E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımcılar nakit üreten bu şirketlere yöneliyor---

Yatırımcılar nakit üreten bu şirketlere yöneliyor

Yatırımcılar nakit üreten bu şirketlere yöneliyor
21 Kasım 2022 - 15:48 borsagundem.com

Genel olarak köklü şirketlerde rastlanan serbest nakit akışı gücü, yatırımcıların iştahını kabartıyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Piyasalara yılbaşından bu yana hakim olan güvensizlik ve belirsizlik hissi yatırımcıların serbest nakit akışı güçlü şirketlere yönelmesine neden oluyor. Genellikle köklü şirketlerde rastlanan serbest nakit akışı gücü, o şirketin finansal sağlığı hakkında da çok şey söylüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, önemli miktarda nakit üreten şirketler yatırımcılar için birçok avantaj sunuyor. Bu avantajlar arasında yüksek büyüme fırsatı, hisse geri alma potansiyeli ve temettü ödemeleri başı çekiyor.

Yatırımcılar için birçok avantaj sunuyor

TalkMarkets’tan Derek Lewis’in haberine göre, yatırımcılar, güçlü serbest nakit akışına sahip şirketlere odaklanmayı seviyor. En basit ifadeyle, serbest nakit akışı, bir şirketin işletme maliyetleri ve sermaye harcamaları için ödeme yaptıktan sonra elinde tuttuğu toplam nakit anlamına geliyor.

Serbest nakit akışı, bir şirketin finansal sağlığı hakkında da birçok şey söylüyor. Bir şirketin yüksek serbest nakit akışına sahip olması, yatırımcılar için daha fazla büyüme fırsatı, daha yüksek hisse geri satın alma potansiyeli, istikrarlı temettü ödemeleri ve herhangi bir borcu kolaylıkla silme olanağı anlamına geliyor.

Genel olarak, serbest nakit akışı gücü sergileyen şirketler köklü şirketler oluyor. Bu şirketlerin iş operasyonları son derece başarılı şekilde yürütülüyor ve bunlar elbette hemen her yatırımcının aradığı avantajlar olarak öne çıkıyor.

Güncel veriler doğrultusunda bakıldığında, önemli miktarda nakit üreten üç şirket; Visa, UnitedHealth Group ve Exxon Mobil, yatırım yapacağı şirketlerde nakit akışı gücü arayan yatırımcılar için dikkate alınabilir. Üç hisse senedinin yılbaşından bugüne kadarki performansına ise daha yakından bakmak gerekiyor.

ExxonMobil

Dünyanın en büyük halka açık enerji şirketlerinden biri olan ABD merkezli petrol ve gaz kuruluşu ExxonMobil için analistler, kısa vadeli kazanç görünümü konusunda son zamanlarda yükseliş eğilimi tarafında yer alıyor. Bu da hissenin bir süredir değer kazanmasına yardımcı oluyor.

Son çeyrekte, Exxon’un serbest nakit akışı, yüzde 5,5'lik ardışık bir artışı ve yıl bazında da yüzde 100'lük daha da etkileyici bir artışı yansıtarak 18,3 milyar dolara ulaşmış durumda. Şirketin serbest nakit akışı, 2020 yılında görülen en düşük seviyelerinden belirgin toparlanma gösteriyor.

Ayrıca Exxon, yıl bazında yüzde 48'lik gelir artışına ek olarak yüzde 160'a çıkacağı tahmin edilen kazançlarla ilham verici bir büyüme potansiyeli taşıyor. Yine de, şirketin büyüme ivmesi üçüncü çeyrekte yavaşlıyor ve kazanç ve gelirin sırasıyla yüzde 22 ve yüzde 9,7 oranında azaldığı belirtiliyor.

Visa

Visa, finansal kurumlara ve ticari müşterilere ödeme hizmetleri (öncelikle yetkilendirme, takas ve mutabakat) sağlayan bir ödeme teknolojisi şirketi olarak tüm dünyaca tanınıyor. Visa, son çeyreğinde yüzde 11'lik bir artış ve yıl bazında yüzde 48'lik sağlam bir değişimle 5,6 milyar dolarlık serbest nakit akışı bildiriyor.

Şirketin yıllık temettü oranı, sektör ortalaması olan yüzde 1’in biraz altında, yüzde 0,8 seviyelerinde seyrediyor. Getiri, sektör ortalamasından daha düşük olsa da, Visa'nın yüzde 15'lik beş yıllık temettü büyüme oranı, bu boşluğu büyük ölçüde doldurmaya yardımcı oluyor.

Şirket, art arda 11 çeyrekte kazanç ve gelir beklentilerini aşarak, üç aylık sonuçlarıyla sürekli olarak yatırımcıları etkilemeyi başarıyor. Son verilere göre Visa, kazanç beklentilerini yüzde 3,8 ve gelir tahminlerini de yüzde 3,1 oranında aşmayı başarıyor.

UnitedHealth

UnitedHealth, sağlık bakım kuruluşları, hizmet noktası planları, tercihli sağlık organizasyonları ve yönetilen hizmet başına ücret programları dahil olmak üzere çok çeşitli sağlık ürünleri ve hizmetleri sağlıyor.

Son birkaç aydır analistler, UnitedHealth’in mevcut ve gelecek mali yılıyla ilgili kazanç görünümlerinde yükseliş göstererek hissenin yukarı yönlü seyrine katkıda bulunuyor.

En son verilere göre, UnitedHealth’in serbest nakit akışının, art arda yüzde 180'lik devasa bir artış ve yıl bazında yüzde 150'lik bir yükselişi yansıtarak 17,8 milyar dolara ulaştığı görülüyor.

UnitedHealth'in yüzde 1,3'lük mevcut yıllık temettü getirisi, sektör ortalamasının altında seyrediyor. Yine de, Visa'ya benzer şekilde, UnitedHealth'in de beş yıllık yüzde 17,5'lik yıllık temettü büyüme oranı bu açığı kapatıyor.

Microsoft ve Apple

Her ne kadar son dönemin kaybedeni olsalar da, teknoloji şirketlerinden vazgeçemeyenler için Microsoft ve Apple dahil olmak üzere, alandaki birkaç şirket de ilham verici nakit akışına sahip şirketler olarak öne çıkıyor. Apple'a dair son verilerde, serbest nakit akışı, yıl bazında yüzde 22,7'lik bir artışla 20,8 milyar dolara ulaşmış gözüküyor. Microsoft'a dair son verilerde ise serbest nakit akışının, yıllık bazda yüzde 9'luk bir düşüşle 16,9 milyar dolar olduğu bildiriliyor.

Sonuç olarak, serbest nakit akışı gücüne sahip bir şirket, büyüme fırsatları anlamında bir çeşit özgürlüğe sahip kabul ediliyor. Sürekli olarak temettü dağıtabiliyor ve borcu kolayca ödeyebiliyor. Yatırımcılar da potansiyel yatırım seçeneklerini araştırırken, serbest nakit akışı üreten şirketlere ciddi şekilde dikkat ediyor.

ABD'li petrol şirketlerinin nakit akışı h artacak

 

Black Friday öncesi gözler tüketici hisselerinde

 

Kurumların günlük hisse önerileri (21 Kasım 2022)

 

Banka sektörü hisseleri öne çıkıyor

 

Hacmin yüzde 24'ü beş hissede

 

Yatırımcı ilgisinin arttığı 10 hisse (21/11/2022)

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)