E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWells Fargo: İş gücü piyasası zayıflıyor, sert faiz indirimleri yolda---

Wells Fargo: İş gücü piyasası zayıflıyor, sert faiz indirimleri yolda

Wells Fargo: İş gücü piyasası zayıflıyor, sert faiz indirimleri yolda
21 Şubat 2024 - 15:44 borsagundem.com

Fed’in para politikası Wall Street’in odağında olmaya devam ediyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Fed’in para politikasını bundan sonra nasıl şekilleneceği, başta yatırımcılar olmak üzere herkesin merak konusu. Faizlerin seyrinin ise ekonomik verilere göre şekilleneceği konusunda hemen herkes hemfikir.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Wells Fargo stratejisti Erik Nelson,  istihdam piyasasının zayıflamaya hazır göründüğü bir ortamda sert faiz indirimlerinin geleceğini söylüyor.

İş gücü piyasasındaki zayıflama

Insider’dan Jennifer Sor’un haberine göre, Nelson, “Fed'in sert faiz indirimleri iş gücü piyasasındaki zayıflama nedeniyle bu yılın sonlarına doğru gelebilir; bu durum muhtemelen son verilerin bazılarının gösterdiği kadar güçlü değil” diyor.

Bloomberg TV'ye konuşan Nelson, Fed'in gelecek dokuz ay içinde faiz oranlarını 100-125 baz puan düşürebileceğini tahmin ediyor. Bu, yatırımcıların veya merkez bankacılarının bu yıl önerdiğinden daha hızlı bir gevşeme temposunu yansıtıyor.

CME FedWatch aracına göre piyasalar, faiz oranlarının yıl sonuna kadar 100 baz puan düşebileceği ihtimalini yüzde 34 olarak fiyatlarken Fed yetkilileri 2024'te 75 baz puanlık faiz indiriminin masada olduğunu öne sürüyor.

Nelson, ekonomi zayıflamaya devam ettikçe kesintilerin beklenenden daha da derinleşebileceğini ifade ediyor. Nelson, “Bir katalizöre ihtiyacımız var; son güçlü verilerin sadece anlık bir mesele olduğunu gösteren bazı verilere ihtiyacımız var. Sanırım bunu başaracağız” şeklinde konuşuyor.

Nelson, olumsuz katalizörün gelecek birkaç hafta içinde ortaya çıkabileceğini ve bunun iş piyasasında açıkça görülebileceğini, bunun muhtemelen rakamların gösterdiği kadar güçlü olmayacağını söylüyor.

İşe alımlar güçlü seyrediyor

Görünüşte ABD'de işe alımlar güçlü seyrediyor. Ekonomi Ocak ayında beklenenden çok daha fazla  bir şekilde 353.000 iş ekledi. Bu arada işsizlik oranı yüzde 3,7 ile tarihin en düşük seviyesinde seyretmeye devam ediyor. Ancak Nelson, bu gücün çoğunun mevsimsel olabileceğini ve artık gelecek iş raporlarına yansımayabileceğini belirtiyor.

Nelson, “Hiçbir şekilde durgunluk halindeki bir iş gücü piyasasında olduğumuzu söyleyemem ama ayda 350.000 yeni iş eklediğimizi düşünürsek, iş gücü piyasasında bu tür bir eğilimi doğrulayan başka bir veri göremiyorum” diyor ve iş büyümesinin aslında ayda 150.000 ila 200.000 maaş bordrosu civarında olduğunu tahmin ediyor.

Yatırımcı iyimserliği hala yüksek

Nelson, “Şubat, Mart ayları gibi iş sayılarına yansıyan mevsimselliğin bir kısmının kaybolduğunu gördüğümüzde, sanırım anlatının iş gücü piyasasına geri döneceğini düşündüğümüz kadar güçlü olmadığını göreceğimizi düşünüyorum” diye ekliyor.

Diğer piyasa yorumcuları, sıkılaşan mali koşulların işletmelere zarar vermesi nedeniyle işe alım faaliyetlerinin 2024'te zayıflayabileceği konusunda uyarıda bulunuyor. İşsizlik oranı düşük olsa da Fed verilerine göre devam eden işsizlik başvuruları 1,9 milyon civarında seyrediyor. Piyasa emektarı Paul Dietrich, paylaştığı bir notta, bunun 'durgunluk seviyelerine yakın’ olarak nitelendirildiğini ve bunun ekonominin bir gerilemeye yaklaşabileceğini gösteren bir avuç göstergeden biri olduğunu belirtiyor.

New York Fed ekonomistleri, ekonominin Ocak 2025'e kadar resesyona girme ihtimalini yüzde 61 olarak görüyor.

Ancak bu riskler, hisse senetleri konusunda hâlâ iyimser olan yatırımcıların heyecanını azaltmaya yetmiyor. Yale School of Management tarafından sağlanan duyarlılık göstergesine göre, yatırımcılar, hisse senetlerinde yaklaşık 17 yılın en büyük yükselişini hissediyor ve S&P 500 Endeksi 2024 yılında, bu hislere paralel olarak rekorlar kırmaya devam ediyor.

Fed'in faizleri indirmemesi piyasaları nasıl etkiler?

 

Campbell Harvey: Fed enflasyon raporuna rağmen faizleri indirmeli

 

Atlanta Fed Başkanı Bostic'ten faiz indirimi açıklaması

 

ABD’de 6.48 trilyon dolar FED’in kararını bekliyor

 

Dallas Fed Başkanı Logan'dan faiz indirimi yorumu

 

Fed yetkililerinden faiz indirim mesajı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)