E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street faiz indirimi olmasa da borsada yükselişten emin---

Wall Street faiz indirimi olmasa da borsada yükselişten emin

Wall Street faiz indirimi olmasa da borsada yükselişten emin
29 Nisan 2024 - 10:49 borsagundem.com

Wall Street’in en saygın isimleri, borsadaki yükselişin faiz indirimine ihtiyaç duymadan devam edeceği görüşünde.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street boğaları ABD hisse senedi piyasalarındaki yükselişin, Fed faiz indirimine gitmese bile devam edebileceğini söylüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, güçlü küresel ekonomik büyüme, Fed'in bu yıl faiz oranı indirimlerine ilişkin bahisler tamamen terk edilse bile, rekor kıran yükselişi sürdürmek için hisse senetlerine yeterli desteği sunabilir.

Yatırımcılar ikilemde

Bloomberg’den Sagarika Jaisinghani ve Alexandra Semenova’nın haberine göre, S&P 500 Endeksi için Kasım ayından bu yana en iyi haftanın endeksi Mart ayındaki rekor seviyelerine doğru itmesinin ardından, yatırımcılar bu ayın başlarında görülen zayıflığın yalnızca bir anlık bir düşüş mü yoksa gecikmiş politika gevşemesinin piyasayı yeniden düşüşe mi geçirdiği konusunda çetin bir ikilemle karşı karşıya kaldı.

Bazı yatırımcılar, cevabın, yıllar boyunca mevcut seviyelerde seyreden faiz oranlarına rağmen hisse senetlerinin değerinin üç kattan fazla arttığı 1990'lardaki piyasa yapısında yattığını söylüyor. O zamanlar güçlü ekonomik büyüme, hisse senetlerinin parıldaması için bir alan sağlıyordu ve bu noktada küresel görünüm daha belirsiz olsa da borsayı ileriye taşıyacak yeterli ivme hala mevcut.

Martin Currie Fon Yöneticisi Zehrid Osmani, “Bu yıl neden daha az faiz indiriminin olduğu bir senaryoda olabileceğinizi değerlendirmelisiniz. Eğer bu, bir ekonominin beklenenden daha sağlıklı olmasıyla ilgiliyse, bu, hisse senedi piyasalarındaki tipik değişken tepkilerin ardından yükselişi destekleyebilir” diyor.

Nisan ayı durgun geçti

Geçen haftaki kazanımlardan önce, politika gevşemesine ilişkin ilk beklentilerin 2023'ün son aylarında ABD ve Avrupa hisse senedi piyasalarında rekor kıran yükselişleri başlatmasının ardından hisse senetleri Nisan ayı boyunca nefes aldı.

Yatırımcıların bu yıl Ocak ayının başında en az altı adet 25 baz puanlık Fed faiz indirimi beklentisi, ABD enflasyonunun yüksek kalması nedeniyle o zamandan bu yana yalnızca bire geriledi ve bu durum, uzun süreli kısıtlayıcı politikanın ekonomi ve şirketlerin kazanç potansiyeli üzerinde baskı yaratacağı yönündeki endişelere yol açtı.

Artan jeopolitik riskler ve küresel seçimlerin sonucuna ilişkin belirsizlik de volatilitenin artmasına neden oldu ve piyasanın daha sert bir bozgunla karşılaşması durumunda koruma sağlayacak hedge'lere olan talebi artırdı.

Yine de küresel ekonomiye olan güven, esas olarak ABD'deki büyüme ve Çin'deki son toparlanma işaretlerinin desteğiyle bu yıl güçlendi. Benzer şekilde, Uluslararası Para Fonu bu ay küresel ekonomik genişleme tahminini yükseltirken Bloomberg anketi, Euro Bölgesi büyümesinin 2025'ten itibaren toparlanmasının beklendiğini gösteriyor.

Roundhill Investments CEO'su David Mazza, son ekonomik veriler ABD'nin ekonomik büyümesinde son çeyrekte keskin bir düşüş olduğunu yansıtırken bu rakamların ‘temkinli bir şekilde’ ele alınması gerektiğini, zira bu rakamların normalde dirençli olan talebi gizlediğini söylüyor. Mazza, “Net nette, yükseliş eğilimine dönmek için hala faiz indirimlerine ihtiyacımız olmadığına inanıyorum ancak bunun daha zorlu olacağını düşünüyorum” diyor.

Aşırı yoğunlaşma

İlk çeyrekte tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşan yükselişin ardından S&P 500 Endeksi için kısa vadeli bir geri çekilme sağlıklı görünüyor. Bloomberg tarafından derlenen verilere göre, 1991 ile 1998 yılları arasında endeks yeni bir yükselişe geçmeden önce birçok kez yüzde 5'e kadar geriledi ancak yüzde 10 veya daha fazla bir düzeltme yapmadı.

Karşılaştırmanın bir eksikliği endeksin şu anda 1990'lara göre çok daha büyük bir yoğunlaşmaya sahip olmasıdır. Mevcut ilk beş hisse senedi olan Microsoft, Apple, Nvidia, Amazon ve Meta'nın tümü teknoloji sektöründen olup piyasa değerinin neredeyse dörtte birini oluşturarak endeksten ayrılıyor. Bu da endeksi keskin dalgalanmalara karşı savunmasız bırakıyor.

İyi haberler

Yine de hisse senetleri için iyiye işaret olan başka faktörler de bulunuyor. BMO Capital Markets tarafından yapılan bir analiz, S&P 500 getirilerinin daha yüksek getirilerle ilişkili olma eğiliminde olduğunu gösteriyor. Analiz, 1990'dan bu yana endeksin 10 yıllık Hazine tahvili getirisi yüzde 6'nın üzerinde olduğunda neredeyse yüzde 15'lik ortalama yıllık kazanç elde ettiğini, buna karşın getiri yüzde 4'ün altında olduğunda ise yüzde 7,7'lik bir getiri elde ettiğini ortaya koyuyor.

BMO'nun baş yatırım stratejisti Brian Belski, paylaştığı notta, “Düşük faiz oranları yavaş ekonomik büyümeyi yansıtabileceğinden ve bunun tersi de geçerli olabileceğinden, bu bizim için anlamlı” diye yazıyor.

Geçen hafta 10 yıllık Hazine tahvil getirileri, sınırlı politika gevşemesi beklentileri nedeniyle yüzde 4,74 ile yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Ekonomi borsayı destekleyecek

Mevcut kazanç sezonunun ilk sonuçları, ABD şirketlerinin yaklaşık yüzde 81'inin yüksek faiz oranları ortamında bile beklentilerin üzerinde performans gösterdiğini gösteriyor. Bloomberg Intelligence (BI) tarafından derlenen verilere göre, ilk çeyrek kazançları, sezon öncesi tahmin olan yüzde 3,8'e kıyasla bir yıl öncesine göre yüzde 4,7 oranında artma yolunda ilerliyor.

BI tarafından derlenen veriler, analistler S&P 500 kârının geçen yılki yavaş büyümenin ardından 2024'te yüzde 8 ve 2025'te yüzde 14 oranında artmasını bekliyor.

Morgan Stanley Investment Management Portföy Yöneticisi Andrew Slimmon, 2024'te sıfır faiz indirimi olması durumunda kazanç tahmininin gelecek yıl daha da yüksek olabileceğini söylüyor. Bloomberg’e yaptığı açıklamada Slimmon, “Piyasanın bu tahminleri hisse senetleri için yukarı yönlü hareketi doğruluyor” diyor.

Bank of America stratejisti Ohsung Kwon, büyüyen bir ekonominin faiz indirimleri olmasa bile hisse senetlerini desteklemeye devam edeceğini belirtiyor ve bu varsayım için en büyük tehlikenin, enflasyon yüksek kalırken ekonominin yavaşlaması olacağını söylüyor. Kwon, “Ekonomideki ivme nedeniyle enflasyonun yapışkan olması hisse senetleri için mutlaka kötü bir durum değil ama stagflasyon öyle” şeklinde konuşuyor.

Algoritma şahin Fed sinyali verdi

 

Küresel piyasalarda gözler Fed'e çevrildi

 

Piyasaların faiz indirimi beklentisi Eylül’e ertelendi

 

Mark Spitznagel: Fed’in olası faiz indirimi borsada çöküşün fitilini ateşler

 

Fed ya da jeopolitik riskler boğa piyasasına engel değil

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)