E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaOtomotivTesla batıyor mu?---

Tesla batıyor mu?

Tesla batıyor mu?
04 Nisan 2024 - 17:02 borsagundem.com

Uzmanlar, hisseleri belirgin bir düşüş eğiliminde olan Tesla’yı çok daha zor günlerin beklediği görüşünde.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD hisse senedi piyasalarındaki güçlü rallinin öncü şirketlerinden Tesla zor durumda. Hisse senetleri 2024 yılıyla birlikte düşüşe geçen Tesla’nın batabileceği bile konuşuluyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, uzun zamandır Tesla’yı açığa satan ABD’li yatırımcı Per Lekander, Tesla'nın ‘batabileceğini' ve hisselerinin yüzde 91 oranında değer kaybedebileceğini öne sürüyor.

İflas mı edecek?

Insider’dan Jennifer Sor’un haberine göre, Lekander, Tesla hisselerinin bir balonun içinde olduğunu ve şirketin büyüyemediğini söylüyor. Cnbc'ye verdiği röportajda 2020 yılından bu yana Tesla hisselerinde açığa satış yaptığını söyleyen Lekander, Elon Musk'un elektrikli araç üreticisine yeni bir uyarıda bulunuyor.

Elektrikli araç talebine ilişkin endişeler ve Musk'ın şirkete olan aşırı bağlılığı nedeniyle Tesla hisseleri bu yıl yüzde 34 oranında değer kaybetti. Araç teslimatlarının ilk çeyrekte yumuşak seyretmesi de hisselerdeki düşüşe olumsuz anlamda katkı sağladı.

Lekander, Tesla’ya dair şunları söylüyor: “Bu gerçekten de Tesla balonunun sonunun başlangıcı; muhtemelen modern tarihin en büyük borsa balonuyla karşı karşıyayız. Aslında hisse senedinin ve şirketin iflas edebileceğini bile düşünüyorum.”

Yüzde 91’lik çöküş öngörüsü

Lekander, şirket hisselerinin hisse başına 14 dolara kadar düşebileceğini tahmin ederek mevcut fiyatta yüzde 91'lik bir çöküşe işaret ediyor. Lekander, Tesla’nın güçlü gelir artışına, otomobil satışlarından kar elde etmek için dikey olarak entegre olmaya ve otomobilleri tüketicilere doğrudan satmaya bağlı olduğunu söylediği iş modelini hatalı bulduğunu ifade ediyor.

Lekander, “Büyüme olduğunda bu harika bir model çünkü aslında büyümek için para alıyorsunuz ve tüm kar marjı sizde kalıyor. Sorun şu ki, işler ters gittiğinde ve satışlar düştüğünde, bu kez durum içinden çıkılmaz bir hal alıyor” diyor.

Lekander, Tesla'nın artık sabit maliyetleri ve negatif işletme sermayesini ödemekle karşı karşıya olduğunu ve bunun yükümlülüklerin bir işletmenin gelirini ve varlıklarını aştığı bir durum olduğunun altını çiziyor. Lekander, bunun Tesla'nın halihazırda bir talep sorunuyla karşı karşıya olduğu bir zamanda geldiğini de sözlerine ekliyor.

Tesla'nın satışlarının çoğu Model 3 ve Model Y'den kaynaklanıyor ve yeni bir araba modelinin 2025 yılına kadar üretilmesi planlanmıyor. Lekander şirketin zaman çizelgesine de şüpheyle yaklaşıyor ve muhtemelen 2026 yılına kadar yeni bir model üretilmeyeceğini söylüyor. Tesla'nın rakiplerinin ise 2024 yılı için yeni planlamaları bulunuyor. Örneğin Volkswagen bu yıl yaklaşık 13 yeni araba modeli piyasaya sürüyor.

Yatırımcıları gerçek bir şok bekliyor olabilir

Lekander, Tesla'nın birkaç hafta içinde ilk çeyrek kazanç raporunu yayınladığında yatırımcıların ‘gerçek bir şok'la’ karşılaşacaklarını çünkü şirketteki sorunların ‘gerçek rakamlarda’ ortaya çıkmaya başlayacağını tahmin ediyor ve ekliyor: “Mevcut modellerin bayatlamış olduğu ve ekonominin hızla yükselmediği göz önüne alındığında, gelecek iki yıl içinde Tesla adına herhangi bir iyileşme görmek için herhangi bir neden görmüyorum.”

Yıllardır Elon Musk'ın otomobil üreticisini eleştiren Lekander'in, Tesla'nın 2024'e kadarki devasa kazanımlarını kaçırdığını belirtmekte fayda bulunuyor. Lekander, hisselerde açığa satış yaparak Tesla'nın 2020'den bu yana gördüğü yüzde 354'lük artış fırsatını kaçırdı.

Bu arada diğer Wall Street tahmincileri, kısa vadeli çalkantılı döneme rağmen Tesla için daha iyi günlerin geleceği görüşünde. Wedbush, ilk çeyrekte teslimatlar ‘açık bir felaket’ yaşamasına rağmen hisse senedinde hâlâ yüzde 66'lık bir artış görüyor.

Tesla yatırımcılarının sabrı tükeniyor

 

Tesla hisselerine Wells Fargo darbesi

 

Morgan Stanley: Tesla yılı kayıpla kapatabilir

 

Elektrikli araçlar hibritlerde 'hale etkisi' yaratıyor

 

Elektrikli araç balonu, borsa yatırımcılarına pahalıya patladı

 

Volkswagen'den elektrikli araç açıklaması

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • kaportacı salim usta sanayiden05 Nisan 2024 07:27

    bu tesla safi balon.shiba ve shiba dog kriptolarda battı .aslında bu teslanın batışı .bide araba üretiyo uauhahauhau kim alır bunun arabasını çinliler bilem bundan sağlam araba yapıyo auhuhauhua .bunun çıkardığı araba yolda kalır hemde pilli araba auhuahuahuah sakın ha teslanın 2 kriptosanıana bakın nasıl battı tesla batık herifin biri komedyen gibi ver mehtere yapıyo yemeyin .abd gizli servisinin dünyaya yaydığı kaos adam bu .