E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD’de 6.48 trilyon dolar FED’in kararını bekliyor---

ABD’de 6.48 trilyon dolar FED’in kararını bekliyor

ABD’de 6.48 trilyon dolar FED’in kararını bekliyor
12 Şubat 2024 - 16:22 borsagundem.com

Wall Street geçen haftayı rekorlarla kapattı. Ancak nakit tutan yatırımcılar da rekor seviyelerde. Uzmanlar FED’in şahin açıklamaları sonucu para piyasası fonlarındaki nakit varlıkların artabileceği uyarısında bulunuyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası’nın (FED) son iki haftadır faiz indirimi beklentilerini geri çekmesi yatırımcıların enflasyon verilerine dikkat kesilmesine ve para piyasası fonlarına daha fazla nakit yığmasına sebep oldu.

MarketWatch haberinde yer alan Crane Data verilerine göre ocak ayı sonuna kadar ABD para piyasası fonlarında 6,48 trilyon dolarlık rekor bir nakit birikimi oluştu. Habere göre aralık ayından bu yana FED’in para politikasında değişikliğe gideceği beklentilerinin azalması nakit yatırımlarındaki bu artışın en önemli sebebiydi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, FED Başkanı Jerome Powell ilk olarak ocak ayı sonundaki para politikası toplantısında mart ayında bir faiz indirimi ihtimalinin görünmediğini belirterek yatırımcıların umutlarını karşılıksız bırakmıştı. Powell daha sonra katıldığı bir televizyon programında 6,6 milyon izleyiciye merkez bankasının temkinli davrandığını, enflasyonun henüz ikna edici düzeyde kontrol edilmediğini söyledi.

MW haberine göre Federated Hermes’in Küresel Likidite Piyasaları Baş Yatırım Sorumlusu Deborah Cunningham, Powell’ın açıklamalarının gerçek anlamda beklentileri altüst ettiğini söyledi. 560 milyon dolarlık para piyasası varlıklarının yöneticisi konumundaki grubun baş yatırım sorumlusu, “Kasım ve aralık aylarında borsalar aceleci davrandı” diyor.

 

Tahviller temkinli

Mart ayında daha düşük faiz oranlarına dair iyimserlik ABD tahvil fonlarının 2023’te pozitif getiriler sağlamasına yardımcı olmuştu. Ancak yine de birçok ana tahvil endeksi şubat ayında düşüşteydi. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri cuma günü %4,186’ya yükselerek aralık ayı ortalarından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

DWS Group’un Sabit Getiriler Başkanı George Catrambone, “Hisse senedi piyasası bunu fark etmez ama tahvil piyasası kesinlikle Powell'ı dinliyor” dedi.

Catrambone Powell’ın daha aralık ayında partiyi durdurmaya başladığına dikkat çekti ve FED’in enflasyonda yeni bir yükselişe karşı temkinli olması gerektiğini hatırlattı.

Bu çerçevede borsa uzmanı, güçlü bir ocak ayı istihdam raporu ve ABD ekonomisinin dördüncü çeyrekte %3,3 büyüdüğünü gösteren verilerin ardından, salı günü açıklanacak olan ocak ayı tüketici fiyat endeksi (TÜFE) rakamlarının haftanın "en önemli olayı" olacağını söyledi.

Cuma günü açıklanan mevsimsellikten arındırılmış dördüncü çeyrek TÜFE rakamları yıllık %3,3 yükselişi gösterdi. %9 zirvesinden düşen enflasyondaki bu düşüş trendi FED’in fiyat baskılarıyla baş etme konusundaki kararlılığının altını çizdi. Yine de yaşam maliyeti merkez bankasının %2 hedefinin üzerinde kalmaya devam ediyor.

Catrambone, "FED’in şu ana kadar enflasyondaki ilerlemeden memnun olduğunu düşünüyorum, ancak daha fazlasını görmemiz gerekiyor" dedi.

S&P 500'ün kilometre taşı

Dow Jones ve S&P 500 endeksinin her ikisinin de 2024'e başlarken rekorlarla dolu çılgın bir ralliye imza attı. Nasdaq Bileşik Endeksi'nin de çok geride kalmamasıyla, son haftalarda tahvil piyasasındaki temkinli hava ABD hisse senetlerinde büyük ölçüde hissedilmedi.

Janus Henderson Investors'ın Küresel Çoklu Varlık Başkanı Adam Hetts, özellikle resesyon endişelerinin bu kadar uzun süredir ön planda olduğu bir ortamda nakitte kalmanın cazip olabileceğini söyledi. Ancak Hetts aynı durumun geçen yıl da gerçek olduğunu hatırlattı.

Hetts yatırımcıların ekonominin büyümeye devam ettiği ancak enflasyonun da düşmeyi sürdürdüğü bir ‘Goldilocks’ senaryosunu satın aldığını belirtiyor. Borsa uzmanına göre yatırımcıların muhtemelen yol boyunca ‘çok sıcak ve çok soğuk ekonomi haberlerini’ hazmetmesi gerekecek.

Hetts, “Kristal küredeki durgunluk tahminine odaklanan yatırımcılar yüksek faizlerin cazibesine kapılarak nakde döndü” diyor. Ancak FactSet verilerine göre son 12 ayda S&P 500 Endeksi’nden kaçınan yatırımcılar %23’lük bir yükselişi de kaçırmış oldular.

Hetts, “Kısa vadeli likidite ihtiyaçları için nakit yatırımları kraldır. Ancak aşırı miktarda nakit yatırımı yapmak uzun vadeli finansal planlama için toksik olabilir” diyor.

Ünlü borsa uzmanı hisse senetlerinde herhangi bir çöküş ihtimaline karşı güvenlik sağlayabilmek için orta vadeli sabit getirilerde bir miktar yatırım yüzdesi bulunmayı, hisse senetleri ve tahvillerde geleneksel bir %60’a %40’lık portföy dağılımı oluşturmayı öneriyor.

ABD borsalarının gösterge endeksi S&P 500 cuma günü kapanış itibariyle 5000 puan sınırını geçerek 5.026,61 puandan kapandı. Federated Hermes’ten Cunningham piyasaların faiz indirimi beklentisinin azalmasıyla borsaların önümüzdeki süreçte gerçekçi bir değerlendirmeyle karşı karşıya kalabileceğini söyledi. Borsa uzmanı para piyasası fonlarındaki miktarın 7 trilyon dolara ulaşmasınınsa zayıf bir ihtimal olmadığını sözlerine ekledi.

Borsadaki yükselişten kim ne kadar pay alıyor?

 

4 ünlü borsa uzmanından Wall Street’te çöküş uyarısı

 

Jeremy Siegel: Yatırımcılar küçük ölçekli hisse senetlerine yönelmeli

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)