E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaOtomotivElektrikli araçlar hibritlerde 'hale etkisi' yaratıyor---

Elektrikli araçlar hibritlerde 'hale etkisi' yaratıyor

Elektrikli araçlar hibritlerde 'hale etkisi' yaratıyor
25 Mart 2024 - 16:13 borsagundem.com

Hibrit araçların satışında en büyük pay elektrikli araçların.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Elektrikli araçlar, hibritler için bir ‘hale etkisi’ yaratıyor ve potansiyel müşterileri onlara kaptırıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, son dönemde elektrikli bir araç satın almak isteyenlerin soluğu hibrit araçlarda aldığı gözleniyor.

Müşteriler yer değiştiriyor

Fortune’dan Steve Mollman’ın haberine göre, bayilerle ve otomotiv yöneticileriyle yapılan görüşmelere dayanan Wall Street Journal haberine göre, bugünlerde pek çok elektrikli araç meraklısı otomobil seçimlerinde hibrit araçlara yöneliyor görünüyor.

Bunun bir nedeni, Ford CEO'su Jim Farley'nin yakın zamanda düzenlenen bir yatırımcı konferansında ifade ettiği üzere “müşterilerin hibrit konusundaki alışkanlıklarını değiştirmek zorunda olmaması” gösteriliyor.

Hibrit araçlarla sürücülerin öğrenecekleri çok az şey bulunuyor; üstelik daha iyi yakıt tüketimi sayesinde tasarruf de ediyorlar; bu da zamana yayılan bir avantaj olarak öne çıkıyor. Farley, “Basit bir matematikle bu hesabı yapabiliyorlar” diyor.

Bu arada pek çok müşteri, menzil endişesi, pahalı onarımlar ve düşük yeniden satış değeri korkusu nedeniyle elektrikli araç satın alırken tereddüt ediyor.

Elbette elektrikli araçların geniş çevresel faydaların ötesinde, hibritlerin karşılayamayacağı faydaları da bulunuyor. Elektrikli araç sürücüleri benzin istasyonlarını pas geçiyor ve araçları örneğin yayalara veya aile üyelerine emisyon yaymıyor.

Ancak hibritler, geleneksel araçlarla karşılaştırıldığında hâlâ benzin istasyonuna daha az yolculuk yapılması ve çevreye daha az olumsuz etki yapılması anlamına geliyor. Üstelik çoğu zaman elektrikli araçlardan çok daha ucuza satılıyor.

Bu şartlar göz önüne alındığında, başlangıçta elektrikli araçlarla ilgilenen tüketicilerin bunun yerine neden hibrit araçları tercih edebileceğini anlamak daha da kolaylaşıyor.

Kaliforniya'daki Longo Toyota'nın başkanı Doug Eroh, “Hibrit araçlar üzerinde elektrikli araçların hale etkisi olduğunu düşünüyorum” diyor.

Hibritler elektrikli araç piyasasını ele geçiriyor

Boston Consulting Group tarafından yapılan yeni bir tüketici anketinde, katılımcıların yüzde 38'i ‘yeni dalgayı benimseyenler’ olarak sınıflandırılıyor; bu, beklentilerin karşılanması durumunda bir sonraki araçları olarak elektrikli araç satın almayı planladıkları anlamına geliyor. Diğer yüzde 27'lik kesim ise ‘uzun vadeli benimseyenler'den oluşuyor, yani elektrikli araçları düşünüyorlar ancak muhtemelen bir sonraki araçları için düşünmüyorlar. Yüzde 30 ise asla bir elektrikli araç satın alma niyeti olmayan kişiler olarak sınıflandırılıyor.

Yeni dalgayı benimseyenlerin yüzde 56'sı, ihtiyaçlarının tamamının elektrikli araçlarla karşılanmaması durumunda bir hibrit seçmeye istekli olduklarını bildiriyor; uzun vadeli benimseyenlerin yüzde 43'ü de benzer bir yanıt verirken elektrikli araç satın almayı düşünmeyenlerin yüzde 17'si ise hibritleri değerlendirebileceklerini ifade ediyor.

Elbette elektrikli araç satışları otomobil üreticilerinin beklediği kadar olmasa da artıyor; bu da Tesla'yı ve diğerlerini fiyatları düşürmeye ve teşvikleri artırmaya yönlendiriyor. Bu arada hibrit araç satışları da artıyor. Bu, Tesla CEO'su Elon Musk'ın 2022'de hibritlerin bir ‘aşama' olduğunu ve onlardan ‘ayrılma zamanı'nın geldiğini söylemesine rağmen gerçekleşiyor.

Musk, uzun vadede haklı olabilir ancak Journal'a göre ABD'de yılın ilk iki ayında hibrit satışları yüzde 50 oranında artarken elektrikli araç satışlarında artışın yüzde 13 oranında kaldığı görülüyor. Cox Automotive tahminlerine göre, bu yıl ABD'de satılan yeni araçların yüzde 14'ü hibrit olacak, elektrikli araçlarda ise bu oran yüzde 10 civarında seyredecek.

Nikkei'nin raporuna göre, talebin güçlü olması nedeniyle Toyota ve Honda, hibritlere yönelik satış teşviklerini keserek kazançlarını artırmayı başardı. SMBC Nikko Securities'ten Toshihide Kinoshita, “Toyota'nın Camry ve Corolla hibritleri indirim olmamasına rağmen oldukça iyi satış rakamlarına sahip” diyor.

Bu arada Detroit Free Press'e göre Ford'un Şubat ayındaki hibrit satışları bir yıl öncesine göre yaklaşık yüzde 32 oranında artmış durumda. Cox Automotive yönetici analisti Michelle Krebs, “Hibritler elektrikli araçları adeta öldürüyor” şeklinde konuşuyor.

Elektrikli araç balonu, borsa yatırımcılarına pahalıya patladı

 

Apple, elektrikli otomobil çalışmalarını iptal ediyor

 

Elektrikli otobüs satışlarında patlama

 

Stellantis CEO’su Carlos Tavares: Elektrikli araç piyasası 'kan gölü'ne dönebilir

 

Wall Street elektrikli araç şirketlerine yönelik ilgisini kaybetti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mustafa pakkan26 Mart 2024 12:58

    Bu yukarıdaki yorumlar Amerika ve Avrupa için doğru olabilir ama Türkiye için geçerli değil. Türkiye ve Çinde elk.daha ucuz hibrit e gelince 2 motoru olduğu için maliyeti daha yüksek hatta bazı modeller çift motorla yüzde 10 vergi dışına çikıyor beygir gucü arttığı için bundan dolayı Türkiye müstesna bu konuda örnek olarak Avrupa ve Çin Kore üst sınıf hibrit lere bakabiliriz ( huyundai,kia, volvo, vb.)