E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalardaki hız treni ne kadar tehlikeli?---

Borsalardaki hız treni ne kadar tehlikeli?

Borsalardaki hız treni ne kadar tehlikeli?
01 Nisan 2024 - 16:05 borsagundem.com

Küresel borsalar ilk çeyrekte oldukça etkileyici bir performans gösterdi. Uzmanlar ralliye katılmak kadar rallinin karşısında durmanın da tehlikeli olduğunu belirtiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsasındaki ralli olağanüstü bir hızla ilerliyor. Bazı yatırımcılarsa bu hızla giden trenin bir kazaya uğrayıp uğramayacağından endişeleniyor.

Amerikan borsalarının gösterge endeksi S&P 500 yılın ilk çeyreğinde %10’luk bir getiri sağladı. Endeks geçen yılın son çeyreğinde de %11’lik bir yükseliş kaydetmişti. Almanya’nın DAX ve İtalya’nın FTSE MIB endeksleri gibi birkaç Avrupa endeksi de yerel para birimi cinsinden bu performansı yakalayabilir ve hatta geçebilir durumdaydı. Japonya borsalarındaki ralli de ilk çeyrek boyunca tüm hızıyla devam etti. İngiltere’nin FTSE 100 Endeksi bile %3’lük daha sınırlı bir yükseliş gösterse de ilk çeyrekte tüm zamanların en yüksek seviyesine yaklaştı.

Financial Times yazarı Katie Martin ABD borsalarındaki yükselişin ölçeğine ve piyasa hacminin büyüklüğüne de dikkat çekti. Zira Apple tek başına DAX Endeksi’nin iki katı büyüklüğünde piyasa hacmine sahip. Bu da önemli olanın Piyasa hacmi olduğunu gösteriyor. Üstelik Martin’e göre ABD borsalarındaki ralli durdurulamaz gözüküyor.

Goldman Sachs büyük sermayeli hisse senetlerine olan talebin hız kesmeden devam etmesi durumunda S&P 500 Endeksi’nin 6.000 puana kadar yükselmesinin makul olduğunu belirtiyor. Bu endeksin mevcut konumundan %14 yükselebileceği anlamını taşıyor. Bankanın temel öngörüsü bu değil. Ancak Wall Street devinin 5.200 puanlık hedefi halihazırda geçilmişken Goldman Sachs ABD Hisse Senetleri Baş Stratejisti David Kostin söz konusu öngörüyü “süper boğalar” için potansiyel bir taslak olarak ortaya koyuyor.

Londra merkezli Russell Investments’ın Baş Yatırım Stratejisti Andrew Pease hisse senetleri için yorumunda, “Tuhaflık devam ediyor” ifadesini kullandı. “İşlerin değişme biçimi garip” diyen Pease, ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz indirimlerine ilişkin piyasa beklentilerinin değişmesinin borsaların performansı üzerinde hiçbir iz bırakmadığına dikkat çekti. Zira yatırımcılar yılın başında altı faiz indirimi beklerken şimdiyse bu beklentilerini üçe düşürdü.

Pease, piyasaların nereye gittiğine dair daha karamsar bir görüşe sahip para yöneticilerinin giderek daha fazla pes ettiğini belirtiyor. Bu da borsaların çok fazla ileri gidip gitmediğini merak edenlerin sinirlerini bozuyor. Ancak, çok sayıda emeklilik fonu harekete geçmeyi talep edecek kadar yüksek sesle endişelerini dile getirmiyor. Pease, "Şu anda güçlü bir görüşe sahip olmak zor" açıklamasında bulundu.

Andrew Pease piyasalardaki ralli havası için, “Ya son ayı piyasası yükseldiğinde, ki bu henüz gerçekleşmedi ya da piyasa yeni bir veri ile sallandığında sona erecek ve bu biraz zaman alabilir” ifadelerine yer verdi.

Fransız varlık yönetimi firması Edmond de Rothschild da benzeri yönde bir fikre sahip. Rotschild son zamanlarda öz sermaye risklerini ortalamalara göre biraz daha düşük bir ağırlığa indirdi. Aile yatırım firmasının baş yatırım sorumlusu olan Benjamin Melman, "Riski azaltmak için acil bir durumda değildik” açıklamasında bulundu. Ancak, piyasanın ABD'de yükselen enflasyon belirtilerini görmezden gelme istekliliği karşısında "şaşkın" olduklarını da belirtiyor. Melman Amerikan istisnacılığının piyasalardaki hakimiyetini "kabarcıklı bir ortam" olarak adlandı.

Rothschild’in 15 yıldır küresel teknoloji hisselerine odaklanan bir diğer baş yatırım sorumlusu Jacques-Aurélien Marcireau ise, “ABD’deki yatırımcılar Amerikan teknoloji sektörünün rakibi olmadığını düşünüyor. Avrupalı yatırımcılarsa daha fazla endişeli” açıklamasında bulundu.

FT yazarına göre ikilem oldukça açık: Gerek profesyonel gerekse de bireysel yatırımcılar trendin yanlarında olduğuna karar verebilir ve içgüdülerini takip edebilir. Ya da rallinin gözyaşlarıyla biteceği konusunda kahramanca bir çağrıda bulunabilir ve piyasalarda olası düşüşlere yönelik bahse girebilir. Ancak ikinci seçenek yanlış çıkması halinde özellikle acı verici olacak bir bahis gibi gözüküyor.

Faiz indirimi beklentisi: ABD endeksleri yukarı yönde

 

Wall Street’te halka arz coşkusu kriz getirir mi?

 

Wall Street’te rallinin kaderini istihdam verileri belirleyecek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • HASAN HÜSEYİN KARTAL01 Nisan 2024 18:14

    ne oldu da bizim borsadaki hisse senetlerinden bazıları 2400 kata kadar yükseldi ....Hızlı giden atın boku seyrek olur.