E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBlack Friday öncesi gözler tüketici hisselerinde---

Black Friday öncesi gözler tüketici hisselerinde

Black Friday öncesi gözler tüketici hisselerinde
21 Kasım 2022 - 13:25 borsagundem.com

Yılın en önemli alışveriş dönemi yaklaşıyor. Yatırımcılar, yavaşlayan enflasyondan da cesaret alarak tüketim sektörü hisse senetlerine odaklanıyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yılın en popüler alışveriş günü yaklaşıyor. ‘Muhteşem Cuma’ olarak da bilinen ‘Black Friday’, ABD’de alışverişin en yoğun olduğu günlerin başında geliyor. Yüksek indirimlerle tüketiciyle buluşan ürünler, müthiş bir tüketim çılgınlığının da göstergesi sayılıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ancak mevcut ekonomik durum yılbaşından bu yan hiç iç açıcı gözükmüyor. Yüksek enflasyon yavaşlama işaretleri verse de insanların yaşam maliyetleri oldukça yüksek seyrediyor. Bu durumun Black Friday’i nasıl etkileyeceği merak edilirken, yatırımcılar da bu belirsizlik üzerine borsalarda belli hisse senetlerine yönelmeyi tercih ediyor.

Endeks ortalamasının iki katı düşüş

Reuters’tan David Randall’ın haberine göre, Black Friday öncesinde yatırımcılar ABD tüketim sektörü hisse senetlerine odaklanıyor. Yılın en önemli alışveriş dönemi yaklaşırken, bazı ABD'li yatırımcılar, enflasyonun düşmeye devam etmesi ve perakende satışların güçlü kalması durumunda, kötü giden tüketim sektörü hisse senetlerinin anlamlı getiriler sağlamasını bekliyor.

Oysa Amazon, Tesla ve perakendeci Target'a kadar geniş bir hisse senedi gamını içeren ​​ABD tüketim sektörü hisse senetleri, S&P 500 Endeksi’nin kötü performansıyla birlikte, bir önceki yıla kıyasla yıl içinde yaklaşık yüzde 33 düşerek artan fiyatlar altında eziliyor. Bu oran, Endeks bazında ise yüzde 17 olarak gerçekleşiyor. Bu fark bile tüketim merkezli Hisse senetlerinin, genel ortalamanın neredeyse iki katı kadar kötü performans sergilediğini gösteriyor.

Yine de son enflasyon verileri, ABD enflasyonunun beklenenden güçlü perakende harcamalar karşısında gerileyebileceğine dair işaretler gösteriyor. Bu da ekonominin bir durgunluktan kaçınabileceği veya yalnızca hafif bir gerileme yaşayabileceği konusunda yatırımcılarda temkinli bir iyimserlik yaratıyor.

Geleneksel olarak yılın en büyük alışveriş günlerinden biri olan ve 25 Kasım tarihinden gerçekleşen Black Friday, yatırımcılara tüketicilerin cüzdanlarını ne ölçüde açtıklarına dair daha fazla fikir verebiliyor. Piper Sandler analisti Edward Yruma, “Tüketicilerin gerçekte ne kadar güçlü olduğuna dair bazı soru işaretleri var. Bu nedenle bu zorlu bir alışveriş sezonu olacak” diyor. Yruma, “Yatırımcılar şimdiye kadar harcama yapmamak için kendini fazlasıyla tutan tüketicilerin gücüne odaklanmış durumda” şeklinde konuşuyor.

Tüketicilerin harcamalarını geri çekmekten başka çaresi kalmayacak

Dünyanın en büyük çevrimiçi perakendecisi Amazon, 27 Ekim'de ‘insanların bütçeleri kısıtlı’ olduğu için daha yavaş bir büyümeye hazırlandığını açıklarken, şirketin enflasyon nedeniyle tüketici davranışlarındaki talebi azaltan ‘dramatik değişiklikler' konusunda uyarmasının ardından hisse senetleri düşüş yaşadı. Şirketin hisseleri yılbaşından bugüne sırasıyla yüzde 29,6 ve yüzde 43,5 oranlarında değer kaybetti.

Morgan Stanley ekonomistleri Cuma günü yatırımcılarla paylaştıkları bir notta, “Tüketici bu yıl bir güç kaynağı oldu, ancak faiz oranları yükselmeye devam ettikçe ve iş gücü piyasası yavaşladıkça, tüketicilerin harcamalarını geri çekmekten başka çaresi kalmayacak” dedi. Bankanın analistleri, tüketici takdirine bağlı sektöre ağırlık vermeme yönünde görüş bildiriyor.

Perakendeciler, oteller ve restoranlar

Ancak diğerleri, potansiyel bir ekonomik gerileme karşısında bile tüketici takdirine bağlı hisselerde yükselişe devam etmek için nedenler görüyor. Leuthold Group Baş Yatırım Stratejisti Jim Paulsen, “Resesyon korkuları bu grup için çok değerli. Şayet resesyon hafif olursa, bu hisseler çok iyi iş çıkaracak” şeklinde görüş bildiriyor. Paulsen, perakendecilerin, otellerin ve restoranların önümüzdeki yıl sektörün geri kalanından daha iyi performans göstereceğini öngörüyor.

Yine de, tüketici gücüne dair işaretler, enflasyonla mücadele eden Fed için bir kırmızı bayrak anlamına gelebilir ve bu, Fed’in bu yıl piyasaları baskı altına alan ve risk iştahını azaltan para politikası sıkılaştırmasını ilerletme gerekçesini güçlendirebilir.

Independent Advisor Alliance Baş Yatırım Yetkilisi Chris Zaccarelli, tüketicilerin artan faiz oranlarından etkilenmediğine dair işaretlerin, Fed'in faiz artırım döngüsünde beklenenden daha yüksek bir zirveye yol açabileceğine inanıyor. Zaccarelli, “En kötüsünün geride kaldığından şüpheliyiz” diyor.

Kurumların günlük hisse önerileri (21 Kasım 2022)

 

Banka sektörü hisseleri öne çıkıyor

 

Hacmin yüzde 24'ü beş hissede

 

Yatırımcı ilgisinin arttığı 10 hisse (21/11/2022)

 

12 göstergesi "al" veren hisseler (21/11/2022)

 

En fazla kazandıran hisselerde F/K oranları

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bırakmak haram mı.?21 Kasım 2022 18:41

    Koltuk sevdası mi gelen birtulu gitmiyo.nezaman vazgeçer insan .koltuk için savaş çıkarmak nedir hersey koltuk için midir.

  • ALİ KODUŞ21 Kasım 2022 16:34

    CUMA GÜNÜNE ÇOK DİKKAT EDİN VE BU HAFTA HİSSE SENETLERİ KONUSUNDA HASSAS OLUN DERİM.