırıyor

Uzmanlar, düşen enflasyon ve Fed'in olası faiz indirimlerine yönelik sinyaller gibi olumlu ekonomik göstergelerin borsa iyimserliğini desteklediğini vurguluyor. S&P 500'ün 2024'ün ilk çeyreğinde kaydettiği yüzde 10'luk kayda değer kazanç, tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 22 yeni rekor zirveyle birleştiğinde, hisse senetleri için olumlu koşulların tetiklediği yükseliş eğilimini kanıtlıyor.

Morgan Stanley Wealth Management CIO'su Lisa Shalett, paylaştığı notta, artan piyasa güveninin altını çizerek döngüsel sektörlerin bile mevcut ekonomik istikrardan faydalanabileceğini öne sürüyor. Shalett ayrıca, Reddit halka arzı gibi yüksek profilli etkinliklerin ve Trump Media gibi hisse senetlerindeki yükselişlerin etkisiyle bireysel yatırımcılar arasında yenilenen coşkuya da dikkat çekiyor. Viral hisse çılgınlığının bu yeniden dirilişi, 2021 çılgınlığını anımsatan bir yükseliş opsiyonu piyasasına da katkıda bulunuyor.

İyimserliği ‘dikkat’le dengelemek

Ancak piyasadaki genel iyimserliğe rağmen yatırımcılar arasında, VIX alım opsiyonlarındaki artan aktivitenin de gösterdiği gibi, volatilitedeki potansiyel artışlara ilişkin elle tutulur bir endişe öne çıkıyor. Cboe Global Markets’tan Mandy Xu, yatırımcıların piyasa istikrarını önemli ölçüde etkileyebilecek ‘potansiyel siyah kuğu olaylarına’ odaklandığının altını çiziyor. Temel endişelerin başında ise, Fed'in bu yıl içinde yapacağı faiz indirimlerinin programı ve kapsamı geliyor.

Fed Başkanı Jerome Powell, kısa süre önce, projeksiyonlarla uyumlu enflasyon rakamlarının ardından merkez bankasının para politikasını gevşetmek için acele etmediğini vurguladı. Daha uzun vadede daha yüksek faiz oranlarına ilişkin spekülasyonların, ikinci çeyrekte ve sonrasında yatırımcıların güvenini zedeleyebileceği düşünülüyor.

Wall Street’te rallinin kaderini istihdam verileri belirleyecek

 

Borsa rallisi uzun vadeye yayılacak mı?

 

Yatırımcılar için büyük risk: Momentum rallisi

 

Hisse rallisi devam edecek mi?

 

Borsalardaki hız treni ne kadar tehlikeli?

 

Akıllı para borsalardan çıkıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)