E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa çöküşlerinden kazançla çıkmanın 8 yolu---

Borsa çöküşlerinden kazançla çıkmanın 8 yolu

Borsa çöküşlerinden kazançla çıkmanın 8 yolu
25 Ocak 2022 - 13:36 borsagundem.com

Borsa çöküşleri birçok yatırımcı için korkulu bir dönem anlamına gelse de, bu süreçlerden düşük zararla, hatta getiri elde ederek çıkma ihtimali de var. Çöküş dönemlerinde yüksek miktarda görülen zararların en büyük nedenlerinden biri de panik satışları.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street’in meşhur deyişlerinden bir tanesi de “satmazsanız, kaybetmiş sayılmazsınız”. Başka bir deyişle yatırımlarınızın değeri, nakde döndüğünüz güne kadar önem taşımaz. Bu nedenle de yatırımcıların borsalardaki dalgalanmalardan endişe duymaması gerekiyor. Yine de bu durum borsalarda görülen çöküş dönemlerinde portföyü %20 hatta %30 değer kaybeden yatırımcılar için bir rahatlama nedeni değil. Bu ay ABD borsalarında görüşen düşüşler, birçok yatırımcının kayıp yaşamasına neden oldu. Borsalarda çöküşler kaçınılmaz olsa da, bu dönemlerden kazançla çıkmak için bazı yöntemler de var.

1. Borsalarda çöküş dönemlerinde hareketsiz kalmak

Yatırım stratejinize güveniyorsanız ve portföyünüzde yer alan varlıkların gücüne inanıyorsanız, iyi bir nedeniniz olana kadar planlarınızı değiştirmeyin. Portföyünüzü oluştururken, borsa çöküşü ihtimalini de göz önünde bulundurmalısınız. 

Kriz dönemlerinde panik satışı yapan yatırımcılar genellikle bu tercihlerinden pişmanlık duyuyor. 2020’nin bahar aylarında korona virüs pandemisinin ortaya çıkmasıyla S&P 500 endeksinde kısa sürede %30 düşüş görüldü. Forbes’un haberine göre bu dönemde satış yapan yatırımcılar, yaz aylarında sert yükselişle başlayan ralli nedeniyle pişmanlık yaşadı. Yıl sonunda ise bu yatırımcılar %65 getiri potansiyellerini kaybetti.

2. Çöküş dönemlerinde alım yapın

Borsa çöküşleri genellikle korona virüs pandemisinin ortaya çıkışı gibi gelişmelerden ya da ABD Merkez Bankası’nın (FED) potansiyel politika değişimlerinden kaynaklanır. Dahası borsalarda hızlı bir düşüş, hisse alımı için kaldıraçlı yöntemler kullanan spekülatörlerin hızla yatırımlarını nakde çevirmesine neden olabilir. Bu da ard arda gelen bir satış dalgası yaratır. Buna rağmen borsalarda çöküş dönemleri, özellikle de uzun vadeli yatırımcılar için büyük fırsatlar yaratır. Bu dönemlerde sert düşen hisse fiyatları, uzun vadede yüksek getiriler sağlayabilir.

3. Düşüş dönemlerinde de maliyet ortalamasına dikkat edin

Piyasalarda zorlu dönemlerde, en güvenli yöntemlerden bir tanesi alımlarınızda dolar maliyeti ortalamasına dikkat etmek. Bu şekilde düzenli aralıklarla, piyasaların korkutucu göründüğü dönemlerde dahi, belirli bir dolar miktarıyla alım yapmak gerekiyor. Bu strateji alımlarınızdaki fiyat dalgalanmalarını yumuşatır ve uzun vadede alım fiyatında ortalamayı düşürme potansiyeli de taşır. Alımlarınızı bu şekilde zamana yaymak, tüm paranızı bir anda alım için kullanmıyor olmanız nedeniyle riskleri de düşürür.

4. Borsa çöküşü dönemlerinde temettü ödeyen hisselere yönelin

Macerayı seven yatırımcılar için çöküş dönemleri, temettülerin yatırım kararlarını etkilemesine izin verilen dönemler olabilir. Birçok şirket yıllık olarak hissedarlarıyla karlarının bir kısmını paylaşır. Temettüler garanti olmasa da, temettü ödeyen şirketler genellikle çok daha olgun şirketlerden oluşur ve bu nedenle hisse fiyatlarında da daha az volatilite görülür. Temettüler ödendiği sürece, getiri elde edilmiş olur. Bu da temettü yatırımlarının piyasaların düşüş dönemlerinde zarardan koruyabileceği anlamına gelir.

5. Sektör rotasyonunu izleyin

Borsalarda çöküş gerçekleştiği dönemlerde getiri sağlayan stratejilerden bir tanesi de paranızı bir sektörden diğerine taşımak. Yüksek büyüme dönemlerinde teknoloji hisseleri iyi performans gösteriyor. Ancak ekonomi yavaşladığında diğer sektörlerde yükseliş başlıyor. Bu nedenle çöküş dönemlerinde stratejik değişimler, bir sektördeki düşüşlerden kaçınmanızı sağlayabilir.

6. Çöküş dönemlerinde tahvil alımları yapın

Düşük seyreden piyasalar aynı zamanda, tahvil yatırımlarını da gündeme getirebilir. borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre hükümet tahvilleri genellikle en güvenli yatırımlardan biri olarak görülür. Buna rağmen yatırımcılar tarafından çekici bulunmaz ve genellikle hisselere kıyasla düşük getiri sağlar. Yine de belirsizliğin hakim olduğu dönemlerde, bir miktar tahvil yatırımı yapmak, güvence sağlayabilir. Birçok emeklilik fonu ve yatırım hesabı hükümet tahvillerini de kapsayan tahvil fonları sunuyor.

7. Çöküş dönemlerinde zararlarınızı durdurun

Zaman zaman zarar ettiğiniz yatırımlarınızı sonlandırmak, oldukça akıllıca bir yatırım hamlesi olabilir. Bu şekilde farklı alanlara yatırım yapabileceğiniz nakde erişmiş olmakla kalmaz, kayıplarınızı vergiden de düşebilirsiniz. Bu yatırım stratejisinde, nakde geçtikten sonra yeniden benzer bir yatırım yapmamaya dikkat etmelisiniz.

8. Emekliliği yaklaşanlar daha dikkatli olmalı

Borsa çöküşlerinden korku duyması gereken gruplardan bir tanesi de emekliliği yaklaşan yatırımcılar. Ayı piyasalarında, emeklilik birikimlerinin kaybedilmesi büyük bir risk. Ancak emekliliğini dikkatle planlayan yatırımcılar yüksek ihtimalle en sert etkilerden korunacaktır. Bu nedenle özellikle de emekliliği yaklaşan yatırımcıların, birikimlerini korumak için tahvil temelli portföylere geçiş yapması koruma sağlayan bir strateji olabilir.

Borsada korunaklı limanlar, özvarlıkları güçlü şirketler

 

ABD endekslerinin seyri için kim, ne öngörüyor?

 

Powell yatırımcıların endişelerini nasıl yatıştıracak?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Naim26 Ocak 2022 16:43

    Kağıdın değeri, 15-20 lira olması gerekirken 1-2 liralarda sürünüyor cemaş ve klgyo inceleyin bakalım. Ama endex çıkarken düşüyor düşünce de en önde dibe iniyor. Bakıyorsunuz kağıt değeri en fazla 5 lira uçmuş 100 liralara, ky korumuyor, ky ne yapsın yatırdığı zarardan çıkınca mutlu oluyor kimse kazanamıyor spk bu duruma el atmalı sonra kimse çıkıpta ülkeye yatırım gelmiyor demeyin önce güven verin piyasalara dolar da çıkmasın altında...

  • vatandaş26 Ocak 2022 12:48

    1 senede paramın 3 te 2 sini borsada kaybettim hemde yıldız pazar kagıtlarında cevremde bile bakıyorum kazanan yok nasıl iştir anlamadım.

  • Halk25 Ocak 2022 15:22

    Sizin bu stratejinize halkbank dahil değil. Bu hisseye giren çıkamıyor. Öyle acımasız ki yatırımcıya nefes aldırmıyor. Bu beceriksizliği ve tabloyu kime borçluyuz. 10 yıllık karneyi tahtaya bakan herkes görebilir. Niye sahip çıkılmıyor. Şarkıyla uğraşacağınıza gerçeklere bakın. Asıl hakaret millete yapılıyor.

  • Yorum26 Ocak 2022 16:02

    Kişisel görüşüm, hissede yapılan işlemlerin bana göre teknik taktik para girişi çıkışı hiçbir izahati yok. Kendi kendini yok etme, insanları mağdur etme, güven zedeleyici bu hareketlerin kime ne faydası olmuş anlamak mümkün değil. En büyük zararı iktidar kendisi görüyor. Muhalefeti banka batırmakla suçladılar. Şimdi bu durumu nasıl izah edecekler. Yani 20 yıllık iktidara güvenip yatırım yapan insanları unutarak,dolara para akmasın diye gelir garantisi vermek değişik bir durum

  • ZELİHA KARAKAŞLI25 Ocak 2022 13:54

    borsamızın nisan ayına kadar 5000-7000 arasına gelmesini şahsen bekliyorum.

  • Sonosmanli26 Ocak 2022 17:14

    Gelir 3 dunya savasi cikarsa

  • TRADER ORHAN26 Ocak 2022 09:18

    senin  üstün açık kalmış bayan