E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiCampbell Harvey: Fed enflasyon raporuna rağmen faizleri indirmeli---

Campbell Harvey: Fed enflasyon raporuna rağmen faizleri indirmeli

Campbell Harvey: Fed enflasyon raporuna rağmen faizleri indirmeli
14 Şubat 2024 - 13:44 borsagundem.com

Ters getiri eğrisi ve resesyon ilişkisinin mucidi Campbell Harvey, Fed’in enflasyon rakamlarıyla yanıltıldığını öne sürüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Popüler resesyon öngörüsünün arkasındaki isim olan Campbell Harvey, “Bu çıkmazdan kurtulmamız lazım” diyerek Fed'in enflasyon rakamlarıyla yine yanıltıldığını söylüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Duke finans profesörü Harvey, resmi veriler aksini gösterse bile Fed'in enflasyonu kontrol altına alma hedefine ulaştığını iddia ediyor.

Fed büyük bir hata yapıyor

MarketWatch’tan Aarthi Swaminathan’ın haberine göre, yaygın olarak kullanılan ve en başarılı resesyon göstergesi olarak kabul edilen ters getiri eğrisi metodunu geliştiren Profesör Campbell Harvey, Amerikan Merkez Bankası'nın enflasyon verileriyle yanıltıldığını ve potansiyel olarak büyük bir hata yaptığını öne sürüyor.

Ters getiri eğrisi göstergesini geliştiren Duke Üniversitesi'nden finans profesörü Campbell Harvey, tüketici fiyat endeksinin fiyat değişikliklerini doğru bir şekilde yansıtmadığını ve Fed'in politika kararları alırken buna güvenmemesi gerektiğini ifade ediyor ve böylesi bir hamlenin ABD ekonomisini raydan çıkarabileceğini söylüyor.

Harvey, “Benim için basit. Enflasyon zaten yüzde 2’de yani tercih edilen aralıkta. Birilerinin ‘Bekle ve ufak hamlelerle başla’ politikası, herkesin istediği yumuşak inişe giden yolda başarısız olma şansımızı büyük ölçüde artırıyor. Fed er ya da geç faiz indirimine gitmeli” diyor.

Konut piyasası verileri yanıltıcı olabilir

Dün yayınlanan Ocak ayı tüketici fiyatları endeksi raporu, kiralık evlerin ve otellerin maliyetini ifade eden barınma enflasyonunun aylık bazda yüzde 0,6 oranında arttığını yıllık bazda ise yüzde 6 oranında yükseldiğini gösterdi. Fed'in enflasyon ölçümleri, yalnızca satışa dayalı ev fiyatlarını değil aynı zamanda kiracıları olması durumunda sahibi tarafından kullanılan konutların getirebileceği kira miktarını da içeren barınma maliyetlerine ağırlık veriyor. Barınma, çekirdek TÜFE okumasının yaklaşık yüzde 40'ını temsil ediyor.

Konut maliyetlerine ilişkin özel sektör verileri TÜFE verilerinden farklı bir hikaye anlatıyor. Örneğin, Realtor.com'un baş ekonomisti Danielle Hale'e göre, Realtor.com'un kiralık ev talebi metriği, kira fiyatlarının art arda sekiz ay boyunca düştüğünü ortaya koyuyor.

Önemli olan güncel veriler

Harvey'e göre hükümetin topladığı enflasyon verileri ‘eski’ çünkü özel kaynaklardan alınan verilerin bir yıl kadar gerisinde kalıyor. Kira enflasyonunu takip eden bir şirket, ölçümlerinin kiralardaki değişiklikleri TÜFE rakamlarından birkaç ay önce gösterdiğini söylüyor.

Harvey, “Kararlarımızı verirken esas almamız gereken şey gerçek zamanlı verilerdir. Barınma enflasyonu yüzde 6 değil. Bunun yüzde 6 olduğuna inanacak kimseyi tanımıyorum” şeklinde konuşuyor.

Emlak sektörü ise TÜFE verileri karşısında şaşkın durumda. Ulusal Emlakçılar Birliği Baş Ekonomisti Lawrence Yun, yaptığı açıklamada, “Daha fazla sakinleşmeye yönelik inatçılığın en büyük kaynaklarından biri konut enflasyonunun yüzde 6 oranında artmasıdır. Daire kiralarının artık artmadığından ve tek aile kira artışlarının düşük tek haneli seviyelerde olmasından dolayı bu biraz gizemli bir durum” diyor.

Harvey, daha güncel verilere güvenmemenin para politikası ve ABD ekonomisinin yönü üzerinde önemli etkileri olacağının altını çiziyor. Fed geçen yıl faiz oranlarını artırdığında Harvey, Amerikan Merkez Bankasının güncelliğini kaybetmiş bir enflasyon göstergesine bağımlı olması nedeniyle potansiyel olarak ABD ekonomisini resesyona sürükleyebileceğini ifade etmişti. Şimdiye kadar birçok ekonomistin öngördüğü resesyon ise henüz gerçekleşmedi.

Yüksek faiz oranları büyüme için iyi değil

Fed hedef enflasyon oranını yüzde 2 olarak belirledi ancak TÜFE geçim maliyetinin son 12 ayda yüzde 3,1 arttığını gösteriyor. Harvey, “2023'teki tüm artışlar enflasyonun konfor bölgesinin dışında olmasıyla meşrulaştırıldı. Aynı hata yeniden yapılıyor ve daha yüksek faiz oranlarının ekonomik büyüme için iyi olmadığını biliyoruz” diyor ve ekliyor: “Yüksek faiz oranları sermaye maliyetini artırır, daha az yatırım anlamına gelir, daha yüksek borçlanma maliyeti anlamına gelir. Bunların hepsi büyümeye karşıdır. O halde bundan kurtulmamız gerekiyor.”

Harvey, ters getiri eğrisinin bir resesyon göstergesi olduğu fikrine öncülük eden isim olarak biliniyor. Uzun vadeli Hazine tahvilleri genellikle kısa vadeli ABD devlet borçlarından daha yüksek getiriye sahip oluyor ve bu ilişkinin tersine dönmesi, tarihsel olarak ekonomik daralmaların yani resesyonun habercisi anlamına geliyor.

Enflasyon raporu Wall Street’te moralleri bozdu

 

Wall Street'e göre piyasalar enflasyon raporuna aşırı tepki veriyor

 

Atlanta Fed Başkanı Bostic'ten faiz indirimi açıklaması

 

Dallas Fed Başkanı Logan'dan faiz indirimi yorumu

 

Fed yetkililerinden faiz indirim mesajı

 

Steve Eisman: Fed’in faizleri indirmesine gerek yok

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • kaportacı salim usta sanayiden14 Şubat 2024 14:51

    ya kardeşim çok uzadıbunları efasonu .bzim tuikten hemen bi ekip gitsin akşama yarın efason eksi bilem olur ne istiyolarsa daa napalım kıyak .tez bu akşam bi ekip gide abd deki efasonu indire hemencek . 8-)