E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaOtomotivWarren Buffett’tan sessiz yatırım---

Warren Buffett’tan sessiz yatırım

Warren Buffett’tan sessiz yatırım
02 Mart 2023 - 16:33 borsagundem.com

Dünyanın en büyük yatırımcılarının başında gelen Warren Buffett, yine sessiz ama derinden bir yatırımla gündemde.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Berkshire Hathaway’in kurucusu efsane yatırımcı Warren Buffett, elektrikli araç piyasasındaki patlamadan da yararlanıyor gözüküyor. Buffett, Ocak ayında yaptığı dev yatırımla, elektrikli araç pazarında gelecek gördüğünü gösteriyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Buffett, milyarlarca dolarlık satın almayla, gelişen elektrikli araç endüstrisinde gelecek gördüğünü kanıtlıyor.

Pilot Travel Centers

Insider’dan Theron Mohamed’in haberine göre, şirketin yıllık raporu, Warren Buffett'ın Berkshire Hathaway’inin Ocak ayında milyarlarca dolarlık sessiz ama derinden bir satın alma gerçekleştirdiğini gösteriyor. Anlaşma, şirketin, gelişen elektrikli araç endüstrisinin umut vadettiğini düşündüğünü kanıtlıyor.

Efsane yatırımcının şirketi Berkshire Hathaway, 31 Ocak'ta Pilot Travel Centers’ın yüzde 41,4'ünü yaklaşık 8,2 milyar dolara satın aldı. İşlem, ilk olarak 2017'de yüzde 38,6'lık bir hisseyi satın alan Berkshire'ın işletmedeki sahiplik oranını da yüzde 80'e çıkardı.

Pilot, 650'den fazla lokasyonla Kuzey Amerika'daki en büyük seyahat merkezi işletmecisi konumunda  bulunuyor. Pilot Flying J, Pilot Travel Centers ve Mr. Fuel markaları altında faaliyet gösteren şirket, kamyon şoförleri ve diğer sürücülere benzin, tuvalet, otopark, fast-food restoranları, çamaşırhane ve duş gibi hizmetler sunuyor.

Elektrikli araç şarj istasyonları

Pilot grubu gelirlerini 2017'deki 20 milyar dolar seviyesinden 2021'de 45 milyar dolara çıkardı ve şu anda yılda 1 milyar dolardan fazla vergi öncesi kazanç elde ediyor.

Ayrıca Pilot, 2026 yılına kadar 2.000 adet elektrikli araç (Electric Vehicle - EV) şarj istasyonundan oluşan ulusal bir ağ kurmak için geçen yıl General Motors ile ortaklık kurdu. Ayrıca şirket, pille çalışan kamyonlar için benzer bir ağ geliştirmek üzere olan Volvo ile birlikte çalışmayı planlıyor. Berkshire'ın şirketteki kontrol hissesi, bu altyapı inşaatlarından yararlandığı anlamına da geliyor.

Karı nakde çeviriyor

Berkshire, Çinli bir EV şirketi olan ve Elon Musk'ın Tesla’sının da önemli bir rakibi konumunda bulunan BYD'de de halihazırda önemli bir hisseye sahip bulunuyor. Ancak Buffett, son aylarda, bu yatırımından elde ettiği karı nakde çeviriyor.

Buffett, Apple ve Coca-Cola gibi halka açık şirketlere yatırım yaparak ve Geico ve Duracell dahil çok sayıda şirketi satın alarak Berkshire'ı dünyanın en büyük şirketlerinden biri haline getirdi. Ancak Buffett ve ekibi, son yıllarda hisse senetlerinin fiyatının hızla artması ve hem özel sermaye şirketlerinin hem de ‘özel amaçlı satın alma şirketleri’nin (Special-Purpose Acquisition Companies -  SPAC'ler) satın alma fiyatlarını yükseltmesi nedeniyle uygun fiyata alım yapmakta zorlanıyordu.

Şansı geri döndü

Berkshire’ın şansı ise geçen yıl dönmüş görünüyor. Hem 2020 hem de 2021'de net hisse senedi satıcısı olduğu görülen Berkshire’ın, 2022 yılında net 34 milyar dolarlık hisse satın alımı gerçekleştirdiği görülüyor. Ayrıca sigorta şirketi Alleghany'yi yaklaşık 12 milyar dolara satın alan şirket, Hisse geri alımı ile 8 milyar dolarlık Berkshire hissesini de geri satın aldı.

Edward Jones'ta kıdemli bir hisse senedi araştırma analisti olan James Shanahan, “Berkshire, 2022 yılında 53 milyar dolar ile önceki iki yılın toplamından daha fazla para harcadı” diyor. Berkshire'ın Pilot'u satın almasına ve bu yılın ilk altı haftasında geri alımlar için yaklaşık 700 milyon dolar harcamasına işaret eden Shanahan, “Berkshire, 2023’ün ilk çeyreğine güçlü bir başlangıç yaptı” diye ekliyor.

Buffett’ın en önemli kararı

 

Warren Buffett: Hisse geri alımını eleştirmek ‘cahillik’

 

Buffett’ın stratejisi teknoloji hisselerinde tutmadı

 

Buffett çip hissesi sattı, Apple’a yüklendi

 

Warren Buffett’ın portföyündeki hisseler

 

Buffett’ın çok az bilinen 3 borsa stratejisi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)