E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiPowell yatırımcıların endişelerini nasıl yatıştıracak?---

Powell yatırımcıların endişelerini nasıl yatıştıracak?

Powell yatırımcıların endişelerini nasıl yatıştıracak?
25 Ocak 2022 - 11:38 borsagundem.com

Yatırımcılar merakla FED Başkanı’nın yarın açıklayacağı para politikası kararlarını bekliyor. Borsalarda tansiyonun yükselmesiyle, Powell’ın seçeceği her kelime her zamankinden çok daha önemli hale geldi

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell’ın normal zamanlarda da oldukça zor bir sorumluluğu var. Ancak özellikle de ABD borsalarda geçtiğimiz gün görülen yüksek volatiliteye bakıldığında Powell’ın önünde neredeyse imkansız bir görev bulunuyor.

Piyasalar FED’in önce şahin bir açıklama yapıp daha sonra güvercin politikalara dönmesine alışmış durumda. 2016 ve 2018 yıllarında da bu duruma ilişkin örnekler görülmüştü. Yatırımcılarda bu durumun tekrar etmesini bekliyor olabilir. Ancak ABD merkezli makro danışmanlık firması SGH’in ABD Ekonomisti Tim Duy MarketWatch’taki açıklamasında, “Bu iyi yılda da enflasyon ciddi bir sorun değildi. Ancak bugün için benzeri bir beklenti açık bir şekilde doğru değil” ifadelerine yer verdi. Diğer bir deyişle bu sefer güvercin politikalar uygulamak kolay değil.

FED araştırmaları firması Wrightson ICAP’in Baş Ekonomisti Lou Crandall’a göre, FED, daha sonra yıkıcı bir düzenleme yapmaktansa şimdi piyasaların değişen para politikası duruşunu şimdiden değerlendirmesini tercih ediyor. Crandall açıklamasında, “Başkan Powell’ın Çarşamba günkü basın toplantısında yatıştırıcı bir açıklama yapmaya fazla ihtiyaç duyacağını sanmıyoruz” dedi.

State Street'in Küresel Makro Stratejisti Marvin Loh, Powell'ın "parti çizgisini tutturması" gerektiğini düşündüğünü açıkladı. Loh FED’in Mart ayında faiz oranlarını yükseltmeye başlamayı planladığını ve bilançosunu daraltma planları üzerinde çokça mesai harcadığını hatırlattı.

Loh, Powell için oldukça zorlu bir ortamın bulunduğunu ve yatıştırıcı nitelikte bir açıklamanın sadece piyasaları karıştırabileceğini söyledi.

Ancak SGH Marcro Advisors'dan Duy, yatırımcıların ekonomiye yönelik agresif bir FED konusundaki endişelerini gidermek için Powell’ın halen bir miktar etki alanı olduğunu söyledi. Şahin bir FED konusundaki tüm tartışmalara rağmen, ekonomist, mevcut enflasyon seviyesi göz önüne alındığında FED'in öngörülen kur artışı rotasının fazla derin olmadığına dikkat çekti. Zira FED’in noktasal grafikleri de merkez bankasının 2024’ün sonuna kadar faiz oranlarının nötr seviyelere çekilmesini öngörmüyor.

Bu sebeple Powell enflasyonu düşürürken aynı zamanda resesyona sebep olmak zorunda kalmayacakları üzerinden bir açıklamayı halen yapabilir.

Evercore Başkan Yardımcısı Krishna Guha, “FED açıklamasında ve basın toplantısında, önümüzdeki yıllarda ulaşılabilir maksimum istihdam seviyesinin artabileceğine dair umudun sürdürülmesinin yanı sıra, enflasyona yönelik riske yoğun bir şekilde odaklanılması gereğini vurgulanacaktır” ifadelerine yer veriyor.

Guha, Powell'ın aynı zamanda sıkılaştırma politikaları için acele etme duygusundan kaçınmaya çalışacağını da sözlerine ekledi.

Tüm bunlar piyasanın FED ile ilgili endişelerinin hiçbirinin bu hafta gerçekleşmeyeceği anlamına geliyor. Guha, konuyla ilgili araştırma notunda, Ocak ayında varlık alımlarında ani bir duraklama olmayacağını, parasal bir sıkılaştırma planı olmayacağını ve Mart ayındaki yarım puanlık faiz artışı spekülasyonlarını körükleyecek hiçbir şey olmayacağını söyledi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD borsalarında FED toplantısı yaklaştıkça tansiyon da yükselmeye başladı. Wall Street’te geçtiğimiz gün S&P 500 Endeksi seans içerisinde yüzde 4’ün üzerinde düşüş gerçekleştirmesine karşın kapanışta artıya geçti. Piyasaların merakla beklediği FED toplantısı ise bugün başlıyor. İki gün sürecek para politikası toplantının ardından FED Başkanı Çarşamba günü kameraların karşısına geçecek. ABD borsaları bir süredir FED’in sıkılaştırma politikalarına geçmesini fiyatlandırıyor.

ABD’de yaklaşık kırk yılın en yüksek seviyesinde ulaşan enflasyon FED’in kolay para politikasından uzaklaşmasına neden oldu. Aralık ayı FED toplantısında paylaşılan noktasal grafiklere göre FED’in bu yıl en az üç kez faiz artırması bekleniyor. Ancak Goldman Sachs ve JPMorgan gibi birçok önemli finans kuruluşu FED’in bu yıl dördün de üzerinde faiz artırabileceğini belirtiyor. FED’in ilk faiz artışını Mart ayında gerçekleştirmesi bekleniyor.

Goldman Sachs: FED 4’ün üzerinde faiz artırabilir

 

Piyasalarda satış baskısı sürüyor

 

Borsa devlerinin rekabetinde Buffett öne geçiyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)