E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBilançolar, FED, istihdam… Wall Street’te kritik hafta---

Bilançolar, FED, istihdam… Wall Street’te kritik hafta

Bilançolar, FED, istihdam… Wall Street’te kritik hafta
29 Nisan 2024 - 11:34 borsagundem.com

ABD borsaları yoğun bir gündemin olduğu bir hafta FED haftasına giriş yapıyor. Yatırımcılar dev şirketlerin bilançolarına ve FED’in faiz politikasına dair yeni açıklamalara odaklandı.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

‘Muhteşem Yedili’ hisselerindeki aşırı dalgalanmalar bir kez daha ABD borsalarındaki volatilitenin itici gücü haline geldi. ABD Merkez Bankası’nın (FED) sahneye çıkması ve Wall Street’in dev sermayeli teknoloji şirketlerinin bilançolarına hazırlanması ise içerisinde bulunduğumuz haftayı çok daha kritik hale getiriyor.

ABD borsaları geçtiğimiz haftayı moralli kapattı. Cuma günü S&P 500 ve Nasdaq endeksleri kasım başından bu yana en iyi haftalık performansını gerçekleştirdi. Alphabet’in beklentileri aşan bilançosu sonrasında cuma günü %10 yükselmesi dev sermayeli şirketlerin önceki seanslarda kaydettiği önemli bir satış dalgasının ardından toparlanmasına yardımcı oldu.

Bir gün öncesinde ise Dow Jones Endeksi yaklaşık 700 puan düşmüştü. Yatırımcılar sosyal medya devi Meta’nın ılımlı bilanço rehberliği, beklentilerin altında kalan gayrisafi büyüme rakamları ve enflasyonun kalıcılığına dair işaretler nedeniyle baskı altında kalmıştı.

MarketWatch’un haberine göre Macquarie’nin Küresel Döviz ve Faiz Stratejisti Thierry Wizman hisse senetlerinin son iki ayda ABD tahvil getirileri karşısında ciddi bir sıçrama kaydettiğini kabul ediyor. Ancak baş stratejist piyasalardaki son oynaklığın dev sermayeli hisse senetlerinin bilançolarında olası bir yavaşlamaya dair artan endişeleri paylaştığını da sözlerine ekliyor.

Wizman Alphabet ve Microsoft’tan gelen güçlü bilanço raporlarıyla cuma günü itibariyle piyasalardaki endişelerin önemli bir kısmının ortadan kalktığını söyledi.

Baş stratejist, “Eğer bilanço raporlarından destek almaya devam ederseniz, faiz oranları konusunda neler olup bittiğini tamamen yok sayabilirsiniz” ifadelerine yer verdi.

Borsagundem.comun derlediği bilgilere göre içerisinde bulunduğumuz hafta ise oldukça kritik gelişmelere gebe. Wall Street salı günü açıklanması beklenen Amazon’un bilanço raporuna hazırlanıyor. Çarşamba günü ise FED’in kritik faiz kararı piyasaların gündeminde olacak. Perşembe günü bilanço sezonunda Apple’ın sahneye çıkması bekleniyor. Cuma günü ise ABD enflasyon verileri için kritik olan nisan ayı istihdam raporu yayınlanacak.

MW haberinde SoFi Yatırım Stratejisi Başkanı Liz Young ilk çeyrek bilançoları hakkında, “Dev sermayeli teknoloji şirketlerinin gelmesine ihtiyacımız vardı” diyor.

Young, yatırımcıların "kısa vadeye fazlasıyla odaklanmış" olmalarının önümüzdeki haftanın en kritik değişkeni olduğunu söyledi. Baş stratejiste göre faiz indirimlerine giden daha net bir yol ortaya çıkana bu faktör borsaları etkilemeye devam edecek.

Mevcut piyasa ortamının değişkenliğine dikkat çeken Young, “Kırbaç darbesi gibi hissettiriyor. Yatırımcılar normal bir piyasadan daha fazla kısa vadeli dalgalanma olacağının farkında olmalı” ifadelerine yer verdi.

FED toplantısı yatırımcıların odağında

ABD Merkez Bankası’nın hafta içerisindeki toplantıda politika faizlerini düşürmesi beklenmiyor. Ancak yatırımcılar enflasyonun %2’lik hedefin üzerinde kalmasına ilişkin FED yönetiminin yorumlarına dikkat kesilecek.

Yatırım danışmanlığı firması CBIZ’in Baş Yatırım Sorumlusu Anna Rathbun FED’in %2’lik enflasyon hedefine bağlı kalması halinde iki arada bir derede kalacağı uyarısında bulundu.

ABD enflasyonu cuma günü açıklanan bireysel tüketici harcamaları (PCE) verilerine göre mart ayında yeniden yükselişe geçti. Göstergeler enflasyondaki yavaşlama eğiliminin durduğunu gösteriyor. FED’in en çok tercih ettiği enflasyon göstergesinde göre geçen ay ABD enflasyonu bir yıl öncesine göre %2,7 yükseldi. Gıda ve enerji fiyatlarının dışarıda tutulduğu çekirdek enflasyondaki yükselişse %2,8 seviyesindeydi.

Rathbun FED politikalarına ilişkin açıklamasında, "%2'lik enflasyon hedefinde bir miktar yumuşama olursa, 2024'ün sonuna kadar en az bir indirimi için kapı açılabilir" diyor.

Yatırım danışmanlığı firması Brown Advisory’nin küresel sabit gelir birimi eş başkanı olan Chris Diaz, bu yılın başındaki faiz indirimi beklentilerine değinerek, “Powell’ın politika değişikliği beklentilerinde fazla ileri gittiğini düşünüyorum. Bugün size enflasyonun altı ay sonra nerede olacağını yüksek düzeyde bir güvenle bildiğini söyleyen hiç kimse dürüst davranmıyordur. Rakamlar çok fazla hareket ediyor ve her alanda şaşırtıyor” açıklamasında bulundu.

FED’in enflasyonla olan mücadelesinde cuma günü açıklanacak istihdam raporu da kritik bir gösterge niteliği taşıyor. Wall Street Journal’ın anketlerine göre ekonomistler ABD ekonomisinin mart ayındaki 300 bin istihdamın ardından nisan ayında 250 bin yeni istihdamın görülmesini bekliyor. İşsizlik oranınınsa %3,8’de sabit kalması öngörülüyor.

Yumuşak iniş planı sallantıda

Enflasyonun %3 civarında sıkışıp kalması Wall Street’teki ağır topların enflasyonun kontrol altına alındığı düşüncesini sorgulamasına neden oldu.

JPMorgan CEO’su Jamie Dimon geçen hafta ABD ekonomisinin bir resesyondan kaçınması konusunda diğerlerinden daha az iyimser hissettiğini söyledi. Dimon birkaç hafta önce yayınladığı yıllık hissedar mektubunda enflasyon nedeniyle 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirilerinin %8 veya üzerine çıkabileceği konusunda uyardı.

Daha yüksek getiri oranları önünde sonunda ekonomiyi rayından çıkarabilir. Ancak riskli varlıklar devam eden ekonomik büyümeyi satın almış gözüküyor. ABD şirket tahvillerinde Apple ve Microsoft gibi şirketlerin ihraç ettiği tahviller ABD Hazinesi’ne göre negatif getiriyle işlem görüyor. Bu da yatırımcıların bu şirketlerin tahvillerini ABD devlet tahvillerinden daha güvenli olarak gördüğüne işaret ediyor.

Avrupa borsalarında pozitif rüzgar

 

Wall Street faiz indirimi olmasa da borsada yükselişten emin

 

Piyasalarda risk iştahı güçleniyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)