E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa rallisi uzun vadeye yayılacak mı?---

Borsa rallisi uzun vadeye yayılacak mı?

Borsa rallisi uzun vadeye yayılacak mı?
01 Nisan 2024 - 11:14 borsagundem.com

ABD borsaları rekor seviyelerde seyretmeye devam ediyor ve Muhteşem Yedili hisselerinin bu yükselişteki payı giderek azalıyor. Bu durumun, borsanın geneli için olumlu bir işaret olduğu düşünülüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarındaki rallide katılım giderek artıyor. Bu durum, ‘piyasa genişliği’nin olası bir çöküş neden olabileceğine dair korkuları da hafifletiyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ‘Magnificent 7’ yani ‘Muhteşem Yedili’ grubuna dair hisse senetlerinin artık S&P 500'ün rekor seviyelere çıkmasını sağlayan tek grup olmadığı gözleniyor.

Rallinin devam edeceğinin işareti

MarketWatch’tan Joseph Adinolfi’nin haberine göre, ilk çeyrekte daha fazla hisse senedi ralliye katılarak dev teknoloji hisselerinden bazılarında yaşanan zayıflığın telafi edilmesine yardımcı oldu. Analistler, bu durumun rallinin devam edeceğine işaret ettiğini söylüyor.

S&P 500 Endeksi'nin ilk çeyrekte rekor seviyelere çıkmasına yardımcı olmak için daha fazla bireysel hisse senedi devreye giriyor ve bu da şüphecilerin piyasanın kazançlarının dayanılamayacak kadar dar olduğuna dair endişelerini çürütüyor. Carson Group'tan Ryan Detrick tarafından sağlanan veriler, 52 haftanın en yüksek seviyesinde işlem gören S&P 500 hisse senedi sayısının yakın zamanda üç yılın en yüksek seviyesi olan 118'e ulaştığını gösteriyor ve bu da piyasa genişliğinin artmaya devam ettiğine dair açık bir işaret olarak kabul ediliyor.

Ayrıca Dow Jones Piyasa Verileri’ne göre, 200 günlük hareketli ortalamanın üzerinde işlem gören hisse senetlerinin yüzdesi de Ağustos 2021'den bu yana en yüksek seviye olan yüzde 83'ü aşarak, daha fazla endeks üyesi hisse senedinin uzun vadeli yükseliş trendine girdiğini gösteriyor.

‘Muhteşem Yedili’nin etkisi azalıyor

Yükselişe daha fazla hisse senedinin katkıda bulunması, yatırımcıların dev teknoloji hisselerinden vazgeçtiği anlamına gelmiyor. Veriler, megacap teknoloji hisselerinin, etkileri 2023'ten bu yana azalmış olsa bile, bu yıl endeksin ilerlemesine güçlü bir şekilde katkıda bulunmaya devam ettiğini gösteriyor.

S&P Global Indexes kıdemli endeks analisti Howard Silverblatt'ın verilerine göre, birlikte ele alındığında, S&P 500'ün yüzde 10,2'lik ilk çeyrek kazancının yüzde 37'sinden yine ‘Muhteşem Yedili’ sorumlu. Yine de, Dow Jones Market Data'ya göre bu, yedi hisse senedinin endeksin yaklaşık üçte ikilik yükselişini sağladığı 2023'ten daha az bir orana karşılık geliyor.

Dörtlü çete

Ancak Silverblatt'ın verilerine göre Apple, Tesla ve Alphabet’in hisseleri çıkarıldığında grubun geri kalan dört üyesinin katkısı yüzde 47'ye çıkıyor. Silverblatt geride kalan dört hisse senedine ise uzun süredir ‘Dörtlü çete’ (Ganj of Four) adını veriyor: Nvidia, Microsoft, Meta Platforms ve Amazon. Apple ve Tesla ise yıl başından bu yana çift haneli düşüşler yaşıyor.

Grup olarak Muhteşem Yedili, S&P 500'ün Aralık ayından bu yana en düşük performansını sergileyerek Mart ayında duraklamış gibi görünüyor. Dow Jones Market Data'ya göre grup, endeksteki yüzde 3,1'lik ilerlemeye kıyasla piyasa değeri ağırlıklı bazda yalnızca yüzde 1,6 oranında artmış durumda.

FxPro kıdemli piyasa analisti Alex Kuptsikevich, paylaştığı notta, “Muhteşem Yedili dağılıyor, Apple ve Tesla açıkça acı çekiyor ancak büyüme daha fazla hisse senedini kapsıyor” diyor. Grubun geçen ayki performansını etkileyen sadece Apple ve Tesla da değil; Amazon ve Meta’nın da getiri anlamında S&P 500'ün gerisinde kaldığı görülüyor.

Ancak FactSet verilerine göre, dev teknoloji hisselerinin çok fazla yardımı olmasa bile S&P 500, ayın ve çeyreğin son işlem günü olan Perşembe günü 2024'teki 22. rekor kapanış zirvesine ulaşmayı başardı.

Döngüsel sektörler durgunluğu telafi ediyor

Dev teknoloji hisseleri yavaşlarken sanayi, finans ve enerji sektörü hisse senetleri gibi döngüsel sektörler bu durgunluğu telafi ediyor. Bilgi teknolojisi ve iletişim hizmetleriyle birlikte bu üç sektör, ilk çeyrekte S&P 500'ün üzerinde performans göstermiş durumda. Bu, 2023'te endeksten daha iyi performans gösteren yalnızca üç sektör olduğu düşünüldüğünde, piyasa genişliğinin sektörel bazda da arttığını kanıtlıyor.

Carson Group'tan Detrick, piyasa liderliğinin genişlemesinin S&P 500'ün 2023'teki yüzde 24,2'lik yükselişinin ardından bu yıl görmeyi umduğu şey olduğunu ifade ediyor. Detrick, “Boğa piyasasının can damarı rotasyondur. Açıkçası, bazı yüksek uçan teknoloji isimlerinin döngüye dahil olduğunu görüyoruz” diyor.

eToro'da ABD hisse senedi stratejisti olan Bret Kenwell da, ekonomi iyi giderken daha iyi performans gösteren pek çok döngüsel sektörün son zamanlarda rekor bölgelere yükselmesinin yükseliş için iyiye işaret olduğunu söylüyor.

Finans, sanayi, malzeme ve tipik olarak döngüsel olarak sınıflandırılan üç sektörün tümü, 2024'te güçlü rekorlara sahip; tıpkı genellikle savunma amaçlı olarak sınıflandırılan sağlık sektörü hisse senetlerinde olduğu gibi. Bilgi teknolojisi hisseleri de rekor bölgelerde işlem görüyor. Kenwell, “Sanayi ve finans sektörünün yeni zirvelerde olduğunu görmek asla kötü bir şey değil” diyor.

Odak, küçük ve orta ölçekli hisse senetlerinde

Fed faiz oranlarını düşürmeye yaklaştıkça, bazı portföy yöneticileri, Kasım ve Aralık aylarındaki toplu yükselişten en çok yararlananlar arasında yer alan orta ve küçük sermayeli hisselerin yakında yeniden liderliği ele geçirebileceğini düşünüyor.

S&P Mid Cap 400 Endeksi’nin zaten bu seviyeye yaklaşmış olduğu görülüyor. FactSet verilerine göre, endeks, Cuma gününü rekor yüksek seviye olan 3.046,36 puanda kapattı. Yıl başından bu yana görülen yüzde 9,5'luk artış oranı ise neredeyse S&P 500 ile aynı seviyeye denk geliyor.

Ancak küçük sermayeli şirketler gecikmeye devam ediyor. FactSet verilerine göre, küçük ölçekli hisse senetlerinden oluşan bir endeks olan Russell 2000, hâlâ Kasım 2021'deki rekor kapanışının yüzde 12 oranında altında işlem görüyor. Russell 2000 Mart ayını yüzde 3,2 oranında artışla 2.124 puanda tamamladı ve yılbaşından bugüne yükselişini yüzde 4,8 seviyesine çıkardı.

Voya Investment Management’ın çok varlıklı stratejiler ve çözümler platformunun yatırım sorumlusu Barbara Reinhard, “Küçük sermayeli yatırımcıların Fed'in faiz oranlarını kararlı bir şekilde düşürmesine ihtiyacı olacak” diyor.

Piyasalar için bir sonraki önemli olayın bu Cuma günü Çalışma Bakanlığı'nın Mart ayı tarım dışı istihdam raporunun açıklanmasıyla gerçekleşeceği biliniyor. The Wall Street Journal'ın anketine katılan ekonomistler, geçen ayki 275.000 istihdama kıyasla 200.000 yeni iş yaratılmasını bekliyor.

Akıllı para borsalardan çıkıyor

 

JPMorgan'dan borsa uyarısı: Düzeltme riski yükseliyor!

 

Citigroup: ABD hisse senedi rallisi teknolojinin ötesine geçecek

 

Yatırımcılar için büyük risk: Momentum rallisi

 

Hisse rallisi devam edecek mi?

 

Muhteşem Yedili hisseleri ne kadar muhteşem?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)