E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street’teki geri dönüş yatırımcı endişelerini dindirmedi---

Wall Street’teki geri dönüş yatırımcı endişelerini dindirmedi

Wall Street’teki geri dönüş yatırımcı endişelerini dindirmedi
25 Ocak 2022 - 14:49 borsagundem.com

Wall Street endekslerinde geçtiğimiz gün görülen sert iniş çıkışlar yatırımcıları endişelendirdi. Stratejistler geçtiğimiz gün düzeltme bölgesinden kurtulan endekslerdeki yüksek volatiliteyi yorumluyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları Pazartesi günü tarih boyunca en vahşi iniş çıkışların görüldüğü günlerinden birini geçirdi. S&P 500 Endeksi seans boyunca %4 civarında düşmesine karşın günü hafif bir yükselişle bitirdi.

Gün sonunda pozitife geçiş genellikle iyi bir işaret olarak görülse de Bloomberg International’ın haberine göre dünkü seans bu iyimserliği karşılar nitelikte olmayabilir.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yatırımcılar FED’in sıkılaştırma politikalarından, pandemi etkisine ve hatta Rusya-Ukrayna krizi gibi jeopolitik sorunlara kadar her şeyin etkisini ölçmeye çalışırken, piyasalarda da volatilite yükseliyor. Korku endeksi olarak da bilinen Cboe Volatilite Endeksi (VIX) 30 seviyesine kadar yükseldi. Ortalaması 19,5 olan endeksin yükselişi borsalardaki belirsizliklerin arttığına işaret ediyor.

Bloomberg’ün haberine göre Wall Street stratejistleri ise boğa piyasası konumlarını sürdürüyorlar. Habere göre S&P 500 Endeksi için ortalama yılsonu tahminleri 4.982 puan seviyesinde. Endeksin pazartesi günkü kapanışı ise 4.410,13 puandı. Ancak S&P 500’ün Pazartesi günü bir süre 4 Ocak’taki zirvesine göre %10 üzerinde düşmesi ve düzeltme bölgesine kısa bir süreliğine girip çıkması birçok yatırımcının beklentilerini olumsuz bir biçimde etkileyecek gibi gözüküyor.

FED piyasaları ne zaman kurtarır?

Evercore Genel Müdürü Julian Emanuel FED’in olağanüstü durumlarda veya beklenmedik zorlayıcı hareketler sırasında FED’in piyasaları kurtardığına dikkat çekti. Emanuel, FED’in 1988 yılında LTCM’yi iflastan kurtardığını, 2001 yılında teknoloji balonu ve 2008 Küresel Finans Krizi sırasında piyasalara müdahale ettiğini, 2019 yılında Powell’ın faizleri düşürdüğünü ve 2020 yılında pandemi kurtarma planını devreye soktuğunu hatırlatıyor.

Emanuel açıklamasında, “Pazartesi günü hisse senetlerinin dengelenmesine ilişkin ilk işaretlere rağmen, Powell’ın konuşması yine de görevdeki ilk yılında olduğu gibi yatırımcılar tarafından şüpheli bir şekilde irdelenmiş olabilir. Göreve gelişinin ardından Powell Ocak 2019’da faiz planını ortaya koymuş ve daha serbest bir politika uygulamıştı” dedi.

Borsa uzmanı, “Oldukça dik ticaret eğrisi (aşağı yöndeki satış opsiyonlarının pahalılığı ve buna göre yukarı yönlü alım opsiyonlarının ucuzluğu) hesaba katıldığında yatırımcılar S&P 500’deki yatırımlarını artırmayı talep ediyorlar. Yatırımcılar potansiyel yüksek volatilitenin 30 Haziran’daki 4.740 alım, 3670 satış risk dönüşümüne kadar genişleyebileceğini de hesaba katıyor. 2022’nin birçok hesaplamaya göre ortalama bir yıl olmasının beklenmesine karşın hisse senetlerinde %23,8 oranında bir düşüş dalgası oluşması halinde FED muhtemelen satış opsiyonuyla müdahale edecektir” açıklamasında bulundu.

Borsalarda alım sinyali var mı?

Yatırım danışmanlığı şirketi Fundstrat’ın Küresel Portföy Stratejileri ve Varlık Tahsisi Başkanı Brian Rauscher, “En agresif taktiksel piyasa göstergelerim (HALO-2 ve V_squared) bugün negatif uç noktalara ulaşıldığı sıralarda satın alım sinyalleri gösterdi. Bu hareket hem 26 Aralık 2018’deki hem de 23 Mart 2020’deki diplerde gördüğümüzle çok yakın benzerlikler taşıyor... Benim çalışmam ticaretin dip noktasına yakın olduğumuzu gösteriyor” dedi.

FED’in, enflasyondaki zirvenin ve Kovid’in yayılmasının henüz tam olarak fiyatlandığından emin olmadığını da belirten borsa uzmanı “Bu sebeple, agresif borsacılar ve stratejik yatırımcılar için de aşırı satışa uğrayan daha yüksek kaliteli hisse senetlerini aramak ve beklenen sıçramayı kullanmak için bazı fırsatlar doğmuş gibi görünüyor” ifadelerine yer verdi.

Wall Street’te kaldıraçlar çözülüyor

Miller Tabak Baş Borsa Stratejisti Matt Maley, “Son zamanlardaki ilerleyişin fazlasıyla vahşi olduğuna dair bir şüphe yok. Bugünkü sıçrama etkileyiciydi ve gün ortasındaki dip seviyelerde teslim olma belirtileri gördük. Hacim güçlüydü, genişliği çok olumsuzdu ve marj çağrıları gibi 'zorla satış' belirtileri gördük. Bu ortam sıçramanın sadece birkaç saat sürmesine izin verdi” açıklamasında bulundu.

Maley, “Bununla birlikte, son birkaç yıl piyasa içinde biriken kaldıraç miktarının gevşemesi daha uzun sürecektir. Bu nedenle, yatırımcıların dipleri satın almak yerine rallileri satmaları gereken bir döneme girdiğimizi düşünüyorum” dedi.

Gün ortasında yalancı ralli

Stifel Stratejisti Barry Bannister, “Pazartesi günkü S&P 500 gün içi toparlanma rallisi sahteydi. Endeks, günü sabit seyirde bitirmek için neredeyse baştan aşağı mükemmel bir gün içi performansı sergiledi” ifadelerine yer verdi.

Bannister, borsada dip noktasının oluşması ve boğa piyasasının yeniden başlaması için bir dizi şeyin gerçekleşmesi gerektiğini “fakat bunların hiçbirinin yakın zamanda görülmeyeceğini” söylüyor. Stratejist, FED’in 10 yıllık ABD Hazinesi enflasyon korumalı tahvillerinin reel getirisini düşürmesi, ABD’de imalat fiyatlarının bir dip yapması ve üçüncü çeyrekten bu yana yavaşlayan S&P 500 bilançolarındaki hisse başı kazançlarının beklentileri aşması gerektiğini belirtti.

Yatırımcılar piyasadan çekiliyor

RBC Capital Markets’ın Hisse Seneti ve Türev Yatırımları Stratejisti Amy Wu Silverman, “S&P eğrisi sert satış dalgasını sürdürmemize rağmen zayıf ve düşük kalmaya devam ediyor. Bunun bir sebebi, ve belki de en endişe verici kısmı, insanların uzun vadeli yatırım yapıyor olmaması ve basit bir biçimde yeteri kadar koruma yatırımının olmaması. İnsanlar aşağı yönlü koruma yatırımı yapmak yerine paralarını masadan kaldırıyorlar. İlginçtir ki, bu öğleden sonra geri dönüş yaptığımızda bile, S&P normalleştirilmiş eğrilik seviyelerindeki tüm ilerleme yönlerinde bir yılın en düşük seviyelerine yakın kalmaya devam ediyor” dedi.

Aşırı geri çekilme gerçekleşti

JPMorgan’dan Marko Kolanovic liderliğinde hazırlanan piyasa notunda, “Borsalarda faiz oranları ve şirket marjları konusundaki endişeler aşırıya kaçtı. Riskli varlıklardaki son geri çekilmenin aşırı olduğu görülüyor. Aşırı satış bölgesini işaret eden göstergelerin ve ayı piyasası algısının bir birleşimi olarak düzeltmenin son evresine ulaşmış olabileceğimizi öneriyoruz. Piyasa, yükselen kurlarla zorlanan rotasyonu sindirmeye çalışırken, bilanço sezonunun güven tazelemesini ve en kötü senaryoda ise FED desteğinin geri dönüşünü bekleyebiliriz” dedi.

Powell yatırımcıların endişelerini nasıl yatıştıracak?

 

Borsa çöküşlerinden kazançla çıkmanın 8 yolu

 

ABD borsaları tam bir hafta sonra yükselişle kapandı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)