E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street’te rallinin kaderini istihdam verileri belirleyecek---

Wall Street’te rallinin kaderini istihdam verileri belirleyecek

Wall Street’te rallinin kaderini istihdam verileri belirleyecek
01 Nisan 2024 - 11:24 borsagundem.com

ABD borsaları bu hafta kritik mart ayı istihdam verilerine kilitlendi. Uzmanlar uzun bir ilk çeyrek rallisini geride bırakan yatırımcıların getirilerini sindirmeye ihtiyacı da olabileceğini belirtiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street ilk çeyreği geçen hafta oldukça güçlü bir performansla kapattı. Bu hafta borsalardaki yükselişin devam edip etmeyeceği ise ABD istihdam raporuna bağlı olacak.

ABD borsalarının gösterge endeksi S&P 500 yılın ilk üç ayında %10’un üzerinde yükseldi ve 2019’dan bu yana en iyi yıl başlangıcını gerçekleştirdi. Bu süreçte Nasdaq Bileşik Endeksi %9, Dow Jones Endeksi ise %5,5 arttı.

İşgücü piyasasına ilişkin göstergeler yeni çeyreğin ilk işlem haftasında öne çıkacak. Cuma günü açıklanacak istihdam raporunda yer alacak açık pozisyonlar ve ücret verileriyle ilgili yeni veriler ABD borsalarında haftanın en önemli manşetini oluşturacak.

İşgücü piyasasının karnesi

ABD Merkez Bankası’nın (FED) favori enflasyon göstergesi olan ve gıda, enerji gibi değişken fiyatları dışarıda tutan çekirdek Bireysel Tüketim Harcamaları (PCE) endeksi geçen hafta açıklanan verilere göre şubat ayında %0,3 yükseldi.

San Francisco FED konferansında, FED Başkanı Jerome Powell, son verileri "görmek istediklerimiz doğrultusunda" olarak nitelendirdi ve iş piyasasının ve ekonominin şu anda güçlü olduğunu söyledi. Powell, "Bu tablo, faiz indirimleri için acele etmemize gerek olmadığı anlamına geliyor" dedi.

Önümüzdeki hafta, ekonominin bu gidişatının devam edip etmeyeceğine odaklanılacak. FED yönetimi ABD ekonomisini resesyona düşürmeden enflasyonu %2 seviyesine geri döndürmeyi hedefliyor. Dolayısıyla FED yönetimi bir gerekliliğe dair işaretler görene kadar politika faiz oranlarını yüksek tutmak isteyebilir.

Bloomberg'den alınan verilere göre, Mart ayı istihdam raporunun geçen ay ABD ekonomisine 216.000 tarım dışı bordrolu istihdam eklendiğini ve işsizliğin %3,8'e düştüğünü göstermesi bekleniyor. Şubat ayında ABD ekonomisi 275.000 yeni istihdam eklerken, işsizlik oranı %3,9'a ulaşmıştı.

Ekonomistler büyük ölçüde güçlü istihdam piyasası hikayesinde herhangi bir değişim öngörmüyor.

YahooFinance’in haberine göre, Jefferies Baş Ekonomisti Thomas Simons liderliğindeki ekonomi ekibi konuyla ilgili yayınladıkları bir araştırma notunda, "Cuma günkü istihdam raporunda, istihdam rakamlarının son birkaç ayın güçlü ivmesini devam ettirmesini bekliyoruz. Revizyonlar son zamanlarda aşırıydı ve bordroların bileşimi 2023 boyunca olduğundan daha az cesaret vericiydi. Ancak işgücü piyasası verileri çevresinde istihdam büyümesinin uçurumdan düşeceğini iddia etmek için yeterli kanıt görmedik" açıklamasında bulundu.

Rallinin ‘sindirilmeye’ ihtiyacı olabilir

Borsalarda bazı göstergeler riskli yatırımlar için hâlâ alan olduğunu işaret ederken diğerleri ise piyasaların rallide bir molaya ihtiyacı olduğunu gösteriyor.

Citi’nin hisse senedi stratejileri ekibi yatırımcı duyarlılığını ölçmek için 11 farklı girdi kullanan Levkovich Endeksi’ni takip ediyor. Endeks mevcut boğa piyasası rallisi sırasında ilk kez ‘öfori’ noktasına ulaştı.

Citi ABD Hisse Senedi Stratejisti Scott Chronert, müşterilere gönderdiği bir notta, diğer faktörlerin yanı sıra borç marjlarında artışların ve piyasalardaki açığa satış faaliyetlerindeki yükseltmenin endeksteki aşırı coşkuyu tetiklediğini yazdı. Tipik olarak, bu tetikleyiciler, Chronert'e göre S&P 500ün daha düşük bir getiri sağlaması ihtimaliyle uyumlu. Ancak Chronert endeksin "kısa vadeli bir zamanlama aracı olarak tasarlanmadığı" konusunda uyardı.

Borsaların geri çekilmesi ihtimaline ilişkin konuşan Chronert, "Borsalardaki getirileri yavaşlatmak için hâlâ başka bir katalizöre ihtiyaç duyulabilir. Yorgunluk yeterli olmayabilir” dedi.

Chronert, yıl boyunca kaydedilen ralliye rağmen endeksin çok daha fazla yapıcı konumda olduğunu söyledi ve yakında piyasalar için bir "sindirim" döneminin beklenebileceğini öngördü.

Borsa uzmanı "Bir tür duygu peşinde koştuğunuzu kabul etmelisiniz. Verilerde gördüğümüz açık bir FOMO, geride kalma korkusu, ile devam eden bir dinamik var. Şu anda ne kadar agresif olmamız gerektiği konusunda biraz daha dengeli davranmaya çalışıyoruz” açıklamasında bulundu.

Chronert geri çekilme öngörüsü için, “Bu büyük hikayenini bittiği anlamına gelmez. Sadece temel göstergelerin fiyat hareketine dönüşmesinin biraz zaman aldığına saygı duymanız gerektiği anlamını taşır” dedi.

Emtia piyasasında 'şahin' yükseliş

 

Borsa rallisi uzun vadeye yayılacak mı?

 

Altın fiyatlarında rekor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)