E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBuffett’ın stratejisi teknoloji hisselerinde tutmadı---

Buffett’ın stratejisi teknoloji hisselerinde tutmadı

Buffett’ın stratejisi teknoloji hisselerinde tutmadı
16 Şubat 2023 - 13:37 borsagundem.com

Yatırım efsanesi Warren Buffett’ın dünyanın en büyük çip şirketi TSMC hisselerinden çıkışı tartışmalara yol açtı. Buffett’ın teknoloji hisselerine karşı tutumu sürekli dile getirdiği uzun vadeli yatırım stratejisiyle de çelişiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

‘Omaha Kâhini’ olarak da bilinen efsane yatırımcı Warren Buffett’ın yatırım firması Berkshire Hathaway hafta içerisinde bilançosunu açıklamıştı. Berkshire’ın portföyündeki değişikliklerse yankılarını hissettirmeye devam ediyor.

Buffett’ın portföyündeki değişiklikler arasında en çok dikkat çekeni henüz üç ay önce 4,1 milyar dolarlık yatırım yaptığı çip üreticisi Tayvan Yarıiletken’deki (TSMC) varlıklarının neredeyse tamamını çekmesiydi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Buffett’ın şirketi 2022’nin son çeyreğinde TSMC’nin Amerikan borsalarındaki varlıklarını %86 oranında azalttı. Berkshire’ın portföyündeki TSMC hisselerinin 8,3 milyona gerilemesiyle şirketin hisseleri çarşamba günü %4 değer kaybetti.

Quartz’ın haberine göre Buffett’ın teknoloji yatırımlarına olan tavrı göz önünde bulundurulduğunda TSMC hisselerinin alımı en başından bu yana beklenmedik bir hamleydi. Ancak Omaha Kâhini’nin Apple hisselerinde yüksek miktarda yatırım yaptığı ve TSMC’nin Apple’ın önemli bir tedarikçisi olduğu biliniyor. Bu sebeple söz konusu yatırım hamlesi mantıklı bir çerçevede değerlendirilebiliyordu.

Ancak Buffett’ın TSMC hisselerinden çok hızlı bir şekilde kurtulması ünlü yatırımcının ‘al ve tut’ stratejisiyle açık bir şekilde çelişiyor. Borsa efsanesi geçmiş bir açıklamasında, “Eğer bir hisse senedine on yıl boyunca sahip olmayı istemiyorsanız on dakika için bile satın almayı düşünmeyin” demişti. Buffett’ın dünyanın en büyük çip üreticisi firmasına yönelik tavrı yatırımcıları düşündürüyor.

Berkshire teknoloji hisselerinden kaçıyor

Buffett’ın yatırım firması teknoloji hisseleriyle de ilgileniyor. Ancak firmanın bu sektöre ilgisi çok sınırlı ve Buffett’ın hisse tutma stratejisiyle de uyuşmuyor.

Efsane yatırımcı daha önceki bir açıklamasında, 2019 öncesinde Amazon’a yatırım yapmamasını ‘aptallık’ olarak tanımlamıştı. Ancak e-ticaret devi Buffett’ın portföyünün sadece %0,5’ini oluşturuyor. Berkshire’ın geçen yıl satın aldığı HP hisseleri yine portföyünün %1’inden azını oluşturuyor.

Buffett IBM ve Intel hisselerini de satın almış ancak daha sonra tekrar satmıştı. Berkshire, 2020’nin sonlarında aldığı Verizon'daki 8,3 milyar dolarlık hissesinin neredeyse tamamını 2022'nin ilk çeyreğinde sattı.

Berkshire son dönemlerde de Call of Duty oyununun yapımcısı ve hızla büyüyen video oyunu şirketi Activision Blizzard’dan aldığı hisseleri tutmak konusundaki isteksizliğini gösteriyor. Berkshire, geçtiğimiz mayıs ayında Microsoft tarafından satın alınması beklentisiyle Activision Blizzard'daki hissesini %9,5'e yükseltmişti. Ancak Microsoft’un düzenleyici kurumlar nedeniyle anlaşmayı bitirmekte zorlanmasının ardından Buffett video oyunu şirketindeki payını %6,7’ye düşürdü.

Buffett’ın teknoloji tercihi Apple

Omaha Kâhini’nin satın almaya doyamadığı tek teknoloji hissesi ise Apple. Berkshire’ın 2016 yılında 1 milyar dolarlık mütevazı bir yatırımı olarak başlayan Apple hisseleri alımları zamanla yatırım firmasının en büyük pozisyonu haline geldi. Öyle ki Buffett Apple’ı bir hisse senedi olarak değil ortaklık kurduğu üçüncü bir şirket olarak görüyor.

Tüketicilere yönelik ürünler tasarlayan Apple tipik bir teknoloji şirketi değil. Şirketin iPhone ve iPad gibi ürünleri popüler olsa da işletmenin donanım birimi tedarik zincirindeki bozulmalara karşı savunmasız. Ancak şirket tedarik tarafındaki tüm dalgalanmalara rağmen hizmet gelirleri üzerinden bardağın dolu tarafına bakabiliyor. Şirketin abonelik ve hizmetler üzerinden sağladığı gelirler teknoloji dışında ciddi bir rekabet avantajı sağlıyor. Buffett’ın yatırım felsefesiyle de uyum gösteren bu işletme yapısı Berkshire’ın Apple’daki uzun vadeli pozisyonunu açıklar nitelikte.

Buffett çip hissesi sattı, Apple’a yüklendi

 

Buffett’ın çok az bilinen 3 borsa stratejisi

 

Mobius'tan borsayı destekleme çabaları 'ters etki' yaratabilir uyarısı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)