E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımcılar hedge fonlarından bıktı---

Yatırımcılar hedge fonlarından bıktı

Yatırımcılar hedge fonlarından bıktı
08 Şubat 2024 - 11:41 borsagundem.com

Son 10 yıldır çeşitli sebeplerle ciddi kârlar getiremeyen hedge fonu şirketleri yatırımcıların hedefinde. Geçen yıl toplamda 150 milyar dolar çeken yatırımcılar ne ayı ne de boğa piyasalarından yararlanamamaktan şikayetçi

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırımcılar boğa piyasalarından yararlanamadıkları ve düşüş dönemleri sırasında birikimlerini koruyamadıkları gerekçesiyle hedge fonlarına sırt çeviriyor. Financial Times’ın haberine göre piyasalarının en eski ve en ünlü hedge fonları 150 milyar dolarlık yatırımcı çıkışına maruz kaldı.

Nasdaq eVestment verilerine göre, iyi performans göstermesi muhtemel hisse senetlerini satın almaya çalışan ve kötü performans gösterecek isimlere karşı açığa satış pozisyonlarına geçen fonlar son 10 yılın dokuzunda ABD borsasının altında performans gösterdi. Haberde fonların büyük ölçüde merkez bankalarının domine ettiği piyasa ortamına uyum sağlamakta zorluk çektiği belirtiliyor.

Zayıf performans ve yatırımcı çıkışları Tiger Management’tan Julian Robertson, GLG’den Pierre Lagrange ve Egerton’dan John Armitage gibi yıldız hedge fonu yatırımcılarının gözden düştüğüne işaret ediyor.

Yaklaşık 1,7 milyar dolarlık varlığı yöneten hedge fonu firması Trium’un eş-CEO’su Donald Pepper, “On sene öncesinde insanlar iyi hisse senetlerini toplayan isimler hakkında konuşurdu. Hâlâ rock yıldızı gibi konuşulan TCI’dan Chris Hohn gibi bazı isimler var. Ancak artık etraflarında fazla isim kalmadı” ifadelerine yer verdi.

1949'da dünyanın ilk hedge fon yöneticisi olarak görülen yatırımcı Alfred Winslow Jones tarafından öncülük edilen hedge fonları, hem kazanan hem de kaybeden hisse senetleri üzerine yaptıkları bahisler yoluyla genel piyasa dalgalanmalarına karşı "korunmak" için tasarlandı.

HFR verilerine göre söz konusu strateji 1990’ların boğa piyasasının neredeyse her yılında çift haneli getiriler elde etti. Birçok fon dot-com balonu sırasında aşırı değerli şirketlerde açığa satış pozisyonuna geçerek güçlü kârlar elde etti. 2008 Küresel Finans Krizi sırasında Lansdowne Partners gibi fonlar zor durumdaki İngiliz bankası Northern Rock’a karşı milyonlar kazandı.

Ancak daha sonraki süreçte birçok fon merkez bankasının tahvil alımlarının ve düşük faiz oranlarının hakim olduğu piyasalarda sıkışıp kaldı. Aynı dönemde boğa piyasalarından büyük kârlar elde eden ucuz maliyetli endeks fonları da hedge fonlarını geride bıraktı.

FT analizine göre 10 yıl önce bir hedge fonuna 100 dolar yatıran bir yatırımcının şu anda ortalama 163 dolarlık birikimi bulunuyor. Ancak aynı dönemde Vanguard’ın S&P 500 Endeksini izleyen pasif endeks fonuna yapılan 100 dolarlık yatırımsa 310 dolar getiri sağlayacaktı.

Habere göre hedge fonlarına milyarlarca dolarlık yatırım yapan bir emeklilik fonu danışmanı, “Her yıl S&P’yi geçmek için bir hedge fonuna ihtiyacınız yok. Ancak zaman içerisinde, örneğin son 10 yılda endeksi yenmelerini bekliyorsunuz” açıklamasında bulundu.

Bu süreçte büyük isimlere sahip fonlar da zarar geldi. Kökleri Robertson’un firmasına dayanan ve ‘kaplan yavruları’ (Tiger cubs) olarak adlandırılan fonlar 2022’deki borsa satış dalgasında en büyük darbeyi yiyen isimlerdi.

Hedge fonu yöneticileri yıllardır aşırı düşük faiz ortamından şikayet ediyordu. Açığa satış için harika birer hedef olabilecek zayıf şirketlerin düşük faizler sayesinde daha uzun süre kredilerle ayakta kalabildiklerini ve hatta bazen hisse senetlerini yükseltebildiklerini söylüyordu. Hedge fonları kâr elde etmelerinin daha da zorlaşmasından rahatsızdı

Ancak son iki yıldır görülen keskin faiz artışları da hedge fonlarının kaderini değiştirmeyi başaramadı. 2022’deki sert borsa düşüşlerinin ardından daha güçlü şirketleri zayıfları piyasadan elemesiyle fonların yüksek getiri elde etmesi beklenirdi. Ancak fonlar geçen yıl S&P 500’deki %26,3’lük yükselişe kıyasla ortalamada sadece %6,1 yükselebildi.

Diğer hedge fonlarına yatırım yapan Man Solutions'ın dış alfa yatırımları baş yatırım sorumlusu olan Adam Singleton, düşük volatilite ve geçen yılki boğa piyasasının ardından hedge fonu yöneticilerinin kendilerini kanıtlamakta zorlandığını söyledi.

Singleton, “Daha yüksek faiz oranları, daha fazla iyi durumdaki şirketin başarılı olmasına ve zayıf durumdaki şirketin çökmesine yol açmalı. Ancak piyasaların daha çok ABD Merkez Bankası gibi para politikası yöneticilerine ve bu isimlerin neler yapacağına fazla odaklandığını düşünüyorum” dedi.

On yıldan fazla süren mazeretlerden sonra, yatırımcıların sabrı da tükeniyor. Syz Capital'in yönetici ortağı Richard Byworth, portföylerinin iki yıla yakın bir süredir hedge fonlarına yatırım yapmadığını söyledi.

Byworth “İstedikleri yüksek ücretlerle kıyaslandığında hedge fonlarının günümüzde pozisyonlarını haklı bir seviyeye çıkarmaya yakın bir yerde performans gösterdiklerini düşünmüyorum. Bu konu bu kadar basit” ifadelerine yer verdi.

 

Hedge fonları teknoloji hisselerine geri dönüyor

 

‘Muhteşem Yedili’deki 'aşırı yoğunlaşma' düşüş işareti mi?

 

Bilanço sonuçları risk algısını törpülüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)